Son Dakika Haberler

Biga'da 2 bin 700 yıllık antik kentte başlayan kazıların eylül sonuna kadar sürmesi planlanıyor Parion'un arkeojeofizik haritası çıkarılarak, çalışmaların seyriyle ilgili önemli bilgilere ulaşılması hedefleniyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale'nin Biga ilçesi Kemer köyündeki 2 bin 700 yıllık Parion Antik Kenti'ndeki kazıların bu yılki bölümüne başlandı.

Ana sponsorluğunu İÇDAŞ AŞ'nin üstlendiği kazılardaki ekibe, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş başkanlık ediyor.

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğ Ergürer'in başkan yardımcılığını yaptığı kazılarda, bakanlık temsilcisi olarak Çanakkale Arkeoloji Müzesinden Ayşenur Bozkurt ve Tokat Müzesinden Hülya Aydın'ın yanı sıra 20 arkeolog, 8 restoratör ve konservatör, dörder makine mühendisi ve arkeojeofizikçi, 3 mimar, birer epigraf ve metalurji mühendisi, bazı üniversitelerden 21 öğrenci ile 70 işçi görev alıyor.

Bu sezon eylül ayı sonuna kadar devam etmesi planlanan kazılarda, güney nekropolis, tiyatro, yamaç hamamı, Roma hamamı, agora ve dükkanlar gibi bölgelerde çalışılarak, tiyatroda orkestra kısmının ortaya çıkarılması hedefleniyor. Yamaç hamamında vestibulum bölümünün kazılması, Roma hamamında geçen yıl bırakılan yerden yapının ana hat planının belirlenmesi, agora ve dükkanlarda yine önceki senelerde bulunan sıralı mekanlar ile antik caddenin devamının ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

Keleş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Avusturya'dan Süleyman Sırrı Seren ve ekibi tarafından antik kentin arkeojeofizik haritasının çıkarılacağını bildirdi.

Söz konusu haritanın, Parion gibi büyük antik kentlerin yollarından yapı duvarlarına kadar pek çok alanın yerleşimini ve ilerleme yönünü ortaya koyduğuna değinen Keleş, şunları kaydetti:

"Restorasyon ve konservasyon çalışmalarına da büyük ağırlık verilecek. Tiyatroda bazı bölümlerde derzleme, temizlik ve duvar sağlıklaştırması çalışmaları yapılacak. İÇDAŞ AŞ ile gerçekleştirilen, Biga Kaymakamlığı tarafından yürütülecek ve Güney Marmara Kalkınma Ajansınca kabul edilen 'Bir Medeniyet Uyanıyor: Parion' isimli proje kapsamında Sevgililer Şapeli Arkeopark Projesi ve Roma Hamamı Koruma Amaçlı Üst Örtü projelerine başlanacak. Ayrıca yine bu proje kapsamında antik kentin tanıtımına yönelik çalışmalara da ağırlık verilecek. Oluşturulan restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarında küçük buluntuların aktif ve pasif konservasyonu çalışmalarına da uzman ekip tarafından devam edilecek."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English