Son Dakika Haberler

Ramazanın vazgeçilmez tatlısı güllacı şeker hastaları gönül rahatlığıyla tüketebilecek

Şeker hastaları da güllaç yiyebilecek
Anadolu Ajansı haberine göre;

 Şeker yerine stevia bitki özü (şeker otu), kiraz yerine vişne kullanılarak yapılan ramazanın vazgeçilmez tatlısı güllacı şeker hastaları gönül rahatlığıyla yiyebilecek.

Geleneksel Türk tatlılarından güllaç, ramazan ayının gelmesiyle tatlı tezgahlarındaki yerini aldı.

Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şeker hastalarından gelen talep üzerine "diyet baklava"dan sonra "diyet güllaç" ürettiklerini söyledi.

Ramazanda şeker hastalarını da düşündüklerini ve onlara özel güllaç yaptıklarını belirten Güllü, "Bu sene özellikle şeker hastalarından 'güllaç yiyemiyoruz' diye şikayet geldi. Biz de diyet güllaç yaptık" dedi.

Güllü, stevianın Brezilya'da yetişen bir bitki türü olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Süt kaynadıktan sonra şeker yerine güllaca stevia bitkisinin özünü koyuyoruz. Bu bitkinin 1 gramı, 2 kilogram şekere eşit. Güllaçtaki fındık ve fıstığın zaten şeker hastalarını iyileştirici özelliği var. Şeker yerine de bunu koyduğunuzda gayet sağlıklı bir tatlı oluyor. Dilimini de normalden daha küçük keserek paketliyoruz. Bu sene şeker hastaları da gönül rahatlığıyla güllaç yiyebilecek."


- "Güllaç bir saray tatlısıdır"


Nadir Güllü, içindeki malzemelerin besleyicidolayısıyla güllacın sağlığa faydalı oluğunu belirterek, "Güllaç, bir saray tatlısıdır. Ana maddesi süt olduğu ve sindirimi kolay olduğu için özellikle ramazan ayında ön plana çıkıyor ve aşırı talep oluyor. Ramazan bitince talep de bitiyor. Biz ramazanda günde yarım ton güllaç satıyoruz" ifadelerini kullandı.


- Güllaç yapmanın püf noktaları


Güllaç yapmanın inceliklerini anlatan Güllü, güllaç yapraklarının kenarlarının ve ortasının ince olması ve kesinlikle küf kokmaması gerektiğini vurguladı.

Güllü, güllaç yapmanın basit gibi göründüğünü fakat zor olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Güllaç yaparken köy sütü kullanmak çok önemlidir. 12 kişilik güllaç için 3 litre süt, 750 gram şeker, 1 yemek kaşığı gül suyu, 250 gram fıstık içi, 250 gram hindistan cevizi, 250 gram pudra şekeri ve 400 gram file fındık kullanıyoruz. Güllaç yapraklarını ıslattığımız şekerli süt, ılıktan biraz daha sıcak olmalı, elimizi hafif yakmalı. Bu çok önemli bir nokta. Bu şekildeki sütle ıslattığımız 6 yaprağın üzerine file fındık, hindistan cevizi ve pudra şekeri karışımını döküyoruz. Daha sonra 6 yaprağı daha sütle ıslatarak üzerine koyuyoruz. Bu işlemden sonra kalan sütü tatlının üzerine hemen döküyoruz. Burada en önemli püf noktalarından biri, tatlıyı hazırladıktan sonra geriye kalan sütü vaktinde dökmek. Bu sütü daha sonra koyarsanız çekmez. Sütü koyduktan sonra tatlı sütü çekene kadar 4-5 dakika bekliyoruz. Ardından süslemeyi yapıyoruz."

Güllacın ılıkken buzdolabına konulmaması gerektiğini dile getiren Güllü, güllacın yapıldıktan sonra bir gün içinde soğuk olarak tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English