Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Paris İklim Anlaşması betonları da etkileyecek

Son dönemde adını sıkça duyduğumuz Paris İklim Anlaşması, inşaat sektöründe de yeni bir süreç başlatabilir. Konut ve bina üretiminde kullanılan malzemelerin yüksek karbon salımına değinen uzmanlar, alternatif malzemelerin öne çıkabileceği görüşünde.

Paris İklim Anlaşması betonları da etkileyecek
Paris Anlaşması'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu adımla Ankara, ülke genelindeki karbon salımını 2030 itibariyle yüzde 21 azaltma taahhüdünde bulundu

Paris İklim Anlaşması denildiğinde akla her ne kadar küresel ısınma, yaşanan doğa felaketleri gelse de aslında sürecin çok farklı yönleri de var. Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Genel Sekreteri Haldun Ersen de bu konuya dikkat çeken isimlerden biri.

Özellikle şehirleri tehdit eden iklim değişikliğine karşı acil önlemler alınması gerektiği uyarısında bulunan KENTSEV Başkanı, dünyada karbon salımının yükselmesinin iklim değişikliğini meydana getiren en önemli sorunlardan biri olduğunun altını çizdi.

Paris İklim Anlaşması zorunlu bir yol haritası
Ersen, son yıllarda karbon salımının artmasıyla şehirlerde hava kalitesinin düşmesi, ısının artması, büyük yangın ve sellerin yaşanmasından bahsederek, karbon salımının yükselmesinin deprem risklerini de artıracağını vurguladı.

"Paris İklim Anlaşması kapsamında konutlarda ve binalarda kullanılması gereken sürdürülebilir ve karbon salımı düşük malzemelerin üretilmesi ve kullanılması çok önemli olacak” diyen Haldun Ersen, şöyle devam etti:

“Yapılan araştırmalarda konut ve bina üretiminde kullanılan malzemelerin toplam karbon salımının yüzde 40'ını oluşturduğu görülüyor. Beton yerine alternatif malzeme üretimi veya karbon salımı düşük beton üretimi konusunda Ar-Ge çalışmalarının yeni dönemde daha da gelişeceğini bekliyoruz. Özellikle şehirlerin gelişiminde çevresel sürdürülebilirlik ve kentsel dönüşüm konusu daha da önemli hale gelecek."

Kentsel dönüşüm sıfır karbon hedefine katkı sağlayacak
Haldun Ersen, çevresel sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği sağlayan kentsel dönüşümün Ankara’nın hedefleri için çok önemli bir kilometre taşı olduğunu anımsattı ve “Karbon salımı düşük konutlar, Türkiye'nin 2053'teki sıfır karbon hedefine büyük katkı sunacak” ifadesini kullandı.

Ersen ayrıca, kamu binaları ve konutlarda karbon salımının azaltılması amacıyla hayata geçirilecek projelerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, kentsel dönüşüm yasasının çevresel sürdürülebilirlik ve karbon salımı düşük binaların üretimi şeklinde revize edilmesi gerektiği görüşünü paylaştı.

Paris İklim Anlaşması’na dair bilinmesi gerekenler
Paris Anlaşması, Aralık 2015'te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 21. Taraflar Konferansı'nda kabul edilmişti.

Türkiye, geçtiğimiz günlerde attığı imzayla iklim kriziyle mücadelede yeni bir sayfa açtı ve emisyon artışını 2030 itibarıyla yüzde 21 azaltma taahhüdünde bulundu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English