Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Senegal Dışişleri Bakanı Sall: "Bazı dış güçler Senegallileri manipüle etmeye çalışıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

DAKAR (AA) - Senegal Dışişleri Bakanı Aissata Tall Sall, muhalif lider Ousmane Sonko'nun gözaltına alınmasıyla başlayan sokak olaylarında bazı dış güçlerinin manipülasyonu olduğunu söyledi.


Sall, France24 kanalının yayınına katılarak, ülkedeki olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.


Sonko hakkında yapılan suçlamaların akabinde hukuki bir sürecin işlediğini hatırlatan Sall, halkın kendi hakları için çoğu zaman hükümetin de desteğiyle eylemler yaptığını ve bunda hiçbir sorun olmadığını söyledi.


Sall, Senegal'de ilk kez devleti temsil eden kurumların saldırıya uğradığı bir dönem yaşadıklarının altını çizerek, "Bu tehlike nereden geliyor düşünmeliyiz. Bazı dış güçler Senegallileri manipüle ediyor. Pusuya yatarak, bu işin ne kadar tehlikeli boyutlara gidebileceğini göremeyen Senegallileri manipüle ediyorlar. Bugün halkımızdan şunu anlamalarını istiyoruz; savunmamız gereken kendi ülkemiz." ifadelerini kullandı.


Sall'in "dış güçler" diyerek kim ya da kimlerden bahsettiği ise merak konusu oldu.


- "Gençleri dinlemeniz lazım"


Öte yandan bağımsız bir otorite olan, ombdusman olarak da nitelenen Senegal Cumhuriyeti Arabulucusu Alioune Badara Cisse de Cumhurbaşkanı Macky Sall'e seslendi.


Cisse, düzenlediği basın toplantısında, gideceği yönü bilmeyen umutsuz bir gençlik gördüğünü belirterek, dikkatli olunmazsa bu durumun sonuçlarının ciddi olacağını söyledi.


Cumhurbaşkanı Sall'e hitaben konuşan Cisse, "Onları dinlemek sizin göreviniz Sayın Cumhurbaşkanı. Onları tehdit etmeyi ya da onlara terörist muamelesi yapmayı bırakın. İnsanlar sizden bir şeyler duymak istiyor." diye konuştu.


Diğer yandan, Sonko'nun gözaltına alındığı gün patlak veren olaylarda "şiddet içerikli görüntüleri ekrana taşıdığı" için 5 Mart'ta yayını kesilen Wolf TV ve Sen TV'de yayın tekrar başladı.


- Gözaltı kararı sokakları karıştırdı


Hakkında tecavüz ve ölümle tehdit suçlaması yapılan ve milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılan Sonko, 3 Mart'ta Dakar Mahkemesinde ifade vermek için destekçileriyle yola çıkmıştı.


Polis, Sonko destekçilerinin oluşturduğu konvoyun çok uzun olduğu gerekçesiyle korteji mahkemeye varmadan durdurarak yalnızca 4-5 aracın toplu geçişine izin verileceğini belirtmişti.


Yaklaşık 3 saat aynı noktada bekletilen ve mahkemeye kalabalık bir konvoyla gitmesine izin verilmeyen Sonko, "toplum huzurunu bozduğu" gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.


Gözaltı kararından sonra Dakar'daki birçok ana yol trafiğe kapatılmış ve polisle Sonko destekçileri arasında şiddet olayları yaşanmıştı.


Çarşamba günü nispeten son bulan olaylar, cuma günü yeniden patlak vermişti. Muhalif partiler ve sivil toplum örgütleri 8 Mart Pazartesi'den başlayarak ülke genelinde 3 günlük eylem çağrısı yapmıştı.


- "Sweet Beauty davası"


Kamuoyunda, olayın yaşandığı masaj salonunun ismiyle "Sweet Beauty davası" olarak bilinen olay, başkent Dakar'daki masaj salonunda çalışan 20 yaşındaki Adji Sarr'ın savcılığa şikayetiyle ortaya çıkmıştı.


Sarr'ın, Sonko tarafından tecavüze uğradığı ve akabinde ölüm tehditleri aldığı yönündeki şikayeti, ülkenin hala bir numaralı gündem maddesini oluşturuyor.


Sonko ise durumu "Macky Sall'in komplosu" olarak değerlendirmişti.


Suçlamaların ardından Sonko'nun milletvekilliği dokunulmazlığı, 26 Şubat'ta düzenlenen meclis oturumuyla kaldırılmıştı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English