Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sudan hükümeti yaptırımların kaldırılması ile petrolde kendine yeterliliği hedefliyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

HARTUM (AA) - Sudan hükümeti, tekrarlayan yakıt krizlerinin önüne geçmek için yerli üretimi artırıp, ithalatı azaltarak akaryakıtta kendi kendine yeterliliği sağlamaya çalışıyor.


Sudan'ın 20 yılı aşkındır ekonomik yaptırımlar altında olması, yaşam koşullarını olumsuz etkiliyor.


İthalat masraflarını ödemek için gereken dövizin bulunmaması sebebiyle yakıt krizi sürekli tekrarlıyor.


Güney Sudan'ın 2011'de ayrılmasının ardından Sudan'ın petrol üretimi, günlük 450 bin varilden 60 bin varile düştü ve bu durum, Hartum'un petrol ürünlerinin yüzde 60'ından fazlasını ithal etmesi zorunluluğunu doğurdu.


- Yerel üretimi artırma planları


Enerji ve Maden Bakanlığı Yetkilisi Hamid Süleyman Hamid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelecek 6 ay boyunca petrol üretimini artırmak için acil eylem planı hazırladıklarını söyledi.


Gerekli finansman konusunda çalıştıklarını belirten Hamid, "5 yıl içerisinde günlük petrol üretimini 127 bin varile çıkarma gibi bir planımız daha var." dedi.


Hamid, "Sudan'ın teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılmasının ardından petrolde kendine yeterli seviyeye gelebiliriz. Fırsatlar, yabancı yatırımcıları çekmek için olgunlaştı." ifadelerini kullandı.


Sudanlı yetkili, petrol türevlerinde kendi kendine yeterlilik aşamasına ithalata gerek kalmadan ulaşmak için günde 140 bin varil petrol üretmeleri gerektiğini vurguladı.


Günlük benzin ihtiyacının 4 bin 500 ton, üretimin ise 2 bin 600 ton olduğunu söyleyen Hamid, günlük 10 bin tonluk mazot ihtiyacına karşın yerel üretimin günlük 4 bin 700 ton olduğuna dikkati çekti.


- Petrol sahaları, uluslararası şirketlere açılacak


Hamid, hükümetin petrol üretimini artırmak amacıyla üretim yapılan ve diğer sahaları uluslararası şirketlere açmayı planladığını ifade etti.


Sudan'ın 6 milyar varil petrol rezervi olduğu değerlendiriliyor ancak üretimde kendine yetebilmesi için yeni sahaların keşfinin yanı sıra mevcutlarının da geliştirilmesi gerekiyor.


ABD, El Kaide terör örgütü lideri Usame bin Ladin'e 1991-1996'da kucak açtığı için terör gruplarına destek verdiği gerekçesiyle "kara listeye" aldığı Sudan'a 1997'de ekonomik yaptırım uygulamaya başlamış, Kenya ve Tanzanya'daki büyükelçiliklerine düzenlenen saldırılar sonrası bunları daha da ağırlaştırmıştı.


ABD Başkanı Donald Trump, 23 Ekim Cuma günü Oval Ofis'te yaptığı açıklamada, Sudan'ın da İsrail ile barış yapmak ve ilişkilerini normalleştirmek konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.



Bunun hemen öncesinde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarma kararını imzaladığı bildirilmişti.



Sudan'ın Washington Büyükelçisi Nureddin Sati, çarşamba günü Twitter'dan yaptığı paylaşımda, ülkesinin ABD'nin terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarılmasının 11 Aralık'ta gerçekleşeceğini açıklamıştı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English