Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Şehirlerde yeşil alanların azalması, ısı dalgası etkilerini tetikleyebilir

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi'nde yürütülen araştırma, kent içi ve çevresinde son 30 yılda azalan yeşil alanların ısı dalgası ve ısı adası etkilerini tetikleyebileceğini ortaya koydu.

Şehirlerde yeşil alanların azalması, ısı dalgası etkilerini tetikleyebilir
Prof. Dr. Yusuf Serengil, Erda Çeler ve Ufuk Özkan'dan oluşan ekip tarafından 1990-2020 döneminde "Orman ve Yeşil Alan Örtüsünün Türkiye'nin Bazı İl ve Kent Merkezlerinde Değişimi Üzerine Bir Değerlendirme" başlıklı araştırma yapıldı.
 
İstanbul ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu Türkiye'nin ormanca zengin 28 ilini ve kent merkezini kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre 10 ilde ormanlar arttı, diğer illerde azaldı.
 
Bolu, analiz edilen 28 il içinde yüzde 72 gibi yüksek ormanlık alan değeriyle Kastamonu'nun ardından ikinci sırada olmasına karşın kent merkezindeki yüzde 0,71 yeşil alan oranıyla 27. sırada yer aldı.
 
Antalya, kişi başı orman alanı sıralamasında 8'den 15. sıraya geriledi, ancak kent merkezi yeşil alan yüzdesi arttı.
 
Yozgat'ta il orman alan yüzdesi yüzde 19 olmasına karşın kent merkezinde yeşil alan oranı yüzde 16'da kaldı. Orman alanı yüksek olduğu düşünülen bazı illerde aslında kent içi yeşil alan oranı çok düşük olabildiği, Yozgat örneğinde olduğu gibi tersinin söz konusu olabildiği görüldü.
 
Analize konu illerin şehir merkezlerinin 9'unda yeşil alan artarken, diğerlerinde azaldı.
 
- "Vatandaşların iklim değişikliği etkilerine karşı bilgilenmelerini sağlamayı planlıyoruz"
 
Prof. Dr. Yusuf Serengil, araştırmayı tüm ülkeye yayma düşünceleri olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Bu ön bulgular göstermiştir ki düşündüğümüzden çok daha fazla ilde ve kent merkezinde orman ve yeşil alan oranı son yıllarda azalmış olabilir. Göç alan ve genişleyen kentlerde durumun iyi olmadığını, ilerleyen süreçte ısı dalgası, su sıkıntısı ve orman yangınları risklerinin bu kentlerde ciddi sorunlar yaratacağı düşüncesindeyiz. Önlem alınmazsa son günlerde Kanada'da görülen ısı dalgası nedenli ölümler ülkemizde de görülebilir. Ayrıca ısı dalgalarını ve kentsel ısı adası etkisini önlemenin tek ve sürdürülebilir yolu, kent içi ve çevresi yeşil alanların artırılmasıdır. Elde ettiğimiz bulgular, durumun hiç de parlak olmadığını ortaya koyuyor."
 
Yapılması gerekenlere de değinen Serengil, önerileri şöyle sıraladı:
 
"Bir arazi izleme ve istatistik dairesi kurularak il genelini baz alan orman alanı, kent merkezlerini baz alan yeşil alan değerlendirmeleri yapılmalı ve zamansal değişimler izlenmelidir. Destek sağladığımızda, bir sonraki adım olarak orman ve yeşil alan oranını dikkate alan periyodik 'ekolojik yaşanabilir kentler' başlıklı değerlendirme raporları hazırlamak suretiyle vatandaşların iklim değişikliği etkilerine karşı bilgilenmelerini sağlamayı planlıyoruz. Bu sayede bulundukları ilin durumunu ve diğer illerle karşılaştırmasını görebilir, ona göre yaşam ve emeklilik planlamalarını yapabilirler. Bu durum iller ve kentler arasında bir rekabet de sağlayabilir. Ayrıca yerel yönetimlerin kent içi yeşil alan oranını artırmasına yönelik yasal bir düzenleme yapılabilir. Periyodik izlemelerle yeşil alan oranını artıran kentlere teşvik, azalmasına göz yumanlara ise ceza verilebilir."
 
- Yıllara göre karşılaştırma
 
Araştırma sonuçlarına göre, illerin orman alanı ve yeşil alan bakımından 1990 ve 2020 sıralaması şöyle:

 

İl Orman

Kent merkezi Yeşil Alan

İl

Kişi başı orman alanı

1990

Kişi başı orman alanı

2020

Yeşil alan yüzdesi

1990

Yeşil alan yüzdesi

2020

Kastamonu

1

1

3

3

Bolu

2

3

27

26

Sinop

3

2

14

14

Burdur

4

4

8

8

Kütahya

5

5

6

5

Çanakkale

6

8

5

7

Isparta

7

6

15

15

Antalya

8

15

13

12

Tokat

9

7

4

4

Çorum

10

9

12

13

Rize

11

11

7

6

Amasya

12

10

1

1

Karaman

13

14

28

28

Sivas

14

13

26

27

Kahramanmaraş

15

16

11

11

Düzce

16

17

18

18

Yozgat

17

12

2

2

Mersin

18

18

25

25

Trabzon

19

19

10

10

Sakarya

20

20

24

24

Konya

21

21

20

20

Bursa

22

22

23

23

Kocaeli

23

25

17

17

Kilis

24

24

22

22

Niğde

25

23

19

19

Ankara

26

26

9

9

Gaziantep

27

27

21

21

İstanbul

28

28

16

16

 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 3
  • 2
  • 0
  • 3
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • V
    Vatandaş
    3 yıl önce

    Küresel ısınanın en büyük sebebi RES'tir. Siz dağın, tepenin, ovanın, vadinin, kırın, rüzgarından elektrik üreteceğim diye heryere bu şekilde rüzgar türbinleri kurup rüzgarları keserseniz elbette havasız kalan, rüzgar alamayan, esmeyen araziler ısınacak, yanacak, kavrulacak ve kuraklıkla tarım bitecektir. Küresel ısınma ile aynı zamanda yağışların azalması demektir. Yağışların azalması ise kuraklık, kıtlık ve ürün veriminin yok olması demektir. Rüzgar Türbinleri doğaya ihanettir. Tarıma ihanettir, vatana ihanettir, herşeye ihaettir, artık sıcaktan insnalar evlerinde oturamayacak hale gelecektir. RES'ten kaynaklanan aşırı sıcaklar nedeniyle su tüketimi artacak ve dolayısı ile susuzluk demektir. Evet RES demek susuzluk demektir. Ancak bunu anlayabilecek kapasitede insan yok, kafaları basmıyor. Bassa RES kurmazlardı.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • A
    Asalet
    3 yıl önce

    Ne atmışsın be..bilimsel hiçbir dayanağı olmayan zirvalama.. HES zararlı RES zararlı nükleer zararlı, kömür zararlı ee sen enerji ne kullanıyorsun sığır gübresi falanmi..

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English