Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Rektör Şahin'den “Deneysel Hayvan Kullanımı” dersi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği Deney Hayvanları Kullanım Sertifika Kursunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin “Deney Hayvanlarının ve Deney Modellerinin Seçimi” konusunda ders verdi.

Rektör Şahin’den “Deneysel Hayvan Kullanımı” dersi
Deney hayvanlarıyla çalışmak için kursun önemli olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Uygulamalarda denek sayısı ne kadar artarsa uygulamanın başarısı o kadar fazla olur, denek sayısı azalırsa güvenilirliği düşer. Deneysel çalışmalar Türkiye’de cerrahinin ve bilimin gelişmesinde son derece önemli çalışmalar. İlaç araştırmaları konusunda yapılacak çok şey var. Uluslararası İlaç Mükemmeliyet Uygulama ve Araştırma Merkezini kurduk. Şu anda 3 tane jenerik etken madde üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan birisi Alzheimer etkili bir madde, diğeri kanser tedavisinde kullanılacak bir madde, diğer bir madde ise hipertansiyon tedavisinde kullanılacak. Çok uzun bir süreç, batı çok uzun seneler önce başladığı için önde tabii, fakat Türkiye'nin üstünde ağırlıklar var. Lozan Antlaşması ile altına imza attığımız uluslararası antlaşmalar bizim araştırma yapmamıza, ürün elde etmemize, lisans vermemize ve lisans almamıza engel oluyor. Şuan Türkiye'nin kendi adına lisanslı bir tek ilacı yok. Piyasadaki ilaçların lisansları batı ülkelerinde. Biz bu ürünleri ve ilaçları geliştirsek bile Lozan ve sonrasında imzalanan antlaşmalar gereğince bunları kendi adımıza lisanslayamıyoruz. Şuan ülke olarak yaşadığımız sıkıntıların temelinde de Lozan'ın 100. yılına geliniyor olmasının nedenleri yatıyor. Deney hayvan modellerinde insanlar üzerinde yapamayacağımız çalışmalar yapılır. Çünkü insan üzerinde deney yapamazsınız. Hele ki bir çalışmanın fazları vardır; faz0, faz1, faz2, faz3, faz4. Faz3 aşamasına kadar insanla ilgili hiçbir çalışma yapamazsınız. Bu İnsan Hakları Beyannamesinde de yasaklanmıştır. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde Klinik Araştırmalar ve Uygulama Merkezini kurduk ve burada faz3 ve faz4 çalışmalarını da bundan sonra gönüllü hastalar veya gönüllü denekler üzerinde yapacağız. Türkiye’de üretilen bir tıbbı cihazın, bir ilacın Sağlık Bakanlığından izin alabilmesi ve kullanılabilmesi için bu araştırmalardan geçmesi lazım. Maalesef Türkiye’de bu yapılmıyor. Türkiye’deki bir üretici bir tıbbı cihaz, malzeme ürettiği zaman sertifikasyon yetkisi olmadığı için dış ülkelerden belli paralarla merdiven altından yapılıyor, işte biz bu sertifikasyonu da sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 
Dersin devamında hayvan metabolizmasının insanlardan daha hızlı olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin, deneylerin 4 tip çalışmanın olduğundan bahsetti. Şahin, bunların ise indüklenmiş, sponten, negatif ve olası modeller olduğunu söyledi.Rektör Şahin, dersin sonunda ise ideal modellerin nasıl olması gerektiğini anlattı. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English