Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Sürdürülebilir Finans Forumu" çevrim içi gerçekleştirildi

Dışişleri Bakanlığı, AB Başkanlığı, Ekonomik, Mali ve Sosyal Politikalar Daire Başkanı Nihal Samsun Karabacak: "Yeşil dönüşüm, tüketim ve üretim modellerinde köklü değişiklikleri gerektiriyor. Bu sebeple Kovid-19 krizi ile birlikte daha da önem kazandı. Salgın, sürdürülebilirliğin önemini bir kez daha ortaya koydu" Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Tek Pazar, Rekabet ve Teknik Mevzuat Daire Başkanı Mehmet Ergünal: "AB Yeşil Mutabakat Süreci'ni bir seferberlik olarak

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - "Sürdürülebilir Finans Forumu"nda, Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakat Süreci", "Yeşil Dönüşüm ve Türkiye'nin Yeşil Dönüşümden Alacağı Payın Artırılması" konuları ele alındı.


İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) tarafından 2013 yılından bu yana düzenlenen "Sürdürülebilir Finans Forumu"nun 7'ncisi çevrim içi gerçekleştirildi.


Etkinlik kapsamında SKD Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Aybala Şimşek moderatörlüğünde düzenlenen panelde konuşan Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Ekonomik, Mali ve Sosyal Politikalar Daire Başkanı Nihal Samsun Karabacak, AB Yeşil Mutabakat Süreci'ne ilişkin bilgi verdi.


Yeşil Mutabakat'ın AB'nin hem büyüme hem de kalkınma stratejisi olduğuna işaret eden Karabacak, ekonominin tüm sektörlerinde önlemler içeren bir yol haritası sunduğunu anlattı.


Karabacak, AB'nin bu girişimle yeşil dönüşüm konusunda dünyada öncü rol üstlenmek istediğini belirterek, "Bu dönüşüm, tüketim ve üretim modellerinde köklü değişiklikleri gerektiriyor. Bu sebeple Kovid-19 krizi ile birlikte daha da önem kazandı. Salgın, sürdürülebilirliğin önemini bir kez daha ortaya koydu. Böyle olunca AB, Kovid-19 krizinin etkilerini aşmak için Yeşil Mutabakat hedefleri ile uyumlu bir toparlanma girişimi başlattı. Kamu ve özel sektör yatırımlarının yeşil dönüşüm hedeflerine yönlendirilmesi amaçlanıyor." dedi.


Dönüşümün finansmanı için planlanan süreçler hakkında bilgi veren Karabacak, bu süreci Türkiye'nin de yakından takip ettiğini, bu bağlamda da Türkiye'de önemli çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi.




- "AB, yeşil dönüşüm projesinde yalnız değil, öncü rol oynuyor"




Karabacak, "Bu süreci AB ile ilişkilerimizde önemli bir fırsat olarak görüyoruz ve süreçten daha fazla yararlanmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.


Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Tek Pazar, Rekabet ve Teknik Mevzuat Daire Başkanı Mehmet Ergünal, konunun finansman boyutunu ele aldı.


AB Yeşil Mutabakat Süreci'ni bir seferberlik olarak gördüklerine işaret eden Ergünal, "Bu dönüşüm çerçevesinde bütün sektörlerin uyumu gerekiyor, bu çok büyük bir ödev. Bunun içinde yer almak, buna uyum sağlamak, Türkiye'nin rekabetçiliği açısından son derece önemli. AB, yeşil dönüşüm projesinde yalnız değil, öncü rol oynuyor. Bu koşullarda rekabetçiliğimizi nasıl koruruz bu önemli. Bu durum çok büyük ekonomik etkileri karşımıza koyuyor. Yeşil dönüşüme uygun ürünleri üretmek ve bunu yeşil şekilde pazara sunmak gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye'nin finansman ihtiyacının tespit edilmesi gerektiğini dile getiren Ergünal, ihtiyaç duyulan dönüşümün çok geniş kapsamlı yatırım ve finansman gerektirdiğini anlattı.




- "Rekabetçi bir ekonomi, yeşil, dijital ve kapsayıcıdır"




Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Gianpiero Nacci de rekabetçi ve modern bir ekonominin; yeşil, dijital ve kapsayıcı olduğunu ve bir banka olarak bunları öncelik haline getirdiklerini ifade etti.


Nacci, Türkiye'nin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu durum, büyüyen iç pazarla, Türkiye'nin küresel ticaret merkezi konumuyla ve aynı zamanda ülkenin insan kaynağıyla bağlantılı." değerlendirmesinde bulundu.


ABN Amro Bank Sürdürülebilirlik Danışmanı Jan Raes ise yeşil tahvilin amacının, atmosferdeki sera gazlarının azaltılmasına katkıda bulunan varlıkları finanse etmek olduğuna işaret ederek, "Yeşil tahvillerin ortak amacı budur. Bu, belirli varlıklara ne kadar karbon eklendiğini belirten ve küresel ısınmayla bağlantı kuran bir ölçüdür." diye konuştu.


Vigeo Eiris Sürdürülebilir Finans İş Geliştirme Müdürü Benjamin Cliquet ise, Türkiye'nin oldukça aktif bir pazar olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:


"Türk bankaları, 'yeşil danışmanlar' olarak, sürdürülebilir finansman operasyonlarını geliştirmek ve Türk ekonomisinde mükemmel fırsatları bulmak için rollerini öğreniyorlar. Türkiye'de yenilenebilir enerji konusundaki önemli istek düşünüldüğünde, bu yeşil varlıkları, yeşil ve sürdürülebilir krediler yoluyla finanse etmek için bazı fırsatlar olmasını elbette bekleyebiliriz."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English