Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Suriyeli iş adamlarının Beyrut Limanı'nda infilak eden amonyum nitratla bağlantılı olduğu iddia edildi

Anadolu Ajansı haberine göre;

BEYRUT (AA) - Suriye'deki Beşşar Esed rejimine yakın 3 iş adamının, Lübnan'da büyük yıkıma yol açan 2 bin 750 tonluk amonyum nitratı 2013'te satın alan firmayla bağlantıları olduğu öne sürüldü.


Lübnan'ın El-Cedid televizyonu, Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de infilak ederek büyük bir felakete yol açan 2 bin 750 tonluk kimyasal maddenin arkasındaki isimlerle ilgili Lübnanlı belgesel yapımcısı Firas Hatum tarafından hazırlanan bir analiz yayımladı.


İngiltere'nin "Companies House" internet sitesindeki açık kaynaklardan derlenen "Ölüm Vapuru" başlıklı analizde, Esed rejimiyle yakın ilişkileri bulunan Suriye asıllı Rus vatandaşı George Hasvani ve Suriyeli kardeş iş adamları İmad Huri ile Mudalal Huri'nin 2013'te Beyrut Limanı'na ulaştırılan amonyum nitratı satın alan İngiltere'de kayıtlı Savaro limitet şirketiyle bağlantılarına işaret edildi.


Analizde, daha önce George Hasvani ve İmad Huri tarafından yönetilen bazı şirketlerin, Beyrut Limanı'na ulaşmadan yaklaşık 4 ay önce söz konusu 2 bin 750 ton kimyasal maddeyi satın alan Savaro limitet şirketi ile aynı adresleri gösterdiğine vurgu yapıldı.


Söz konusu Suriyeli iş adamlarının üçünün de 2015'te Esed rejimine desteklerinden dolayı ABD'nin yaptırım listesine alındığı hatırlatılan analizde, Mudalal Huri'nin Esed rejiminin Güney Kıbrıs'taki çıkarlarının koordinatörü olarak bilindiği ifade edildi.


Hasvani'nin 2005'te kurulan HESCO Mühendislik ve İnşaat Şirketinin Beyrut'taki patlamadan yaklaşık 3 ay sonra kapandığına dikkat çekilen analizde, Hasvani'ye ait şirketin terör örgütü DEAŞ'a ait petrolün Esed rejimine satılmasına aracılık ettiği de kaydedildi.


- Beyrut Limanı'ndaki patlama


Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.


Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.


Patlamada 190'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği, 6 bini aşkın kişinin yaralandığı ve 300 bin kişinin patlama nedeniyle yerinden olduğu açıklanmıştı.


Ülkenin resmi ajansı NNA da 12 Ocakta Uluslararası Polis Teşkilatının (Interpol), Beyrut Limanı'ndaki patlamaya sebep olan amonyum nitrat maddesinin taciri Portekiz uyruklu bir kişinin yanı sıra kimyasal maddeyi Lübnan'a ulaştıran MV Rhosus isimli geminin sahibi ile kaptanı için kırmızı bülten yayımladığını duyurmuştu.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English