Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Srebrenitsa'daki seçime "usulsüzlük iddiaları" damga vurdu

Merkez Seçim Komisyonu, diasporadan gelecek oylar dışında tüm oyların sayıldığını ve Sırp partilerinin ortak adayı Mladen Grujicic'in önemli bir farkla önde olduğunu açıkladı Komisyon, Srebrenitsa'daki seçimde yapıldığı iddia edilen usulsüzlükler hakkında soruşturma başlatılmasına karar verirken, Boşnaklar, seçim günü birçok Sırp vatandaşın kimliksiz oy kullandığını öne sürdü

Anadolu Ajansı haberine göre;

SREBRENİTSA (AA) - Bosna Hersek genelinde 15 Kasım'da yapılan yerel seçimlere bir kez daha Srebrenitsa'daki "usulsüzlük iddiaları" damga vurdu.


Bosna'daki savaşta Boşnaklara yönelik soykırım suçu işlenen ve bu nedenle seçimlerin ayrı bir öneme sahip olduğu şehirde, resmi olmayan sonuçlara göre, Sırp partilerin ortak adayı ve mevcut belediye başkanı Mladen Grujicic büyük bir farkla önde.


Merkez Seçim Komisyonu (CIK), diasporadan gelecek oylar dışında Srebrenitsa'daki tüm oyların sayıldığını ve Grujicic'in oyların yüzde 70'ini, Boşnak aday Alija Tabakovic'in ise yüzde 29,3'ünü aldığını açıkladı.


İki aday arasındaki oy farkının 2 bin 500'den fazla olması, bu farkın yalnızca diasporadan gelecek oylarla kapanmasının zor olacağına işaret ediyor. Zira, 14 bin 758 kayıtlı seçmenin bulunduğu Srebrenitsa'da nihai sonuçlar diasporadan gelecek oylardan sonra açıklanacak olsa da Boşnak yetkililer daha önceki açıklamalarında diasporadan 1600 oy beklediklerini dile getirmişti.


- "Usulsüzlük iddiaları" üzerine soruşturma kararı


Öte yandan, gerek seçimler öncesinde gerekse seçim gününde Srebrenitsa'daki ana gündem maddesi Sırpların usulsüzlük yaptığına dair iddialar oldu.


Seçim günü Sırbistan plakalı onlarca aracın Srebrenitsa'ya seçmen taşıması tepki çekerken, Sırp aday Grujicic bu kişilerin Srebrenitsa kökenli olup Sırbistan'da yaşayanlar olduğunu öne sürdü.


Boşnakları tek çatı altında toplayan "Benim Adresim: Srebrenitsa" isimli inisiyatif, seçim günü yaklaşık 200 kişinin sahte belgelerle oy kullandığını ve şehirdeki seçimin iptal edilmesi gerektiğini belirtirken, iddialar üzerine CIK de soruşturma başlatılması kararı aldı.


İnisiyatiften yapılan açıklamada, Srebrenitsa'daki seçmen listelerinde bulunan 1400 kişinin, daha bir ay öncesine kadar herhangi bir Bosna Hersek belgesine sahip olmayan kişiler olduğu aktarılırken, ayrıca Sırbistan'daki sahte adreslerde seçmenlerin kaydedildiği, seçim günü otobüslerle Srebrenitsa'ya insanların taşındığı ve okyanus ötesi ülkelerdeki Boşnak diasporasına oy pusulalarının geç gönderildiği de vurgulandı.


Öte yandan, Boşnak diasporasındaki seçmenlere çağrıda bulunan Srebrenitsa'nın eski Boşnak belediye başkanı Camil Durakovic, oy pusulaları kendilerine geç ulaştırıldığından hala oylarını gönderebileceklerini kaydederek, bu mücadeleyi kazanacaklarına emin olduklarını söyledi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English