Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Soyadında taşıdığı mesleğin son temsilcisi

Tokat'ta kuşaklardır çömlekçilik yapan ve "Karavul" olan soyadlarını değiştiren ailede mesleğin son temsilcisi 60 yaşındaki Kazım Çömlekçioğlu, soyadlarında taşıdıkları mesleği geleceğe aktarmak istiyor.

Soyadında taşıdığı mesleğin son temsilcisi
Kentte çömlekçilikle uğraşan Karavul ailesi yaklaşık 40 yıl önce soyadlarını Çömlekçioğlu olarak değiştirdi. 

Ailenin bugün çömlekçilikle uğraşan tek ferdi Kazım Çömlekçioğlu, Seyiremir beldesindeki atölyesinde dedesinden kalan mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Çömlekçioğlu, mesleğin dedesi, babası ve amcasından sonra kendisine kaldığını ifade etti.

Çömlekçiliği küçük yaşta babasından öğrendiğini anlatan Çömlekçioğlu, kendisinden sonra ailede mesleği sürdürecek kimsenin olmamasından üzüntü duyduğunu ifade etti. Çömlekçioğlu, "60 yaşımdayım yaklaşık 50 yıldır bu meslekle uğraşıyorum. Mesleği babamdan öğrendim benden sonra ailemizde bu mesleği devam ettirecek yok." diye konuştu. 

Severek yaptığı mesleğini gelecek nesillere aktarmak isteğini dile getiren Kazım Çömlekçioğlu, zaman zaman Halk Eğitim Merkezinde kurs verdiğini söyledi.

- Meslek aşkı nedeniyle soyadını değiştirdi

Çömlekçiliği çok sevdiklerini ve soyadlarında taşımak istediklerini belirten Çömlekçioğlu, şöyle konuştu:

"Bu meslek aşkı bize daha önce Karavul olan soyadımızı Çömlekçioğlu olarak değiştirtti. İnsanlar soyadımızı söylerken zorlanıyordu. Farklı farklı isimler söylüyordu karakol, karabul gibi biz de bu iş böyle olmayacak dedik, soyadımızı Çömlekçioğlu olarak değiştirdik. Şimdi yine yanlış söyleyenler var, gömlekçioğlu söyleyenler oluyor."

- "Plastik çömlekçiliği bitirdi"

Öncelerden şehirde çok fazla çömlekçi olduğunu şimdi ise kendisinden başka kimsenin kalmadığını dile getiren Kazım Çömlekçioğlu, "Önceden çok fazla çömlekçi vardı ama zamanla kimse kalmadı. Plastik çömlekçiliği her yerde bitirdi. Tokat'ta şimdi gene biz çömlekçiliği devam ettirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlardan bazıları çömlekleri mutfakta kullanırken bazıları da akvaryumda ya da dekoratif olarak kullanıyor." dedi.

Çömlekçiliğin çok fazla emek gerektirdiğini ve uğraş isteyen bir zanaat olduğunu belirten Kazım Çömlekçioğlu, "Toprağı havuzlarda süzüyoruz. Daha sonra katı kısmı alıp çömlek yapıyoruz. Emeği çok fazla çok uğraş isteyen sanat. Bu mesleğe eller de uyumlu olacak kemikli kalın ellerle bu sanat icra edilemez." ifadesini kullandı. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English