Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Rize ve Artvin sele teslim oldu

Rize genelinde önceki gün etkili olan yağış nedeniyle meydana gelen sel ve heyelanların ardından, kent devam eden sağanakla birlikte yeniden sele teslim oldu. Artvin'de de sağanak sele dönüştü çok sayıda köye ulaşım sağlanamıyor.

Rize'de devam eden sağanak nedeniyle Ardeşen'e bağlı Tunca beldesindeki derelerin su seviyesi yükseldi, Fındıklı'dan geçen Arılı Deresi'nin taşması sonucu tarım arazileri ve yollarda hasar oluştu.
Çamlıhemşin, Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde yağış dolayısıyla bazı dereler taştı, farklı bölgelerdeki yamaçlarda kopmalar oldu.

Ardeşen'e bağlı Tunca beldesindeki derelerin su seviyesi yağış nedeniyle yükseldi, Fındıklı'dan geçen Arılı Deresi ise taştı. Bu nedenle tarım arazileri ve yollarda hasar oluştu.
İlçelerde ulaşımı sağlayan bazı yollar da derelerin taşması sonucu trafiğe kapandı.

Rize Valisi Çeber'den açıklama: 4 saat daha yoğun yağış var
Rize'de yaşanan selle ilgili son bilgileri TRT Haber'e anlatan Vali Kemal Çeber, "Mahsur kalan 9 kişiyi kurtardık. 2 köy boşaltıldı, 5 yol kapandı. 4 saat daha yoğun yağış bekliyoruz." dedi.

Rize Valisi Çeber, sözlerini şöyle sürdürdü;
Fındıklı ve Ardeşen ilçelerimiz bu kez çok etkilendi. Fırtına vadimiz var oralarda taşmalar oldu. 5 köy yolumuz kapalı. Bunlardan 4'ünü güvenlik nedeniyle biz kapattık. Yoldaki herhangi bir riske karşı. Bir köy yolumuz da heyelan nedeniyle kapalı. Mahsur kalan 2 vatandaşımız vardı. Bunlar Hara Köyü'ndeydi onları da AFAD ekipleri kurtardı. İlçe merkezinde DSİ'ye ait bir duvarda yıkılma oldu. Orada trafiği tedbirli veriyoruz. Aralı Köyü'nde de tedbir amaçlı 2 tane köyümüzü boşalttık.
Karadeniz Sahil Yolu'ndaki sürücülere uyarı
Bu bölgeye seyahat halinde olan vatandaşlarımız varsa, Karadeniz Sahil Yolu'nun bazı bölgelerinde su birikintileri var. Her birinin başında ekiplerimiz olmakla beraber tedbirlerimizi aldık ama özellikle sürücülerimizin buralarda çok dikkatli olmalarında fayda var.

Ayrıca, sayın İçişleri Bakanımız ilimizde. Afet bölgelerinde geziyor. Biraz önce de sayın Cumhurbaşkanımız aradı. Detaylı bilgileri aldı, talimatlarını verdi. Biz de olay yerinde afet merkezinde duruma vaziyet ediyoruz. İnşallah yönetebileceğimiz bir durumda seyrediyor yağışlar artmazsa mevcut hasarla süreci tamamlayacağımızı öngörüyoruz.
"Yarın akşama kadar sağanak bekliyoruz"
Bulunduğumuz bölgede 4 saat daha yoğun yağış öngörülüyor. Ancak yağışların pik noktasına ulaştık. Bundan sonra şiddet artışı olmayacağını değerlendiriyor uzmanlarımız. Rize genelinde de cuma akşamına kadar bölge bölge sağanak yağışların vurmasını bekliyoruz.

"Rize'den bazı ekiplerimizi Arhavi'ye sevk ettik"
Komşu ilimiz Artvin, oraya da çok geçmiş olsun diliyoruz. Arhavi çok etkilendi. Hatta biz Rize'den bazı ekiplerimizi Arhavi'ye sevk ettik. O bölgede de yağışların aynı seyirde etkili olmasını öngörüyor uzmanlarımız. 4-5 saat sonra Fındıklı ve Ardeşen bölgemizde normal bir yağış seyrine dönecek, o zamanlara kadar taşkınlara, heyelanlara neden olmazsa mevcut durumla yönetme kabiliyetimiz var. Artarsa da takviyelerimizle yönetmeye gayret edeceğiz.

