Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Rusya, Hint-Pasifik, enerji ve güvenlik alanlarında AB ile ABD üst düzey diyalog başlatacak

Anadolu Ajansı haberine göre;

BRÜKSEL/WASHINGTON (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, iki aktörün Rusya, Hint-Pasifik, enerji, güvenlik ve savunma alanlarında üst düzey diyalog başlatmaya karar verdiğini duyurdu.


Borrell, ABD'ye Joe Biden döneminde düzenlediği ilk ziyaret kapsamında Blinken ile bir araya geldi.


Blinken, görüşmeden önce yaptığı açıklamada "AB, dünya genelinde karşılaştığımız hemen hemen tüm zorluklarda ABD'nin başvuracağı ilk ortak. Üstesinden gelmek için birlikte çalışmadığımız bir zorluk neredeyse yok." diye konuştu.


Borrell de "Tamamen haklısınız. Görünüşe göre biz ABD'nin en iyi ortağı ve en iyi müttefikiyiz." diyerek, Batı Balkanlar, Afganistan, Çin, Rusya, Sahel bölgesi gibi dünyada AB-ABD'nin birlikte çalışmasını gerektiren pek çok mesele olduğunu vurguladı.


- Yüksek düzeyli diyaloglara yenileri eklenecek


ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price'ın görüşmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamaya göre de Biden ve Borrell, Afganistan ile ilgili gelişmeleri ele aldı.


İkili, yıl içinde Rusya konusunda başlatılacak ABD-AB Yüksek Düzeyli Diyaloğunu ve ABD-AB Çin Diyaloğunun bir sonraki üst düzey toplantısını sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti.


Biden, AB'nin Hint-Pasifik stratejisini memnuniyetle karşılarken, ikili bu konuda da sene bitmeden üst düzey toplantılar yapma konusunda anlaştı.


AB'nin Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile üyelik müzakerelerine destek verdiğini belirten Biden, Venezuela'da demokratik düzenin kurulmasına olan ortak desteklerini vurguladı.


Biden ayrıca, ABD-AB Ticaret ve Teknoloji Konseyi'nin başarılı geçen ilk toplantısına atıfta bulundu.


İkili yükselen enerji fiyatlarına ve bunların küresel ekonomik toparlanma üzerindeki etkilerine ilişkin ortak endişelerini tartıştı ve 2022'nin başlarında ABD-AB Enerji Konseyi Bakanlar Toplantısı düzenlemeye karar verdi.


- ABD'den Avrupa savunmasına destek


Açıklamaya göre Biden, AB'nin "transatlantik küresel güvenliğe olumlu katkıda bulunacak ve NATO ile uyumlu şekilde daha güçlü ve yetkin Avrupa savunmasına" desteğini ifade etti.


Biden ve Borrell, güvenlik ve savunma alanında da bir diyalog başlatmak için ekiplerini görevlendirdi.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English