Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Planör ve tek motorlu uçaklarla göreve hazırlanıyorlar

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi pilotaj bölümünde, planör ve uçaklarla eğitim gören kız öğrenciler, mezun olduktan sonra Türk havacılık sektöründe hizmet vermek için mesleki donanımlarını geliştiriyor.

Planör ve tek motorlu uçaklarla göreve hazırlanıyorlar
Pilotluk hayallerini gerçekleştirmek için üniversitenin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Pilotaj Bölümünü tercih eden öğrenciler, ilk yıl teorik eğitim alıyor.

Kadın pilot adayları, teorik eğitimin ardından, üniversitenin asfalt ve çim olmak üzere 3 bin metre pist uzunluğuna sahip hava parkında, Schleicher ASK 21 tipi planörlerle uygulamalı uçuş eğitimine başlıyor.

Tomark Viper SD4 tipi tek motorlu uçaklarla eğitime devam eden öğrenciler, dördüncü sınıfın sonunda çift motorlu uçaklarla çalışmasını tamamlayıp lisansını alarak göreve başlamaya hazırlanıyor. İkinci sınıf öğrencisi 24 yaşındaki Nida Nur Kılıç, bölümü tercih ederken babasından etkilendiğini söyledi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yapan babasının mavi üniforması ve kepini giyip aynaya bakarak büyüdüğünü belirten Kılıç, 2019'da kurulan bölümünün ilk öğrencilerinden olmaya karar verdiğini dile getirdi.

Birinci sınıfın sonunda sınavla alabildikleri lisansla uçuşa başladıklarını ifade eden Kılıç, "Eğitimlerimize planörle başladık. Planörden sonra tek motorlu uçakla uçacağız. Üçüncü sınıfta lisansımızı yükseltip çift motorlu eğitime devam edeceğiz. Sürekli uygulama var. Teorideki bilgilerin kalıcılığı için uygulamanın büyük önemi var." diye konuştu.
Pilotaj eğitimi alan kız öğrenci sayısının artması gerektiğine değinen Kılıç, şöyle konuştu:
"Dışarıda, ne yapıyorsunuz diyenlere 'pilotaj öğrencisiyiz' dediğimizde şok oluyorlar. Kız olarak nasıl yapıyorsunuz diye soruyorlar. Bu veya diğer mesleklerde cinsiyet ayrımı yok. Yeterli özgüven bizlerde var. 'Kız olarak bunu yapabiliyor' denmesi çok güzel hissettiriyor. Bununla beraber uçarken tüm duyguları hissediyoruz. Havada bazen türbülans olduğunda heyecanlanıyoruz, sakin olduğunda mutlu oluyoruz. Biz planörcüler olarak termik dönüyoruz. Döndükçe yeryüzünü yukarıdan görebilmek daha bir keyifli oluyor. Her yere sahipmişsin gibi farklı bir hissi var."
"Bu şekilde yetişen bir pilot motorlu tayyareleri parmağında çevirir"
Bölümün planör uçuş öğretmeni Kamile Yasdıman da pilotaja, planörle başlamanın büyük bir ayrıcalık olduğunu kaydetti. Yasdıman, şöyle devam etti: "Havayla bütünleşme denilen şey tamamen planörde mevcuttur. Hata yapma şansınız olmaz. Bütün inişler acil iniş olduğu için, 'pisti yakalayamadım, pas geçiyim' diye bir durum bizde söz konusu değildir. İnişte ve kalkışta 8-10 ayrı parametre birlikte değerlendirilir. Uçuş esnasında sürekli havayı takip etmek, termal aktivitenin oluşum zamanlarını gözlemlemek gerekir. Rüzgarın yönünü tayin ederek saatlerce havada kalabilmek çok büyük bir meziyettir. Tabiri caizse planör pilotlarına havayı koklayan pilotlar denir. Pilotajı müthiş derecede geliştirir. Bu şekilde yetişen bir pilot motorlu tayyareleri parmağında çevirir."
"Donanımlı pilotların iş bulamama ihtimali yok"
Bölümün eğitim müdürü ve 36 yıllık pilot Süleyman Doğan da öğrencilerin yüksek standartlarda yetiştiğini ve dünyanın herhangi bir yerinde rahatlıkla iş bulabileceğini anlattı.

