Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Pakistan Başbakanı Han: "Hindistan, Afganistan topraklarını kullanarak Pakistan'ı karıştırabilir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSLAMABAD (AA) - Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan'ın ülkesini istikrarsızlaştırmak için Afganistan topraklarını kullanabileceği konusunda endişeli olduğunu bildirdi.


Pakistan basınındaki haberlere göre Han, Pakistan-Afganistan Ticaret ve Yatırım Forumu'nda yaptığı açıklamada, ülkesinin Afganistan'da barış ve istikrar konusundaki rolünü devam ettirme kararlılığını yineledi.


Han, Afganistan'da kim iktidarda olursa olsun Pakistan'ın ilişkilerini güçlendirmeye karar verdiğini ifade ederek, iki ülkenin geleceğinin birliğe, karşılıklı ticarete ve artırılan ekonomik ilişkilere bağlı olduğunu söyledi.


Afganistan ve Pakistan'ın Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'ndan faydalanabileceğini kaydeden Han, iki ülkenin ticaret ve iş merkezi haline gelebileceğini kaydetti.


Han, Hindistan'ın, Afganistan topraklarını kullanarak Pakistan'ı istikrarsızlaştırmaya çalışacağı konusunda endişeli olduğunu dile getirdi.


Konuşmasında Keşmir meselesine de değinen Han, konunun, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararları gereğince çözülene kadar her bölgesel ve uluslararası forumlarda Pakistan tarafından gündeme getirileceğini ifade etti.


- Pakistan'a övgü


Devam eden barış görüşmelerini ele almak için resmi ziyaret kapsamında 23 Ekim'de Pakistan'a gelen Afganistan Millet Meclisi Başkanı Mir Rahman Rahmani ve beraberindeki heyeti de foruma katılanlar arasındaydı.


Rahmani, burada yaptığı açıklamada, Afganistan barış sürecindeki katkıları için Pakistan'a övgüde bulundu.


- Afganistan'dan Pakistan'a 4 haftada 3 üst düzey ziyaret


Rahmani'nin Pakistan'a gelmesiyle son 4 haftada Afganistan'dan Pakistan'a 3'üncü üst düzey ziyaret gerçekleşti. Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah da 28 Eylül'de Pakistan'ı ziyaret etmişti. Hizb-i İslami Partisi lideri ve eski Afganistan Başbakanı Gülbeddin Hikmetyar da devam eden Afganistan barış görüşmelerini ele almak için 19-21 Ekim'de resmi ziyaret kapsamında Pakistan'a gelmişti.


Afganistan'da yıllardır süren savaşı sonlandırmak amacıyla Taliban ile Afganistan heyeti arasında 12 Eylül'de Katar'ın başkenti Doha'da başlayan barış görüşmeleri, görüş ayrılıkları nedeniyle askıya alınmıştı.


- Barış görüşmelerinin seyri


ABD, ilk kez eski Başkan Barack Obama yönetiminde Afganistan'da barış amacıyla Taliban ve Afgan hükümetleri arasında görüşmeler yürütülmesi için girişimlerde bulundu. 2011, 2012 ve 2013'teki girişimler sonuçsuz kaldı.


Donald Trump'ın 2017'de ABD Başkanı seçilmesinin ardından müzakereler yeniden gündeme geldi. ABD ile Taliban temsilcileri, 25 Şubat 2019'da barış görüşmeleri için Katar'ın başkenti Doha'da ilk kez bir araya geldi.


Trump'ın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Eylül 2019'da taraflar arasında anlaşmaya varıldığını, anlaşmanın Trump'ın onayını beklediğini açıkladı. Ancak aynı günlerde Kabil'de yaşanan terör saldırısında bir ABD askerinin ölmesi üzerine Trump anlaşmayı erteledi.


ABD ile Taliban arasında Aralık 2019'da yeniden başlayan görüşmeler, "şiddetin azaltılması" adı verilen fiili ateşkes kararıyla sonuçlandı. 22 Şubat 2020'de başlayan 7 günlük sürenin sonunda 29 Şubat'ta barış anlaşması imzalandı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English