Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Pakistan'ın Afganistan'a ihracatı son 6 ayda yüzde 25 azaldı

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSLAMABAD (AA) - Taliban'ın geçen yılın ağustos ayında Kabil'de kontrol sağlamasının ardından Pakistan'ın Afganistan'a ihracatı son 6 ayda yüzde 25 düştü.


Yerel basındaki haberlere göre, Hayber Pahtunhva Gümrük Tahsildar Şefi Ahmed Rıza Han, Torkham sınırında gazetecilere yaptığı açıklamada, Taliban'ın Ağustos 2021'de Kabil'e gelmesinin ardından Afganistan ile Pakistan arasındaki ticaret hacminin önemli ölçüde azaldığını ifade etti.


Han, son 6 ayda Pakistan'ın Afganistan'a ihracatının yüzde 25 düştüğünü belirterek, bu duruma Afganistan'ın kırılgan ekonomik yapısı ile Taliban'a uygulanan uluslararası yaptırımların neden olduğunu söyledi.


Zayıf Afgan ekonomisinin bu ülkede yaşayanların alım gücünü düşürdüğüne işaret eden Han, iki ülke arasındaki ticaretin de bundan etkilendiğini kaydetti.


- Merkez Bankası'nın politikası bekleneni vermedi


Ahmed Rıza Han, 13 Aralık 2021'de Pakistan Merkez Bankası'nın Afganistan ile yeni bir ihracat politikası başlattığını, bu kapsamda Pakistan'dan mal almak isteyen Afgan tacirlerin ülkeye girişte pasaportlarıyla dolar getirmesinin zorunlu olduğunu hatırlattı.


Merkez Bankası'nın Pakistan'a ABD doları girişini artırmak için böyle bir politika tercih ettiğini belirten Han, bununla birlikte Afganistan'da banka sisteminin çökmenin eşiğinde olduğunu ve dolar rezervlerinin kuruduğunu söyledi.


Han, Merkez Bankası'nın bu politikasının ikili ticarete ihtiyaç duyulan ivmeyi kazandıramadığını, hükümetin konuyla ilgili sorunların çözümü için çalıştığını ifade etti.


Verilen bilgiye göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2020'de 754 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.


- ABD sonrası Afganistan ekonomisi tarihi çöküş yaşıyor


Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de yönetime gelmesinin ardından Afganistan'a yönelik yardımlar kesildi.


Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankası, Afganistan'ın uluslararası fonlara erişimini kesti.


Özellikle geçen yaz aylarında artan çatışmalar ve istikrarsızlık nedeniyle zor günler geçiren Afganistan'da, söz konusu yardımların kesilmesiyle ülke ekonomisi içinden çıkılamaz bir hal aldı.


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Afganistan'da akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalan kişi sayısının en az 18,8 milyon olduğunu ve bu sayının kış aylarında 22,8 milyona yükselmesinin beklendiğini duyurmuştu.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English