Tüm Karadeniz'de dere yatakları üzerindeki yapılar tek tek kontrol ediliyor. Yapılan kontrollerde Rize'de 655 yapının tamamen dere yatağının içine 50-60 yıllık periyod içinde yapıldığını gözlemledik. Öncelikle bunları taşıma yönündeki çalışmalar devam ediyor. Bizim ilimiz merkez olmak üzere Karadeniz sürekli sel, heyelan, su baskını gibi sıkıntılar çektiği için kalıcı çözümler üretmek ve her afet sonrası enkaz kaldırma değil de risk azaltmaya dönük faaliyetlere ağırlık vermek yönünde çalışmalar devam ediyor. Projeleri son aşamaya geldi. Riskli olan tüm yapılar etrafında tedbirler almak bir taraftan, bundan sonra riskli yapı yapılmasına müsaade etmeyecek, özellikle jeolojik çalışmaları tam olarak yapılmış ve yöre coğrafyasına uygun evlerin yapılmasına izin vermek. Dere ıslahlarını ve kontrollerini son teknolojiye uygun olarak yapmak en sağlıklı şekilde yapmak şeklinde planlamalar var. Adım adım bir kısmı faaliyete geçti bir kısmı da yakında faaliyete geçecek. Karadeniz'i bu afet kaderinden kurtarmamız lazım bu anlamda vatandaşlarımızla birlikte çalışmaları sürdüreceğiz.
Selde kaybolan iki kişi aranıyor
Öte yandan önceki gün kentte etkili olan sağanak, sel ve heyelana yol açmıştı. Selin vurduğu kentte 87 ev ve 20 iş yerinde maddi hasar oluşmuş, 72 köy yolu ulaşıma kapanmıştı. Aşırı yağışlarda 103 kişi evlerinden tahliye edilmiş, 6 kişi hayatını kaybetmişti. Kayıp 2 kişiyi ise arama çalışmaları sürüyor. İki ayrı noktada sürdürülen arama-kurtarma çalışmalarına, 119'u dalgıç olmak üzere 328 kurtarma personeli ve 54 araçla devam edildi.

Bölgedeki derelerin Karadeniz'e döküldüğü Taşlıdere mevkisinde de Sahil Güvenlik Komutanlığınca çalışma yürütüldü.

79 binanın tahliyesine karar verildi
Afetten etkilenen bölgelerde zararın bir an önce giderilmesi için hasar tespit çalışmaları da hız kazandı. Heyelan riski bulunan 79 binanın tahliyesine karar verildi.

Artvin'de sağanak sele dönüştü
Artvin il genelinde dün akşamdan bu yana yaşanan şiddetli yağışlar sonrasında sel ve heyelanlar yaşandı. Arhavi ilçe merkezinin büyük bölümünde yollar sular altında kalırken, Arhavi deresi taştı, çok sayıda köye ise heyelanlar nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

Sel sularına bir kişinin kapılarak kaybolduğu belirtilirken, ilçede valilik tarafından kriz merkezi oluşturuldu.

Çok sayıda araç suya sürüklendi, ev ve iş yerlerini su bastı
Arhavi ilçe merkezinde sağanak dolayısıyla derenin taşması sonucu çok sayıdaki binanın giriş ve zemin katını su bastı. Binaların girişinin kapanması dolayısıyla binalarda çok sayıda vatandaş mahsur kaldı.

Karadeniz Sahil Yolu civarındaki binaların önünde yaklaşık 1,5 metre su birikintisi oluştuğu görüldü, tarım arazileri ise zarar gördü.

Arhavi Devlet Hastanesi ile Arhavi İlçe Jandarma Komutanlığının da giriş ve zemin katlarını su bastı. Çok sayıda aracın ise suya kapılarak sürüklendiği görüldü.

Arhavi ilçe merkezine araç ulaşımını sağlayan köprü de tedbir amacıyla ulaşıma kapatıldı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2
  • 2
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English