Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Suriye sınırına yakın Oylum Höyük'te kazılar başladı

Türkiye-Suriye arasındaki sınıra hakim konumda bulunan ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük höyükleri arasında yer alan Oylum Höyük'te kazı çalışmaları yeniden başlatıldı Kazı başkanı Doç. Dr. Engin: "Çalışmalarımız yeni ama önceki yıllarda elde edilen çivi yazılı belgeler ve krallara ait mühürler, buranın artık önemli bir krallık merkezi ve bir yönetim merkezi olduğunu işaret ediyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
KİLİS (AA) - KEMAL KARAGÖZ - Türkiye-Suriye arasındaki sınıra hakim konumda bulunan Kilis'teki Oylum Höyük'te kazı çalışmaları başladı.

Boyutları itibariyle Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük höyükleri arasında yer alan Oylum Höyük'te Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle başlatılan kazı çalışmaları, 25'i teknik 60 kişilik ekibin katılımıyla yaklaşık iki ay sürecek.

Kazı başkanı Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oylum Höyük'ün bölgenin en önemli ve büyük höyüklerinden olduğunu söyledi.

Oylum Höyük'te dördüncü kazı sezonuna başladıklarını dile getiren Engin, "Önceki yıllarda başlanan höyüğün kuzeybatı yükseltisinde çalışmalarımızı devam ettireceğiz'' dedi.

Engin, bu yılki çalışmaları, kısmen açığa çıkartılan Orta Tunç Çağı'na tarihlenen milattan önce 2000-1600 yılları arasını kapsayan yerleşim katmanlarında yürüttüklerini belirterek, Orta Tunç Çağı'na ait üç yerleşim tabakasında kazıların devam ettiğini ifade etti.

Orta Tunç Çağı'nın en erken evresine ait büyük bir anıtsal yapının niteliğini anlamaya yönelik çalışmaları sürdürdüklerini vurgulayan Atilla Engin, şöyle devam etti:

''Çalışmalarımız yeni ama önceki yıllarda elde edilen çivi yazılı belgeler ve krallara ait mühürler, buranın artık önemli bir krallık merkezi ve bir yönetim merkezi olduğunu işaret ediyor. Bu, lokalizasyonu henüz yapılmayan merkezi anlamaya ve bölgenin tarihini ışık tutmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar önemli bulgu ve buluntulara ulaştık. Özellikle Hitit Krallığına ait çivi yazılı tablet, Kuzey Suriye'yi Hitit İmparatorluğu adına yöneten Hitit prensesinin mühür baskısının bulunması, başka krali mühürlerin bulunması, buranın milattan önce 2000'li yıllarda bir yönetim merkezi ve bölgesel merkez olduğunu gösteriyor."

Engin, kazı alanının Suriye sınırına yakın olduğu için zaman zaman çatışma sesleri duyduklarını ancak bu duruma alıştıkları için çalışmaları aksatmadan sürdürdüklerini kaydetti.

- Açık hava müzesi çalışmaları

Engin, önceki yıllarda Oylum Höyük'ün dışındaki bir alanda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Bu alanda mozaikli bir bazilika kalıntısına rastlamaları üzerine çalışmaları birkaç yıl yürüttüklerini belirten Engin, ''Tabanı mozaiklerle kaplı bir bazilika açığa çıkarttık. Kilis Valiliği ile buranın bir açık hava müzesi haline getirilmesine yönelik ortak proje yürütüyoruz. Önümüzdeki günlerde müze çalışmaları ile kazı çalışmaları birlikte yürütülecek'' diye konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English