Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Semazen Milletvekili ‘Sema’ yı anlattı

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün öncülüğünde, Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında düzenlenen Türbeönü Buluşmaları, Çadır sohbetleri etkinliğinde, 17. ve 18. Dönem Konya Milletvekili, ilahiyatçı ve Semazen Ziya Ercan, Mevlana’nın Konya’ya kazandırdıkları, Mevlevilikte Sema ve muhabbet üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.

Semazen Milletvekili ‘Sema’ yı anlattı
Her tarikatın kendine özgü ibadet figürleri olduğunu belirten Ercan, Mevlevilikte sema’nın da bir zikir olduğunu ifade ederek, insanların huşu içinde ellerini yana açarak, dünyanın ve kainatın döndüğü gibi kendi ekseni etrafında döndüğünü, Sema’nın ilk kez Hazreti Mevlana’nın kuyumcular çarşısından geçerken Selahaddin Zerkubi’nin dükkanından gelen çekiç seslerinin ahengine uyarak cezbeyle sema etmeye başlamışıyla başladığını söyledi. Semazenlerin Sema esnasında yaptığı hareketlerin anlamları hakkında da bilgi veren Ercan, şunları söyledi.

‘Sema, Mevlevilikte Bir İbadet Tarzıdır’
“Semazenler sema esnasında bir ellerini yukarı bir ellerini ise aşağı doğru uzatır bunun anlamı da sağ eli Hak'tan alır, yere dönük sol elle halka verir. Topraktan geldik, hakka yürüyoruz demektir. Sema Mevlevilikte yapılan bir ibadet tarzıdır. Mevlevilikteki zikir tarzı semadır. Sema, cumhuriyetin ilanı ile birlikte tekke ve zaviyelerin kapatılmasının ardından sadece turistik mahiyette olması düşünülerek Mevlevi dergahı serbest bırakılmıştı. 1949 yılından itibaren zaman zaman Mevleviler kendi aralarında bir araya gelmek suretiyle ayinler yapmaya başladı. Bizim şu anda anma törenleri dediğimiz mistik havanın yaşaması açısından zaman zaman Mevleviler Türkiye’nin dört bir bucağında bir ayara gelmişler ve semalar yapmışlardır. Profesyonel anlamda ise 1960 yılında Konya’da sema kültürünün yerleşmesi, ihya edilmesi ve canlandırılması noktasında çalışmalar yapıldı. Bizlerde sema kültürüne vakıf olalım diye Sema’ya başladık.” dedi.

‘Sema Yapmak Gayret İster’
Sema yapmanın gayret isteyen bir hareket olduğunun altını çizen Ercan, vücudun sağlıklı ve sağlam olması gerektiğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti. “Sema dört selamdan oluşur. Yarım saate yakın kollarınız açıp sema etmeniz gerekir. Sırtınızda tennure, onun ağırlığı ve o tennureyi açabilmenin eforu derken bir gayret gerekir. Ancak belli bir yaşa kadar yapabiliyorsunuz. Uzun yıllar stadyum salonlarında, potaların altında bizler sema yaptık. Özellikle II. Mahmud dönemi, Mevleviliğin en fazla itibar gördüğü dönemdir. Padişahlar bizzat Mevlevihaneleri ziyaret edip, ayinlerinde bulunmaları, halkın ilgisinin de bu tarikata yönelmesine sebep olmuştur. Sema, dünyanın dört bir tarafında felsefe olarak benimsendi. İnsanların gönlüne girdi. Tüm bunlar gönül meselesidir. Fazladan yapılan ibadettir.” dedi.

‘Sema, Kazanç Malzemesi Haline Getirilmemeli’
Sema’nın asıl amacından saptırılarak, bir gösteri mahiyetinde yapılmasını da eleştiren Ercan,  “Düğünlerde, açılışlarda veya bir takım programlarda semazenler çıkarmak suretiyle işi kazanç malzemesi haline getirildiğini ifade ederek, Kültür ve Turizm Bakanlığının bu tür faaliyetleri engellemek amacıyla yeni bir düzenleme getirerek, bir kurala bağladığını söyledi. Şeb-i Arus törenlerinin düzenli bir organizasyon çerçevesinde gerçekleştirilmesi amacıyla yapılan çalışmalara da değinen Ercan konuşmasına şöyle devam etti. “1990’lı yıllarda hükümetimiz tarafından anma törenleri organizasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine alınarak, bu amaçla Konya’da Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu oluşturuldu. 50’ye yakın semazen ve sazenin görev yaptığı topluluk, aynı zamanda Türk kültürü ve musikisinin gelişmesinde de çalışmalar yürütüyor. Bu tür etkinlikler Hazreti Mevlana’yı daha iyi anlama ve tanımamıza imkan sağlıyor diyerek sözlerini tamamladı. Moderatörlüğünü Ömer Bardakçı’nın yürüttüğü programın sonunda, Konya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Erdoğan Erdoğmuş, Ercan’a teşekkür ederek plaket ve Şeb-i Arus atkısı takdim etti. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • KA
    konya aşığı
    4 yıl önce

    anap milletvekiliydi

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English