Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Prof. Dr. Mustafa İsen Türkiye’nin kültürel birikimini değerlendirdi

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nde ‘Türkiye’yi Kültürel Birikimi Üzerinden Düşünmek’ konulu konferans veren Sakarya Milletvekili, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinde bulunan Edebiyat tarihçisi Prof. Dr. Mustafa İsen “Türkiye önemli bir coğrafyada, kültürlerin buluşma noktasında stratejik bir ülkedir” dedi.

Prof. Dr. Mustafa İsen  Türkiye’nin kültürel birikimini değerlendirdi
Programın başında Doç. Dr. Ali Öge İdlib Şehitleri için Kur’an-ı Kerim Tilavetinde bulundu, dua edildi. Daha sonra açılış konuşmasını yapan TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, Türkiye’nin var olma mücadelesi vermekte olduğuna vurgu yaparak “Suriye meselesinin vardığı nokta Türkiye’yi kararlı olmaya sevk ediyor. Bu Türkiye’nin olma mücadelesidir, ölmeden olunmaz” dedi.

"TÜRKİYE VARLIK MÜCADELESİ VERİYOR"
Yaşanan süreci ‘Türkiye’nin Türkiye olma mücadelesi’ olarak değerlendiren Köseoğlu, “Türkiye’nin yazarları olarak bu mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. Türkiye kendi varlık mücadelesini verirken aslında büyük bir mazlumlar dünyası için de savaşıyor. Şehitlerimiz bu mecburiyeti tekraren ve kuvvetli bir şekilde teyit etmiştir. Yeis yok” diyerek sözlerini sürdürdü.
“Üçüncü nesil sömürgeciliğin durdurulacağı yer Suriye’dir” tespitinde bulunan Köseoğlu, “Şehitlerimizin acısını kalbimize gömüp, doğru bildiğimiz yolda devam etmek zorundayız. Türkiye, adına lâyık olmak zorundadır. Biz büyük bir nizam-ı âlem dâvasının varisiyiz. Bu miras âdil bir dünya düzeni için mücadeleye bizi mecbur ediyor, diye konuştu.

"KÜLTÜR VE SANAT GÜVENLİK KADAR ÖNEMLİ"
Türkiye yaşadığı coğrafyanın neticesi olarak sıkıntılı günlerden geçiyor. Güvenlik meselelerinin öne geçtiği böyle bir ortamda kültürel konuları konuşmak garipsenebilir. Ancak Bosna Savaşının şiddetlendiği bir dönemde rahmetli Aliya İzzetbegoviç’in talimatıyla Saraybosna Filarmoni Orkestrası mum ışığında provalarını devam ettirmiş, savaş boyunca da fırsat buldukça konserlerini icra etmişti. Kültür ve sanat bir toplumu geleceği açsından güvenlik meseleleri kadar çok önemlidir” diyerek sözlerine başladı.

"MEDENİYETİ MİLLETLER OLUŞTURUR"
“Irkların kültürü, milletlerin medeniyeti vardır. Medeniyet sentez bir faaliyettir” diyen İsen sözlerini şöyle sürdürdü:  “Biz 1. Dünya Harbinde bir medeniyet kaybettik. Böyle durumlarda toplumlar şaşkına döner. Tam bu dönemde herkes topluma bir reçete önermeye başlar. 20. yüzyılın başında Türkleşmek, İslamlaşmak muasırlaşmak önerileri yapıldı. Yani ‘İslami perspektiften yürürsek kurtuluruz’ diyen olurken, ‘Hayır ırki, milli yürürsek kurtuluruz’ diyen de çıktı. Bir de ‘Hayır batılı normlara göre bir yapı sergileyebilirsek kurtuluruz’ diyenler vardı. Bunlar uzunca tartışıldıktan sonra Cumhuriyetle birlikte İslamlaşmak boyutu gündemden kaldırıldı. Biraz Türkleşmenin yanında Batılılaşmak, muasırlaşmak, bir büyülü kelime olarak ön plana çıktı.”

YENİ KÜLTÜR OLUŞTURMA ÇABALARI
Bir medeniyet perspektifinden bakabilmenin, ortak düşünmekle birlikte toplum hayatını çekip çevireceğine işaret eden İsen, “Biz ciddi bir tarihi arka planına sahip bir millet olmamıza rağmen, “Sahip olduğumuz, kültürü, edebiyatı, sanatı bırakalım; sıfırdan yeni bir kültür oluşturalım gibi değerlendirmeler yapıldı. Sonradan Konya’da Erol Güngör gibi insanlar çıkıp “Bethoven ile Muzaffer Sarısözen’i niye mukayese ediyorsunuz, bir de Itrı var, ona bakın. Karacaoğlan’la niye mukayese ediyorsunuz bir de Fuzuli var, dedi. Böylece bu iş rasyonel bir çerçeveye doğru gitti”.

GELENEKSELLİK VE MODERNİZM TÜRKİYEDE SENTEZLENİR
Türkiye’nin Avrupa demokratik sisteminin bir parçası olarak batıya, nüfusunun çoğu Müslüman bir ülke olarak da İslam dünyasına hitap eden bir ülke olduğunu vurgulayan İsen “Bu zenginliğin keşfi ülkemizi dünyanın gelişmiş ülkelerinin kültür sanat ortamlarına entegre edebilir. Türkiye doğuyla batının geleneksellikle modernliğinin birbirine geçtiği bir kültür coğrafyasındadır. Türk kültürü topluma yenilik getirmektedir” diyerek sözlerini sürdürdü.

STRATEJİ AMATÖRLERİN, LOJİSTİK PROFESYONELLERİN
Türk toplumunun pratik zekâsına da işaret eden İsen, “Türkmen göçü yolda düzülür, diye bir söz var. Ama yolda düzülen göç pek çok eşyanın yolda kırılıp dökülerek ulaştığını gösterir. Oysa lojistik diye bir kelime var. Strateji amatörlerin, lojistik profesyonellerin işidir. Lojistikle ortaya daha hasarsız işler çıkar. Medeniyetlerin temeli kültürdür. Yürekler toplu atar, olaylar karşısında ortak bir duruş sergilersiniz. Bunun neticesinde de toplumda bir sinerji ortaya çıkar. Bu sinerji üretime başarıya, mutluluğa dönüşür.

MÜZEYİ ÖNEMSEYİN 
Danimarka Kopenhag’ta bulunan Özel David Samuel Müzesini önemli bir kültürel eser olarak örnek veren İsen şunları söyledi:  “İslam eserlerini toplayıp müze yapmış. Sınırsız dil seçenekleri var, size İslam uygarlığı bilgilerini veriyor. Abbasi, Endülüs Emevileri, Memlüklüler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini ayrı ayrı geziyorsunuz. İslamiyet nedir, nasıl tarihi bir süreç yaşamıştır, dünya uygarlıklarına ne tür katkılar sağlamış, örneklerini görüyorsunuz. Türkiye’de bu kadar güzel düzenlenmiş tematik müzeler maalesef yok. Bir kitap okuyup hayatı değiştirmek o kadar kolay değil ama şunu temin ederim; iyi bir rehberle tematik bir müzeyi gezdiğinizde dünyanız değişebilir.”

PLAKET TÖRENİ VE HATIRA FOTOĞRAFI
Program sonunda Prof. Dr. Mustafa İsen’e katılım plaketini TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Prof. Dr. Haşim Karpuz, Prof. Dr. Ahmet Çaycı ve TYB Eski Başkanı Hayri Erten verdi. Program hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English