Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Rekabet Kurumu Başkanı Küle, TOBB e-Ticaret Meclisi Toplantısı'na katıldı:

"Kurumumuzca önümüzdeki dönemde büyük dijital platformların 'bekçi' rolü oynadığı piyasalarda tüketici egemenliğini yeniden geçerli kılmak ve platformlardaki tüm aktörler için rekabeti geliştirmek adına spesifik mevzuat reformları ve politika araçları geliştirilmektedir" "Çalışmaların tamamlanmasıyla tüm e-ticaret ekosistemi Kovid-19 sonrası döneme sağlam bir geçiş sağlayacak"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, gelecek dönemde büyük dijital platformların "bekçi" rolü oynadığı piyasalarda tüketici egemenliğini yeniden geçerli kılmak ve platformlardaki tüm aktörler için rekabeti geliştirmek adına spesifik mevzuat reformları ve politika araçları geliştirdiklerini bildirdi.


Rekabet Kurumundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Küle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) e-Ticaret Meclisi Toplantısı'na katıldı.


Buradaki konuşmasında Küle, dijitalleşmenin toplumları dönüştürürken rekabet hukukunun uygulayıcılarına ve genel rekabet hukuku rejimine de ciddi kurumsal yenilik imtihanını verdirdiğini ifade etti.


Dijital platformların toplam tüketimin yarısından fazlası için aracılık ettiğinin altını çizen Küle, "Bunların işleyişlerinin güvenli olması, erişim koşullarının ayrımcı, şeffaflıktan yoksun olmaması genel ticari faaliyetlerin aksamaması için önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.


Küle, piyasalar ve toplum arasındaki dengeyi etkin biçimde çözme aracı olarak dizayn edilen rekabet politikasının, esnek ve dinamik olduğunu belirterek, rekabet politikasının pek çok piyasada rekabeti geliştirecek bir rejim olarak kurgulandığını bildirdi.


Rekabet Kurumu tarafından gelecek dönemde büyük dijital platformların "bekçi" rolü oynadığı piyasalarda tüketici egemenliğini yeniden geçerli kılmak ve platformlardaki tüm aktörler için rekabeti geliştirmek adına spesifik mevzuat reformları ve politika araçları geliştirildiğini anlatan Küle, "Bu çalışmalar dijitalleşmenin hızlandığı son bir yılda adil bir rekabet düzeninin tesisi için bizi muktedir kıldı. Çalışmaların tamamlanmasıyla tüm e-ticaret ekosistemi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası döneme sağlam bir geçiş sağlayacak." ifadelerini kullandı.


Küle, şeffaf olmayan ve kontrolsüz verileştirme ile reklam dahil ilgili tüm piyasalardaki negatif etkileri önleme ve çözme görevinin pek çok ülkede yeni mevzuatla hızlanacağının altını çizdi.


Yeni düzenlemelerle pazar gücü olan platformların belli kriterlerle tanımlanması ve iş modellerine göre değerlendirilmesi, platformlara belli yükümlülükler getirilmesi ve ispat standardı gibi yeniliklerin, rekabet otoritelerinin yeni dönemde etkin müdahalelerinin önünü açacağını belirten Küle, şunları kaydetti:


"Kurumumuzun dijital platformları konu alan son dönem inceleme ve soruşturmalarında da yerleşik platformların rekabeti sınırlayan davranış ve uygulamalarının tüm tedarik zincirine nüfuz ettiği tespit edildi. Dijitalleşmenin toplumun tüm kesimleri için sayısız faydası olmakla birlikte, bu faydaların uzun dönemde de korunması için yerleşik platformların yeni nesil dışlayıcı ve sömürücü davranışlarının engellenmesi, pazarlara girişlerin mümkün olan azami ölçüde korunması gerekiyor."


Küle, Rekabet Kurumunun dijital piyasaları çok yönlü mercek altına aldığını belirterek, bu kapsamda dijital piyasalardaki dönüşümün gün yüzüne çıkardığı rekabet sorunlarının hızla tespit edilerek, bunlara yönelik politika adımlarının atılmasını temin etmek için dijital piyasalara ilişkin mevzuat çalışması başlatıldığını aktardı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English