Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sri Lanka'da parlamento, Cumhurbaşkanının yetkilerini artıran Anayasa değişikliğini kabul etti

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Sri Lanka'da Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın yetkilerini artıran Anayasa değişikliği parlamentoda onaylandı.


Cumhurbaşkanı'na bakanları atama ve görevden alma, meclisi feshetme, Seçim Komisyonunu ve Meclis Soruşturma Komisyonlarını atama yetkisi veren değişiklik, parlamentonun 225 üyesinin 156'sının oyuyla kabul edildi.


- Meclis, seçildikten 2 yıl 6 ay sonra feshedilebilecek


Yeni değişiklikle Cumhurbaşkanı, parlamento üyeleri seçildikten 2 yıl 6 ay sonra, görev süresi dolmadan ülkeyi yeniden seçime götürebilecek. Anayasa'nın eski hali, Cumhurbaşkanı'nın 5 yıllık görev süresinin dolmasına 6 aydan daha az süre kala Parlamentoyu feshetmesini yasaklıyordu.


- Meclis komisyoları Cumhurbaşkanınca atanacak


Değişiklik, mecliste kamu yönetimi, emniyet, insan hakları, rüşvet ve yolsuzluk komisyonları kurulması konusunda Cumhurbaşkanı'nı yetkili kılıyor.


Bu komisyonlar daha önce milletvekilleri ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan Anayasa Konseyi tarafından görevlendiriliyordu. Yeni düzenlemeyle Anayasa Konseyi'nin yerini Meclis Konseyi alırken, Cumhurbaşkanı'nın buradan çıkacak tavsiye kararlarını uygulama zorunluluğu bulunmuyor.


- Çift vatandaşlığa sahip olanların siyasete girmesinin yolu açılıyor


Öte yandan değişiklikler kapsamında çift vatandaşlığa sahip olanların siyasete girmesini engeleyen Anayasal düzenleme de kaldırıldı. Söz konusu değişikliğin Rajapaksa'nın ABD vatandaşı olan kardeşinin parlamentoya girebilmesi için düzenlemeye eklendiği iddia edildi.


Rajapaksa'nın kendisi, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için ABD vatandaşlığından vazgeçmek zorunda kalmıştı.


Siyasi gözlemciler, değişikliklerin Rajapaksa'nın ve ailesinin ülke siyasetindeki gücünü artıracağı yorumunu yapıyor. Rajapaksa'nın ağabeyi eski Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa halen Başbakanlık, bir ağabeyi ve 2 yeğeni de bakanlık görevini yürütüyor.


Sri Lanka'da 5 Ağustos'ta yapılan parlamento seçimlerinde Mahinda Rajapaksa liderliğindeki Sri Lanka Halk Cephesi Partisi (SLPP) parlamentodaki 225 sandalyeden 145'ini elde ederek kazanmıştı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English