Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Şentop, Arnavutluk'ta Cumhurbaşkanı Meta ve Başbakan Rama ile görüştü

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı İlir Meta ve Başbakan Edi Rama ile ayrı ayrı görüştü.

Şentop, Arnavutluk’ta Cumhurbaşkanı Meta ve Başbakan Rama ile görüştü
Arnavutluk Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Meta, iki ülke arasındaki mükemmel ilişkilere ve bu ilişkilerin gelecekte daha da gelişmesi gerektiğini belirterek Türk yatırımlarının Arnavutluk'ta artması konusundaki iş birliğinin güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Meta, "İki NATO müttefiki olarak iş birliği deneyimi ve Arnavutluk ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklık, güvenlik ve barış için ortak çabaların önemli bir platformu olmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Meta ayrıca, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım 2019'daki depreminin ardından deprem konutlarının ve Fier'deki hastanenin inşası konusundaki taahhütleri için de teşekkür etti.

Görüşmede Şentop'un da Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin daha ileri boyuta taşınmasını gerektiğini söylediği ifade edildi.

İkili ilişkilerin Başbakan Edi Rama'nın Türkiye'ye gerçekleştirdiği son resmi ziyareti sırasında "stratejik ortaklık" seviyesine yükseltildiğini anımsatan Şentop, Arnavutluk'ta meydana gelen depremin ardından Türkiye'nin yapacağı 522 konutun temelinin Aralık 2020'de atıldığını ve anahtar teslimin Ağustos 2021'de yapılacağını kaydetti.

Şentop, Arnavutluk'taki gelişmeleri ve Avrupa Birliği (AB) üyelik süreci çerçevesinde hayata geçirilen kapsamlı reform çalışmalarını yakından takip ettiğini aktararak Türkiye'nin Arnavutluk'un AB üyeliğini ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

TBMM Başkanı Şentop, Arnavutluk'ta 25 Nisan'da yapılacak seçimlerin hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Şentop-Rama görüşmesi

Cumhurbaşkanı Meta ile görüştükten sonra Arnavutluk Meclis Başkanı Gramoz Ruçi tarafından kendisi ve heyeti onuruna verilen öğle yemeğine de katılan Şentop, daha sonra Başbakan Rama ile bir araya geldi.

Başbakanlık binasında gerçekleşen görüşmeye, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük ve iki ülke heyetleri katıldı.

Şentop, Arnavutluk Başbakanı Rama ile görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Türk milletinin selamlarını iletti.

Balkanlar'ın ve özellikle dost ve kardeş Arnavutluk'un istikrarının Türk dış politikasının önceliklerinden olduğunu söyleyen Şentop, toplam 509 milyon dolarlık ticaret hacmiyle Türkiye'nin Arnavutluk'un en büyük dördüncü ticaret ortağı olduğuna dikkati çekti.

Şentop ve beraberindeki heyet, daha sonra Tiran'daki İskenderbey Meydanı ve meydandaki Osmanlı döneminden kalma Saat Kulesi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restorasyon çalışmaları sürdürülen Ethem Bey Camisi'ni de ziyaret etti.

TİKA Tiran Koordinatörü Dr. Emine Gizem Başkan'dan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi alan Şentop, Tiran Kalesi ile komünist döneminde sığınak olarak kullanılan "Bunkart" isimli müzeyi de gezdi.

Temasları kapsamında muhalefetteki Arnavutluk Demokrat Partisi Genel Başkanı Lulzim Başa ile de görüşen Şentop, daha sonra Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği tarafından onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English