Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sihizm'in kurucusu Nanak'ın doğumunun 550. yılı

Tarihçiler Nanak'ın 16. yüzyılın başlarında Nepal, Himalaya bölgesindeki Ladakh ve Orta Doğu'ya seyahat ettiğini belirtiyor Tarihçi Trilochan Singh: "(Guru Nanak) Konya'daki Mevlana Celaleddin Rumi'nin kabrini ziyaret etmiş olabilir. Rumi'nin felsefesi yalnızca Orta Doğu'da değil, Hindistan'da da çok yaygındı"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Sihizm'in kurucusu Guru Nanak'ın doğumunun 550. yılı başta Hindistan ve Pakistan olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde kutlanıyor.


Ulusal basındaki haberlere göre, Hindistan'da Nanak'ın doğum gününü kutlayan binlerce Sih başta Amritsar'daki Altın Tapınak olmak üzere ülke genelindeki mabetleri doldurdu.


Bu seneyi önemli kılan ise Guru Nanak'ın son yıllarını geçirdiği Pakistan'daki Gurdvara Darbar Sahip Tapınağı'na Hindistanlı Sih hacıların vizesiz girmesini sağlayan Kartarpur Koridoru'nun açılması oldu.


Pakistan tarafındaki Sihizm'in en önemli dini mekanlarından biri Gurdvara Darbar Sahip'i ziyaret etmek isteyen yüzlerce Hint Sih Kartarpur Koridoru'na akın etti.


Hindistan'daki Sih hacıların vizesiz olarak Pakistan'daki hac alanına girişini sağlayan koridor, 9 Kasım'da Başbakan İmran Han ve kendisi de bir Sih olan eski Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in katılımıyla açılmıştı.


- Nanak, Orta Doğu'yu ziyaret etti


Halihazırda Pakistan toprakları içerisinde kalan Nankana Sahib'de 1469'da Hindu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Guru Nanak, Sihizm'in 10 gurusunun ilki oldu.


Nanak 16. yüzyıl başlarında çıktığı seyahatte 28 bin kilometre yol katetti.


Lahorlu tarihçi İkbal Kayser, yaptıkları araştırmalara göre, Nanak'ın Nepal, Himalaya bölgesindeki Ladakh ve Orta Doğu'ya seyahat ettiğini söyledi. Nanak'ın İran, Irak ve diğer Arap bölgeleri gezdiğini vurgulayan Kayser, daha sonra Afganistan üzerinden doğduğu topraklara geri döndüğünü kaydetti.


Kayser, Sih dininin Nanak'ın yaşamı boyunca kurulmadığını sözlerine ekledi.


Yaşamının son 18 yılını Kartarpur'da geçiren Nanak, 1539'da 70 yaşında vefat etti.


- Guru Nanak, Konya'ya gelmiş olabilir


Araştırmacılar, Sihizm'in kurucusu Guru Nanak'ın Orta Doğu'da geçirdiği 11 yılda dini yerleri ziyaret etmesi ve sufilerle görüşmesini göz önünde bulundurarak Türkiye'yi de ziyaret etmiş olabileceğini düşünüyor.


Avtar Singh Dhaliwal, çalışmalarında, Guru Nanak'ın Türkiye'yi ziyaretiyle ilgili bir kanıt bulunamadığını ancak Mevlana'nın kabrini ziyaret etmediğine inanmanın zor olduğunu belirtti.


Nanak'ın 11 yıl boyunca Orta Doğu'da olduğunu anımsatan Dhaliwal, "Hiçbir sufi merkezine gitmeyi ihmal etmeyen Guru Nanak'ın Konya'da bulunan Mevlana'nın kabrini ziyaret etme ihtimali var." iddiasında bulundu.


Tarihçi Trilochan Singh, konuyla ilgili bulgularında, Guru Nanak'ın seyahati sırasında tasavvuf ve dini merkezlerle alakalı ziyaret edilmedik yer bırakmadığından bahsederek "Konya'daki Mevlana Celaleddin Rumi'nin kabrini ziyaret etmiş olabilir. Rumi'nin felsefesi yalnızca Orta Doğu'da değil, Hindistan'da da çok yaygındı." görüşünü ileri sürdü.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English