Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Rauf Denktaş 10 yıl önce aramızdan ayrıldı

Kıbrıs Türklerinin varoluş mücadelesinin önderlerinden Rauf Raif Denktaş, 10 yıl önce aramızdan ayrıldı. Geriye mücadele ile dolu bir yaşam öyküsü ve Kıbrıs Türklerinin bağımsızlığının teminatı olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni bıraktı.

Rauf Denktaş 10 yıl önce aramızdan ayrıldı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 10 yıl önce hayata gözlerini yumdu.

Rauf Raif Denktaş, 27 Ocak 1924'de Baf'ta dünyaya geldi. Lefkoşa İngiliz okulundan mezun oldu. İngiltere'deki hukuk eğitimini tamamladıktan sonra 1949'da Ada'daki İngiliz idaresinde "Başsavcı" olarak çalışmaya başladı. Aynı yıl Aydın hanımla dünya evine girdi. 

Siyaset sahnesinde Denktaş
Denktaş, 1957 Yılında Kıbrıs Türk Federasyon başkanlığına seçilince başsavcılıktan ayrıldı. Rum saldırılarının arttığı bu dönemde mücadele arkadaşları ile Türk Mukavemet Teşkilatı'nı kurdu.

1963'teki kanlı Noel'in ardından düzenlenen Londra konferansı Denktaş için sürgün yıllarının başlangıcı oldu.

Rum başpiskopos Makarios, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı sıfatı ile Denktaş'ı "istenmeyen adam" ilan etti.

KKTC'nin kurucu cumhurbaşkanı oldu
1968'de yasak kaldırıldığında Kıbrıslı Türkler tarafından büyük bir coşkuyla, "kahraman" olarak karşılandı. Ada'da 1974'te yaşanan darbeden önce Cumhurbaşkanı Yardımcısıydı.

20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'nın başladığını radyodan duyuran da o oldu. Harekat ile birlikte Kıbrıs Türkleri'nin acı dolu günleri geride kaldı.

15 Kasım 1983'te, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşu dünyaya ilan edildi. Kurucu cumhurbaşkanı olan Denktaş, 2005'e kadar görevini aralıksız sürdürdü.

Siyasi kariyerini noktalasa da halkının toplumsal sorunları için çalışmayı bırakmadı. Kıbrıs sorununa ilişkin yayınlanmış 50 kitabı bulunan Rauf Raif Denktaş, bir de senaryo kaleme aldı. Fotoğrafçılık ise hiç vazgeçmediği hobisi oldu.

Denktaş 13 Ocak 2012'de Lefkoşa'da tedavi gördüğü hastanede 88 yaşında yaşamını yitirdi. Geriye ise mücadeleye adanmış bir yaşam öyküsü bıraktı.

TRT'de yayınlanan dizide Kıbrıs Türklerinin mücadelesi anlatılıyor
En büyük mirası ise onca engellemelere rağmen dimdik ayakta duran Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti oldu.

Devlet töreni ile defnedildiği Cumhuriyet Parkı, Rauf Raif Denktaş Anıt Mezarı olarak düzenlendi.

Merhum Denktaş'ın ömrünü adadığı Kıbrıs mücadalesi 'Bir Zamanlar Kıbrıs' dizisi ile de ekranlara taşındı.

TRT ekranlarında izleyici ile buluşan dizide, 1974 öncesi Kıbrıs Türklerine yönelik Rum ve Yunan zulmü ve Kıbrıs Türk halkının varoluş hikayesi,, tarihi gerçekler çerçevesinde anlatılıyor. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 1
  • 2
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 2
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English