Son Dakika Haberler

Rahim İçi Polip Nedir?

Op. Dr. Ayşe Duman, rahim içi polip hakkında bilgiler verdi;

Rahim içi polip; kadınlarda bilinmeyen bazı nedenlerle ortaya çıkan, genellikle küçük ve iyi huylu olan tümörlerdir. Bu oluşumları rahim bölgesinin iç tabakasında ortaya çıkan ve burada dokulardan kaynak alan et parçası olarak da açıklanabilir. Rahim içi  polipler her yaştan kadında görülebilecek bir sorundur. Ancak genel olarak menopoz dönemine yakın ya da bu dönemde olan kadınlarda görülür.

Rahim içinde ortaya çıkan polipler genel olarak rahim içini döşeme görevi olan zar tabakasından destek alıyor. Bu doku normal olandan daha fazla büyür ve rahim boşluğuna doğru itilirse polip ortaya çıkabilir. Rahim içinde çıkan polipler halk arasında et parçası olarak da anılmaktadır.


Rahim içi polip belirtileri nelerdir?
Poliplerin oluşması sırasında belirti genel olarak görülmez. Ancak farklı muayene ya da rahim ameliyatlarından sonraki süreçlerde varlığı belirlenir.  Rahim içi polip görülen kadınlarda en yaygın olarak görülen şikayetler kanama bozukluğu, adet kanamasının normalden fazla olması, iki adet dönemi arasında lekelenme şeklinde kanama,  benzer şekilde menopoz sonrasında görülen kanamalar olmaktadır.

Bazı kadınlarda rahim içi polip görülmesi durumunda adet kanamasından sonra kahverengi lekelenme de görülebiliyor. Rahim ağzından dışarı doğru sarkan polipler cinsel ilişki sonrası ağrı ya da kanamaya maruz kalabilir.  Rahim içi polipleri ile ilgili yapılan araştırmalar kısırlık ya da tekrarlanan düşüklerle bir ilişki saptanmamıştır. 

Gebelik sürecinde yumurta oluşma sürecinde polip üzerine yerleşme olursa bebek gelişimini tamamlamada zorlanabilir. Ayrıca normal rahim içine yerleşen lezyon hamileliğin sağlıklı olmasına mani olabilir. Buna bağlı olarak düşük tehlikesi vardır.  Poliplerin kanser haline gelme ihtimali düşük olarak görülebilir.

BKZ: Rahim İçi Polip Nedir, Nasıl Alınır?

Rahim içi polip neden olur?
Rahim içinde polip sorunlarının neden görüldüğü genelde tam olarak bilinmez. Polip oluşumu yanında genel olarak endometrial hiperplazi de eş zamanlı olarak görülür.  Buna bağlı olarak fazla östrojen hızı olması durumunda rahim içinde polipler oluşabileceğine dair görüş vardır. Meme kanseri olan kişiler arasından tamoksifen tedavisi görenlerde de rahim içinde polip oluşumu yaygındır. Ayrıca dünyada poliplerin genetik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabileceğini gösteren araştırmalar da vardır.

Sigara kullanma, alkol kullanma, doğum kontrol hapı ya da birden fazla doğum yapmış olmak rahim içi polipe bir etki etmez.  Rahim içinde ortaya çıkan polipler dünyada ve ülkemizde her iki kadından birinde görülür.  Menopozdan sonra kanama sorunu yaşayan kadınların bir kısmında da polip görülebilir.  Bu sorun her yaşta ortaya çıkabileceği gibi vakalar arasında 40-50 yaş arasındaki kadınlar yaygındır.

Rahim içi polip teşhisi nasıl konur?
Rahim içi poliplerin tanısı için doktorların kullanabileceği birkaç yöntem söz konusudur.  Histerosalpingografi ile büyük polipler teşhis edilebilir. Bunun yöntemde küçük polipler gözden kaçabilir.  Genel olarak rahim içinde polip tanısı için transvajinal ultrasonografi kullanılır. Kadınlarda yalancı polipler de görülebilir.  Bu yüzden rutin ultrason incelemesi yapmak yanlış olacaktır.

Doğru tanı için rahim içi boşluğunu net olarak gösteren sulu ultrasonografi en kesin tanı yöntemleri arasında gösterilebilir.  Transvajinal ultrasonografi polipleri saptamada %70 civarında başarılıdır.  Rahim içi polip tanısında sonohisterografi doğruluğu kesine yakındır. Polip tanısı için uzmanların en çok tercih ettiği yöntemlerden biri histeroskopidir.  Radyolojik incelemeler sırasında bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans yardımıyla rahim içindeki polipler belirlenebilir.

Rahim içi polip tedavi türleri nelerdir?
Rahim içi polip sorunu yaşayan kişilerde ultrason, muayene ve vajinal muayene ile belirleme yapılır. Genel olarak tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Ayrıca doktorlar ilaç tedavisi ya da kürtaj gibi yöntemler de tercih edebilir. Polipler kansere dönebilir. Bu durumda rahim alınacaktır. Rahim içi polip tedavi türleri şu şekildedir;
 
  • Histeroskopi

Rahim içinde ve tüplerin rahim içine açılan ağız bölümünde görülen poliplerin kamera yardımıyla cerrahi işlemle alınmasıdır. Bu işlemde rahim ağzı kanalına özel aletler kullanılarak inilir.  Bu işlem lokal anestezi yardımıyla yapılır.  İşlem histeroskopi adı verilen kamera ile yapılır.  Rahim ağzının açılması adına ilaç kullanılabilir.
 
  • Operatif Histeroskopi

Rahim içinde yer alan poliplerin çıkarılması işlemidir. Bu yöntemde tanı yerine tedavi süreci uygulanır. Histeroskopi cihazının uç bölümüne iğne ya da makas takılarak rahim dokuları tutulur. Daha sonra foreps isimli aletlerle polipler çıkarılır.
 
  • Ofis Histeroskopi

Rahim içinde bulunan yapıları tanıma ve tespit etme adına kullanılır.  Histesroskopi cihazının ucuna küçük bir kamera yerleştirilir.  Rahim bölgesinin ağzında ilerleme ile işlem yapılır. Rahim bölgesine bir sıvı verilir ve tam görüntü alınmaya çalışılır. Bu sıvı sayesinde rahim duvarı daha net görülebilir. Bu tedavi türünde temel amaç hastadaki sorunu net olarak anlayabilmektir. Bu işlem ağrısız ve lokal anestezi yardımıyla yapılır. Ancak yapılabilmesi için adet kanamasının bitmesi ve rahim duvarının kalınlığının normale dönmesi gerekiyor. 15-20 dakikada tamamlanan konforlu bir yöntemdir.


 
Kaynak: https://www.ayseduman.com/
 
 
  
 
 
 
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English