Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Samsun madımağı" yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Ladik ilçesinde yetişen endemik bitki "Samsun madımağı"nın, bilinçsiz çiftçilerce çoğalmaya fırsat bulamadan tahrip edildiği, önlem alınmazsa dünyada yok olan bitki türleri arasına katılacağı bildirildi Orman ve Su İşleri Bakanlığınca endemik bitkiler üzerinde yürütülen çalışmada "Samsun madımağı" sayısının azaldığının tespit edilmesi üzerine, OMÜ'nün hazırladığı projeyle bitkinin bulunduğu yerden alınıp başka bir yere götürülerek orada büyümesinin ve çoğalmasının sağlanması amaçlanıyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Ladik ilçesinde yetişen endemik bitki "Samsun madımağı"nın (Polygonum Samsunicum), önlem alınmazsa dünyada yok olan bitki türleri arasına katılacağı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca endemik bitkiler konusunda yürütülen çalışmada, Karadeniz Bölgesi'nde "Samsun madımağı"nın varlığı da araştırıldı. Araştırmada, bölgede "Samsun madımağı"nın sayısının azaldığı, bitkinin korunması için önlem alınması gerektiği vurgulandı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fergan Karaer, AA muhabirine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında Samsun?un proje koordinatörü olarak görev aldığını belirtti.

Projenin 2015 yılı itibarıyla tamamlandığını ifade eder Karaer, söz konusu çalışmada 4'ü OMÜ'den olmak üzere 16 kişinin görev aldığını, çalışmada ilginç bilgilere ulaştıklarını dile getirdi.

Çalışmada Türkiye ve dünya için yeni cins ve bitki türleri bulunduğunu aktaran Karaer, şöyle devam etti:

 "Bunlar içinde bize göre en önemli ve acil tedbir gerekli olanı da Polygonum Samsunicum'u, yani 'Samsun madımağı'nı tekrar bilim dünyasıyla tanıştırmak olacaktır. 'Samsun madımağı' dünyada sadece Ladik'te var ve Ladik?te tehlike altında. Biz bu bitki ile ilgili daha önceki çalışmalarda elde edilen verileri 2000 yılında basılan 'Türkiye'nin Bitkileri Kırmızı' kitabına yazmıştık. Bu kitap Türkiye'deki bitki türlerinin en kapsamlı koruma durumunu belirtmektedir."

Yapılan çalışmada söz konusu bitkinin 112 kökünün kaldığını belirlediklerini, bu nedenle bitkinin mutlaka korunması gerektiğini vurgulayan Karaer, "Samsun madımağı"nın korunması için proje hazırlayarak bitkinin sayısını artırmayı hedeflediklerini aktardı.

Karaer, bitkinin korunması için Ladik'teki yerel yöneticilere konunun iletildiğini ve bitkinin ilk aşamada izlemeye alınarak konuyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bilgi verildiğini kaydetti. 

 Biyolojik çeşitlilik projesi kapsamında bazı türlerin izlenmesini istediklerini, bu türlerde birinci sırayı "Samsun madımağı"nın aldığını aktaran Karaer, şöyle konuştu:

"OMÜ olarak hazırlayacağımız bilimsel araştırma projesiyle gerektiğinde bitkiyi bulunduğu yerden taşıyıp popülasyonunu artıracağız. Bu bitkilerin yerinde koruma ve taşınarak koruma olmak üzere iki korunma prensibi var. Biz bunun değerlendirmesini yaptığımızda büyük ihtimalle bu bitkinin yerini değiştirmiş olacağız. Çünkü bulunduğu yer tehlike altında ve sürekli tahribata uğrayacak bir yerde. Bitkiyi bulunduğu bu yerden alıp başka bir yere götüreceğiz ve orada büyümesini sağlayacağız. Bu şekilde popülasyon artışının ne aşamada olduğunu göreceğiz."

- "Tarla sahibi bilmeden bitkiye zarar veriyor"

Karaer, bitkiyi ilk defa Ladik'te 1972 yılında Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Şinasi Yıldırımlı ile Ege Üniversitesinden Erkunter Leblebici'nin keşfettiğini ve bilim dünyasına ilan ettiğini dile getirerek, halk arasında bilinen madımağın yıllık bir bitki olduğunu ve topraktan kolayca toplanabildiğini ancak "Samsun madımağı"nın çok yıllık bir bitki olduğunu, tabanının çalımsı özellikte bulunduğunu kaydetti.

Türün bulunduğu yerde tohumla çoğaldığını anlatan Karaer, bitkinin çoğalmaya fırsat bulamadan çiftçilerin doğal olarak, bilmeden bitkinin yer aldığı tarla kenarını da sürdüğünü, bu nedenle bitkinin kök sayısının azaldığını vurguladı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English