Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sanayi kentinde firmalar afetlere hazır olacak

Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Üniversitesi iş birliğiyle yürütülecek projeyle kentte faaliyet gösteren firmaların bütünleşik ve işlevsel afet ve acil durum planları hazırlanacak, çalışanlara farkındalık eğitimi verilecek KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: "Afetlerden sonra sanayiciler için iş sürdürülebilirliği konusu çok önemlidir. Proje kapsamında verilecek eğitimler, afet sonrasında firmalarımızda iş sürdürülebilirliğini sağlamak için de yardımcı olacaktır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve Kocaeli Üniversitesi iş birliğiyle firmaların olası afetlere hazır olması amacıyla "Afet ve Acil Durum Planı Hazırlanması ve Eğitim Projesi" hayata geçirildi.

KSO Başkan Ayhan Zeytinoğlu, projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, deprem bölgesinde bulunan kent için konunun önemli olduğunu söyledi.

Marmara Depremi'nden sonra kentte yerleşik sanayi kuruluşlarının durumunu belirlemek üzere çeşitli anket çalışmaları yaptıklarını dile getiren Zeytinoğlu, bunun sonucunda o dönemde faal olan bin 62 firmadan 345'inin depremden hasar gördüğünü tespit ettiklerini aktardı.

Zeytinoğlu, 2006'daki araştırmada ise deprem ve zemin şartları, alanın dar olması, çevresel sorunlar gibi nedenlerden yer değiştirmek isteyen firma sayısını 182 olarak belirlediklerini anlatarak, "2017 yılı itibarıyla 182 firmayı mercek altına aldığımızda 5 firmanın yer değiştirdiğini, 48 firmanın kaydının silindiğini, 12 firmanın faaliyetini sürdürmediği ve 4 firmanın üyemiz olmadığını belirledik. Verilerden de görüldüğü gibi üyelerimizin yüzde 33'ü afetlere hazırlıklı olmadıkları için söz konusu depremde hasar görmüştür. Bundan yola çıkarak KOÜ ile proje hazırladık." diye konuştu.

Projeyle kentte faaliyet gösteren firmaların bütünleşik ve işlevsel afet ve acil durum planlarının hazırlanması ve çalışanlara farkındalık eğitimi verilmesinin amaçlandığını dile getiren Zeytinoğlu, "Eğitim konularımız, afet ve acil durum planı, sanayide güvenli yaşam ve iş sürdürülebilirliği. Afetlerden sonra sanayiciler için iş sürdürülebilirliği konusu çok önemlidir. Proje kapsamında verilecek eğitimler, afet sonrasında firmalarımızda iş sürdürülebilirliğini sağlamak için de yardımcı olacaktır. Projemizin ilimizdeki sanayi sektörünün çok önemli bir sorununa çözüm getireceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

- "Kentin tecrübesi örnek olacak seviyede"

KOÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış ise 1999'daki depremin ardından Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Büyükşehir Belediyesinin inanılmaz bir iyileştirme süreci yaşadığını söyledi.

Kentteki kurumların yaşadıkları tecrübelerin başka illere, başka ülkelere örnek olacak seviyede olduğuna dikkat çeken Barış, "Bu bilgileri kullanıp, özellikle seferberlik başlatarak öncelikle burada sanayide tüm çalışanları afetlerle, sadece depremle değil, diğer afetlerle, ev kazalarıyla, günlük yaşantılarında karşılaşabilecekleri çok basit pratik bilgilerle donatarak, hayatta kalmayı, zarar azaltmayı ve ekonomik olarak da zararı azaltmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Barış, Marmara Depremi'nin ardından çok sayıda artçı deprem yaşandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Çalışanlar işlerini ve üretimi bırakarak dışarı kaçtılar, çünkü toplum afetzede olunca ruhsal travma yaşıyor. Hayat kurtaracak, zararı azaltacak önemli küçük adımları öğretmeyi düşünüyoruz. Bu eğitimlerin yarısı uzaktan, yarısı yüz yüze olacak. 40 saatlik eğitim vermeyi düşünüyoruz. Afetlerin tüm boyutları, depremden sele, heyelan, patlama ve kimyasal sızıntılara kadar eğitim verilecek. Eğitimlerin kalıcı olması için tatbikatlar yapacağız. Üniversitemizdeki sağlık uzmanlarımızla fabrikaların çalışma durumuna göre eğitim dizaynı yapmayı düşünüyoruz."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English