Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tahran'daki Kutsal Savunma Müzesi kanlı İran-Irak Savaşı'na tanıklık ediyor

Dünya tarihindeki en önemli olaylardan biri olarak kabul edilen İran-Irak Savaşı'nın taraflarından Irak, savaşı sahiplenmezken, savaşın karşı cephesindeki İran ise tarihi harbi zihinlerde diri tutmak ve sonraki nesillere aktarmak için uğraş veriyor Tahran Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve 1992'de açılan İran Kutsal Savunma Müzesi'nde, 22 Eylül 1980'de başlayıp 20 Ağustos 1988'de sona eren 8 yıllık savaşta kullanılan teçhizat ve silahlar ile hayatını kaybedenlere ait eşyalar sergilen

Anadolu Ajansı haberine göre;

TAHRAN (AA) - MUHAMMET KURŞUN - İran'ın başkenti Tahran'daki Kutsal Savunma Müzesi, İran ile Irak arasında 8 yıl devam eden kanlı savaşa tanıklık ediyor. Müzede, İran-Irak Savaşı'nda kullanılan teçhizat ve silahlar ile hayatını kaybedenlere ait eşyalar sergileniyor.


Dünya tarihindeki en önemli olaylardan biri olarak kabul edilen tarihi savaşın taraflarından Irak, Saddam Hüseyin'in 2003'te yönetimden indirilmesinin ardından savaşı sahiplenmezken, karşı cephesindeki İran ise bu harbi zihinlerde diri tutmak ve sonraki nesillere aktarmak için uğraş veriyor.


İran'da her yıl savaşın başladığı 22 Eylül'de askeri geçitler ve anma törenleri düzenleniyor. Hafta boyunca devam eden etkinliklerde savaşta hayatını kaybedenler anılıyor. İran ayrıca açılan müzeler, yazılan kitaplar ve çevrilen filimlerle de savaşı canlı tutuyor.


- Sergilenen askeri teçhizatlar ziyaretçileri kanlı çatışma günlerine götürüyor


Tahran Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve 1992'de açılan İran Kutsal Savunma Müzesi, 22 Eylül 1980'de başlayıp 20 Ağustos 1988'de sona eren 8 yıllık savaşa tanıklık ediyor.


Müzede sergilenen İran-Irak Savaşı'nda kullanılan füzeler, roketler, füze rampaları, roketatarlar, uçaklar, helikopterler, patlayıcılar, temsili askerler, savaş karargâhları ve yıkılmış evler ziyaretçileri kanlı çatışma günlerine götürüyor.


- "Müzenin kuruluş amacı İran-Irak Savaşı'nda hayatını kaybedenlerin unutulmaması"


İran Kutsal Savunma Müzesi Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Mücteba İbadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 bin metrekarelik alana inşa edilen ve dünyanın en büyük müzelerinden biri olan bu yapının donanımıyla da Batı Asya'nın en modern mekanı olduğunu söyledi.


Müzenin bir bölümünde İslam'dan önceki Ahameniş (Pers) İmparatorluğu dönemine ait eserlerin yer aldığını aktaran İbadi, ancak daha çok İran-Irak Savaşı'ndaki kazanımların sergilendiğini kaydetti.


İbadi, şöyle konuştu:


"Burada, savaşta hayatını kaybedenlere ait eşyalar da sergileniyor. Müzenin kuruluş amacı İran-Irak Savaşı'nda hayatını kaybedenlerin unutulmaması ve savaşta elde edilen kazanımların gelecek nesillere aktarılması."


- Hürremşehr'in Saddam'dan alınışının anlatıldığı bir panaroma


Müzenin bir bölümünde Saddam'ın İran'da aldığı ilk yer olan güneydeki Huzistan eyaletine bağlı Hürremşehr'in kurtarılışının anlatıldığı bir panaroma sunulduğunu aktaran İbadi, "Müzede birçok silah, teçhizat ve savaşa ait kalıntılar bulunuyor. Bazıları İran Silahlı Kuvvetleri'ne ait. Irak'taki Baas ordusundan ele geçirilen tank, top, uçak ve helikopterler de müzenin açık hava bölümünde sergileniyor." dedi.


Müzenin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kapalı olduğunu ancak savaşın yıl dönümü münasebetiyle belirli sınırlamalarla açılacağını belirten İbadi, salgından önce müzeyi günde 400 ila 450 kişinin ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English