Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Robotik Cerrahinin Rahim Kanseri Tedavisindeki Rolü Nedir?

Robotik Cerrahinin Rahim Kanseri Tedavisindeki Rolü Nedir?

                Rahim kanseri(endometrium kanseri) sanayileşmiş ülkelerde en çok görülen kadın üreme sistemi organı kanseridir. Bu hastalığın tedavisinde cerrahi olarak rahimin alınması(histerektomi) ve lenf bezlerinin temizlenmesi temel rol oynar. Cerrahi tedavi, açık yöntem ile(karına bir kesik yaparak) veya kapalı yöntem ile(laparoskopik veya robotik olarak karına küçük delikler yaparak) yapılabilir.


                Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında kapalı teknik daha az ağrı ve cerrahi yan etkiyle aynı sonuçları verebilmektedir. Bununla beraber, cerrahların kapalı ameliyat tekniklerinde ustalaşması için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. Robotik cerrahinin gelişmesiyle cerrahların kapalı cerrahi teknikte ustalaşmaları için gereken süre belirgin olarak kısalmıştır. Bu durumun etkisiyle Amerika Birleşik Devletlerinde rahim kanseri için yapılan ameliyatların %80’i robotik olarak yapılmaya başlanmıştır. Türkiye’de ise ne yazık ki durum böyle değildir ve hala çoğu merkezde açık cerrahi yapılmaktadır. Bunda Türkiye’deki robot sayısının az olması ve jinekolojik onkoloji cerrahlarının eğitimleri sırasında yeterli miktarda vaka yapmamaları gerekçe gösterilebilir.

Cancer Research and Treatment mecmuasının Eylül 2020’de yayınlanan sayısındaki bir araştırma makalesinde Kore’li bilim adamlarının, Kore’de tedavi edilen rahim kanseri hastalarında açık ve kapalı cerrahi teknik arasındaki farkı inceledikleri bir makale basılmıştır. Bu araştırmada robotik, laparoskopik ve açık cerrahi teknikle ameliyat edilen 5000 hastanın sonuçları değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre kapalı ameliyat edilen rahim kanseri hastalarında (robotik veya laparoskopik olarak) hastanede yatış süresi, ameliyat sonrası karşılaşılan komplikasyonlar ve maliyetler açık cerrahi olan gruba göre daha iyi olarak bulunmuştur. Aynı şekilde kapalı cerrahi ile ameliyat edilen gruptaki 5 yıllık yaşam süreleri de açık cerrahi ile ameliyat edilen hasta grubundan anlamlı olarak daha iyi bulunmuştur. Araştırmacılar kapanış notu olarak robotik cerrahinin rahim kanseri Ankara açık cerrahiyle karşılaştırıldığında daha güvenli bir alternatif olabileceğini vurgulamışlardır.

Türkiye’deki cerrahi robotlarında sayısının günden güne arttığı göz önüne alındığında (şu anda özellikle İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir’de robotik konsol mevcuttur), Türkiye’deki rahim kanseri hastalarına da robotik cerrahi Ankara seçeneğinin sunulması gerektiği açık bir gerçektir. Rahim kanseri tanısı alan hastaların tedavi öncesinde, ameliyatlarını yapacak olan jinkolog onkologlara bu seçeneğin sunulabilmesi için danışmalarında fayda olacaktır.

Doç.Dr.Derman Başaran
Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English