Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bakan Pakdemirli'den İslam Gıda Güvenliği Teşkilatı üyelerine gıda israfı mesajı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İslam Gıda Güvenliği Teşkilatına (İGGT) üye ülkelere, "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" kampanyasına destek vermeleri çağrısında bulundu.

Bakan Pakdemirli’den İslam Gıda Güvenliği Teşkilatı üyelerine gıda israfı mesajı
İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) uzmanlaşmış bir kuruluşu olan İGGT 3'üncü Genel Kurul Toplantısı, Türkiye'nin ev sahipliğinde "İİT Bölgesinde Gıda Güvenliğinin Dayanıklılığının Geliştirilmesi" temasıyla çevrim içi gerçekleştirildi. 

Pakdemirli, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin genel kurula ev sahipliği yapmasının büyük mutluluk ve onur kaynağı olduğunu belirterek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle etkinliğin sanal ortamda düzenlendiğini söyledi.

Son asrın en ciddi sağlık sorunu olarak nitelendirilen bu salgının, ekonomiden ticarete, eğitimden tarıma kadar hayatı derinden etkilediğine işaret eden Pakdemirli, Türkiye'nin, kendi vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra 156 ülke ve 9 uluslararası kuruluşun destek taleplerine müspet cevap vererek salgınla mücadele çabalarında dost ve kardeş ülkelerin yanında olduğunu bildirdi.

Pakdemirli, salgının, gıda güvenliğinin önemini bir kez daha gösterdiğini ifade ederek, "Dünyanın en büyük ikinci hükümetler arası örgütü olan İİT, İslam dünyasının kolektif sesi olma amacıyla barış ve kalkınma için bir araya gelmektedir. Kuruluşundan günümüze kadar Türkiye ile İİT arasındaki ilişkiler her zaman güçlü olmuş ve önemini korumuştur. Müslüman ülkelerin ekonomik ve bilimsel gelişimine katkıda bulunmayı hedefleyen İİT'de aktif rol almaktan gurur duyuyoruz." dedi.

Son yıllarda gıda krizleri, salgın ve çekirge istilası gibi beklenmedik olaylar nedeniyle tarım ve gıda güvenliği konularının gündemin üst sıralarına yükseldiğine dikkati çeken Pakdemirli, daha önce tarım ve gıda güvenliği odaklı çalışmayan platformlarda bile bu konulara öncelik verildiğini ve ortak çözümler arandığını anlattı. Pakdemirli, "Çözüme ulaşmak için ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde tüm paydaşların bir araya gelerek işbirliği içerisinde çalışması gerektiğine inanmaktayım. Bu noktada, toplantımızın bölgemizdeki iş birliğini güçlendirecek önemli bir platform olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- "Dünyada 820 milyondan fazla insan yetersiz besleniyor"

Pakdemirli, araştırmaların, 2018 yılında İİT üye devletlerinde 64,5 milyon insanın akut açlık sorunuyla karşı karşıya olduğunu ortaya koyduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

 "BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) bu yıl yayımlanan Gıda Güvensizliği Durumu Raporu'na göre dünyada 820 milyondan fazla insan yetersiz beslenmektedir. Ayrıca, son tahminler dünya nüfusunun neredeyse yüzde 10'unun ciddi düzeyde gıda güvensizliği sorununa maruz kaldığını göstermektedir. Afrika, Asya ve Arap bölgelerinden üyeleri bulunan kuruluşumuz, gıda mevcudiyeti, gıdaya erişim ve gıda kullanımı konusunda birçok ciddi problemle karşı karşıya olduğundan, İİT bölgesinin gıda güvensizliğine ve hatta açlığa karşı savunmasız olduğunu söyleyebiliriz. Bu olumsuz durum göz önünde bulundurulduğunda, güvenli, müreffeh ve birleşik bir uluslararası topluluğun hayati unsurları olan karşılıklı güveni ve bağları güçlendirmek için iş birliğine ihtiyaç duyulmaktadır."

Dünyada gıda ve beslenme konusunda yaşanan sıkıntılara da dikkati çeken Pakdemirli, barış ve istikrarın sağlanması için tarım ve gıda güvenliği alanındaki potansiyelin harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Pakdemirli, su, toprak ve enerji sektörlerindeki son gelişmelerin, küresel gıda güvenliğine ilişkin endişeleri artırdığını belirterek, "Bu nedenle barışçıl ve istikrarlı bir dünya ancak gıda güvenliği ve beslenme için direnç oluşturmakla mümkündür." dedi.

- "Gıda israfına karşı mücadele etmeliyiz"

Pakdemirli, gıda sıkıntısında sorunun gıda miktarından değil, ülkelerin yanlış politikalarından kaynaklandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu noktada, gıda kaybına ve israfına karşı da mücadele etmemiz gerektiğini vurgulamak istiyorum. Dünyada üretilen gıdanın üçte biri kayıp ya da israf edilmektedir. Eğer biz bu sorunu durdurabilirsek dünyada açlık diye bir sorun kalmayacaktır. Gelir arttıkça, kaçınılmaz olarak tabağımızda daha fazla yiyecek bırakıyoruz. FAO'nun raporuna göre, Kovid-19 pandemisi sebebiyle 2020 yılı sonuna kadar ilave 132 milyon insanın yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya kalması beklenmektedir. Rapor aynı zamanda gıda güvensizliğiyle mücadele, gıda kaybı ve israfının önemini vurgulamaktadır."

Türkiye'nin FAO iş birliğiyle ulusal ve uluslararası düzeyde gıda kayıpları ve israfıyla mücadele etmek amacıyla başlattığı "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" kampanyasını hatırlatan Pakdemirli, "Bu vesileyle tüm İGGT üye ülkelerini bu kampanyayı desteklemeye ve İİT bölgesi genelinde ortak eylemlerle gıda kaybını ve israfını azaltmaya davet ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Pakdemirli, "Geleceğe Nefes" temasıyla yürütülen ağaçlandırma kampanyasının bu yıl 35 ülkenin katılımıyla sınırların ötesine taşındığını dile getirdi. 

Genel kurulun teması olan "İİT Bölgesinde Gıda Güvenliği Dayanıklılığının Artırılması"na ilişkin iş birliğinin önemine de değinen Pakdemirli, "Türkiye sahip olduğu deneyim ve bilgi birikimini İİT ülkeleri ile paylaşmaya her zaman açık olmakla birlikte olası iş birliklerinden memnuniyet duymaktadır. Ayrıca, İİT ülkeleri arasındaki iş birliğinin karşılıklı çabalarla daha da güçlendirileceğine inanıyorum." diye konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 3
  • 1
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • B
    BERAT
    3 yıl önce

    SAYIN BAKAN ZENGİNLERE SESLENİR. GARİBAN KURU SOĞAN EKMEKLE GÜNÜNÜ GEÇŞTİRİYOR. ÇOĞU ZAMAN KURU SOĞANDA YOK. EKMEĞİN EN SON KIRINTISINI BİLE ÇOCUKLAR KAPIŞ KAPIŞ YİYOR EVDE.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English