Genç pilot adaylarının 4 yıl süren zorlu bir eğitim sürecinden geçtiğini belirten Doğan, "Dünyada sadece üç üniversitede mevcut olan bir eğitim sistemimiz var. Planör temelli eğitim, gelecekte pilotların daha yüksek pilotaj becerileriyle mezun olmaları için kurgulamış bir sistem." dedi.

Artık sadece bölümü bitirmenin yeterli olmadığına dikkati çeken Doğan, şunları kaydetti: "Dünyada her anlamda donanımlı ve yüksek becerili personele ihtiyaç var. Bitirdikleri okul hangisi olursa olsun doğru eğitimli, iyi donanımlı pilotların iş bulamama ihtimali yok. Pandemi sürecinde sektörde bir küçülme oldu ancak bu öğrencilere krizi fırsata çevirme şansı tanıyor. Çünkü hava yolları yaş ortalaması yüksek olan bir sektör."

Türk havacılık sektörünün gelişimi açısından kız öğrencilerin pilotajı daha çok tercih etmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, mevcut kız öğrenci rakamlarını yeterli bulmadıkları söyledi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 6
  • 0
  • 5
  • 2
  • 1
  • 3
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • EB
    En büyük hırsız calıştıgı yerde zaman calandır
    3 yıl önce

    Yeni yeni buluşlar bulmak lazım üniversiteler niye boş yatıyor herkes ucabilir ama bakın yangını söndürecek bir buluş yok bu proflar yıllarca ne yaptılar. Ne buldular bilim adamı yetiştirin magazine artistler yeter dekanlık rektörlük hesabıni yapabilenler hicmi bir icad icin kolları sivamaz siyaset yapacak bilim adami adı altında profların hepsi istifa etsin siyasete gecsin yada canım ülkeme bilim ilim yaysın her şeyı yönetmelige deyil vijdana baglasın. O yönetmelikde icad yapamazsın demiyor.bak depremler oluyor depremde can ve mal kaybı asgari nasıl olur. Bu kıyamet hocalardan kopacak artık hacılar zaten kopardı. Tüm Türkiyede üniversitelere diyorum. Ingilizceden 78 alanı prof yapmayin bilimle yapın ilim adamı iseniz kendinize gelin artık. Boşuna dememiş ingilizler bizim icin Allahdan saglık devletten aylık şeklini yayın diye. Lutfen proflar docentler dr. Bu ülkeye bir icat cıkarın ne icadı yapacam diye sorarsanız ülkemin ihtiyaci olan saygilarımla

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • K
    Konyalı
    3 yıl önce

    Selçuk Üniversitesi'nin Sarayönü'nde ki pisti nezaman açılacak? Bir de Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin neden pisti yok? Çumra Yolunda Kaşınhanı civarına veya Akören yolunda yada Beyşehir yolunda Akyokuş'un hemen ilerisine pist yapılabilir. Erbakan üniversitesinin Pilotaj bölümü var ama kendi pisti yok, pistsiz Pilotaj olmaz. Acilen bu sorunu çözmek için adım atmalıdır. Ayrıca Konya Teknik Üniversitesinin Pilotaj bölümü yok. Mutlaka bir Pilotaj bölümü açılmalıdır. Nasıl Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin Pilotaj bölümü varsa Konya Teknik'in de olmalıdır. Konya Teknik ise Mevcut Havalimanında bir pist kendisine tahsis edilmelidir. Diğer pisti ise Havayolu için kullanılmalıdır. Askeri Havaalanı ise inşaat halinde olan Çevreyolundaki Atış alanına taşınmalıdır. Şehir içerisinde fazla gürültü yapıyor. Böylece gürültü sorunu da çözülmüş olacaktır. Ayrıca Türk Hava Kurumu da Konya'ya Havacılık Eğitim Merkezi kurmalıdır. Burada ise özel uçuş okulları, havayolu şirketlerinin uçuş akademileri veya kendi pisti olmayan üniversitelerin pilotaj bölümü öğrencileri gibi pilot adaylarının yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Nasıl ki ehliyet almak için MTSK'na başvuruyorsun, pilot olmak içinde bu şekilde bir sürü Konya'da Uçuş okulları açılacaktır. Pilotaj yanında ücretsiz olarak diğer illerde olduğu gibi Konya'da da Planör, Paraşüt, Yamaç Paraşüt'ü, Model Uçak, Paramotor, Yelkenkanat, Microlight, Paraşüt Kulesi'nden atlama gibi eğitimler verilecektir. Konya böylece pilotlar ve uçuş şehri olacaktır.

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (4)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English