Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Özdemir: Gizli tehlike depreme karşı kalıcı çözümler üretmeliyiz

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTMİDER) Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Özdemir, İzmir depreminde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Özdemir: Gizli tehlike depreme karşı kalıcı çözümler üretmeliyiz
Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTMİDER) Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Özdemir, Türkiye’nin deprem gerçeğine karışı zaman kaybetmeden önlemler alması gerektiğini söyledi.

Ülkemizin geçmişte olan depremlerin acılarını derinden yaşadığını vurgulayan Özdemir, İstanbul’da olması beklenen depreme dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi: “İstanbul’da olması muhtemel bir büyük depremde bütün ülke olarak ağır bir travma yaşayabiliriz. Dış güvenlik tehlikesi başta olmak üzere ekonomik, sosyal olarak büyük kayıplar ve acılar yaşamamız muhtemel.  Peki deprem için ne yapıyoruz? Aslında 1999 depreminden sonra Deprem Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler son derece olumlu. Bu yönetmelik ile statik olarak yapıların dayanımını artırıcı yönde hükümler getirilmiş olup kullanılan demirin ve betonun niteliği ile miktarı artırılarak çok olumlu bir adım atılmıştır. Yani teoride deprem mevzuatımız aslında sağlam yapılar yapmak için oldukça iyi durumda, peki uygulama da durum nasıl?  Yine Gölcük depreminden sonra yürürlüğe giren ve oldukça kapsamlı olan ve olumlu düzenlemeler içeren Yapı Denetim Kanunu ile yapı denetim firmaları kurularak inşaatların denetlenmesi kurulan yapı denetim firmalarına devredilmiş ancak işverenler kendilerini denetleyen firmaları kendileri seçtikleri için uzunca süre çarpık şekilde sistem işlemiştir. 2018 yılında yapılan yasal düzenleme ile 17 yıl sonra bu çarpıklık fark edilmiş olsa gerek denetim yapacak firmaların elektronik ortamda rastlantısal olarak belirlenmesi sağlanmıştır. Dolayısı ile işveren ve patron konumunda olan yapı müteahhidinin kendini denetleyen bünye ile arasındaki ticari ilişkinin önüne geçilmiştir. Geçen onca zamandan sonra söz konusu düzenlemenin yapılmış olması aslında geçmişte denetimin sağlıklı şekilde yapılamadığının da kabulü anlamına gelmektedir.” 

Yeni yol haritası oluşturulmalı 
Kentsel yapılaşmada mimar ve mühendislerin etkin rol alması ve yasal mevzuatlara uyulması konusundaki hassasiyetin önemini vurgulayan Yaşar Özdemir, ekonomik ömrünü tamamlayan yapıların yıkılarak yerlerine yenileri yapıldığın belirtti. 

Özdemir, “Ancak 2000 yılı öncesi yapılan düşük nitelikte çok sayıda yapı risk teşkil etmektedir. Öncelikle tüm bu yapıların statik performanslarının analiz edilerek çürük olan ve risk teşkil edenlerin tespit edilmesi, buna göre de yol haritası oluşturulması gerekmektedir. Ancak böyle bir çalışma yapılmadığı gibi imar affı düzenlemeleri ile kaçak yapılan ruhsatsız ve iskansız olan yasa dışı yapılar kanun ile legalleştirilmekte, tüm kamunun faydasını gözeten imar yasalarının caydırıcılığı ve gücü af beklentisi ile azaltılmaktadır. Gerekirse imar artış hakkı verilerek ama asla suiistimal edilmesine de müsaade etmeyen mekanizmalar oluşturularak riskli ve çürük binaları yıkıp yenilemek zorundayız. Evet, bugün belki bu depremler bizde dokunmamış olabilir ama asla bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın diyemeyiz. Gerekli önlemleri tez zamanda almazsak yarın çok geç olabilir" dedi. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English