Son Dakika Haberler

Performansı yüksek ancak yakıtı düşük otomobillere talep artıyor 2011 Ocak-Eylül döneminde trafiğe kaydı yapılan araçların yüzde 28,8'ini 1501-1600 silindir hacimli otomobiller oluştururken, 2015'te bu oran yüzde 40,4'e yükseldi 1301-1400 arası silindir hacimli olanların oranı yüzde 21,3'ten yüzde 14,4'e gerilerken, 1300'ün altındaki otomobiller ise yüzde 19,8'den yüzde 17,5'e düştü Bir otomobil firmasının Bursa'daki bayisinin satış müdürü Araz: "Vatandaşlar şu anda hem ekonomi hem de perfor

Anadolu Ajansı haberine göre;
BURSA (AA) - İSMAİL ERSAN - Tüketicilerin hem güçlü hem de az yakıt sarfiyatı olan otomobillere yönelmesi, son yıllarda bu araçların satışını artırdı.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Balıkesir Bölge Müdürlüğünden aldığı bilgilere göre, bu yılın ocak-eylül döneminde 562 bin 504 otomobilin trafiğe kaydı yapıldı.

Bu otomobiller içinde 1501-1600 silindir hacimli araçların oranı yüzde 40,4 olarak gerçekleşti. Bir başka ifadeyle bu yıl kaydı yapılan 562 bin 504 otomobilin 226 bin 974'ünü 1501-1600 silindir hacmine sahip araçlar oluşturdu.

2011'in Ocak-Eylül döneminde ise trafiğe kaydı yapılan 472 bin 331 araç içindeki 1501-1600 silindir hacimli otomobillerin oranı ise yüzde 28,8 düzeyinde idi. 2011'den 2015'e kadar bu silindir hacmine ait araçların oranı yüzde 28,8'den yüzde 40,4'e çıktı. 1401-1500 arası silindir hacimli araçların trafiğe kaydı yapılanlar içindeki oranı ise 2011'den bu yıla kadar yüzde 17,3'ten yüzde 22,4'e yükseldi.

Motor hacmi düşük olan otomobillere olan ilgi, yıllar içinde azaldı. 2011'de yüzde 21,3 olan trafiğe kaydı yapılan 1301-1400 silindir hacimli otomobillerin oranı, bu yıl yüzde 14,4'e kadar geriledi. 1300'den daha küçük motorlu araçların oranı da söz konusu dönemde yüzde 19,8'den yüzde 17,5'e indi.

- "Vatandaş, az yakan çok kaçan araçları alıyor"

Bir otomobil firmasının Bursa'daki bayisinin satış müdürü Mehmet Araz, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, düşük motorlu araçların daha az yakıt tükettiğini düşünenlerin 1300-1400 silindir hacimli araçlara yöneldiğini söyledi.

Yeni teknolojide 1500 ve 1600 silindir hacimli otomobillerin kilometre başına yakıt tüketiminin daha aşağıya çekildiğine dikkati çeken Araz, "Tüketiciler, performanslı ama az yakıtlı motorlu araçları tercih etmeye başladılar. Yeni nesil motorlar zaten bu özelliklerde. 1500 ve 1600 cc'lik motorlarda yakıt ekonomisi daha iyi. O yüzden de vatandaşlar şu anda hem ekonomi hem de performansı tercih ediyorlar. Yani vatandaş, az yakan çok kaçan araçları alıyor. Bugün 1600 cc'lik bir aracın yakıt verilerine bakıldığında eski 1400 cc'lik otomobile göre daha az yakıyor. Bunu kullanan kişi hem performans elde etmiş oluyor hem de daha az yakıt yakıyor. Vatandaşlar öncelikle araçlarda gücü daha ön plana alıyorlar. Ardından da yakıta önem veriyor" ifadelerini kullandı.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Karamangil de vatandaşların araç alırken en çok dikkat ettikleri şeylerden birinin, motor hacmi olduğunu kaydetti.

Ülkede motorlu taşıtlar vergisinin motor hacmine göre alındığını anımsatan Karamangil, şunları kaydetti:

"Alınan araçların motor hacimlerinin 1600 cc'yi geçmemesi istenir. 1501-1600 cc aralığında motor hacmine sahip otomobillerin toplam satılan otomobiller içindeki payı arttı. Bunun en önemli sebeplerinden birisi hem müşterilerin talebi hem de firmaların bu talebe uygun hareket etmeleridir. Yani, motor hacimleri bu aralığa düşecek şekilde uygun araç sunmalarıdır. Motor hacmi arttıkça motorun gücü artar. Bununla birlikte, temel hedef motor hacmini küçültüp başka teknikler kullanarak motor gücünü arttırmaktır. Motor hacmi daha yüksek olan bir motorun daha fazla yakıt tüketeceğini söyleyemeyiz. Daha üst bir motor teknolojisine sahip büyük motor hacmine sahip bir araç daha küçük motor hacmine sahip bir araçtan daha az yakıt tüketebilir."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English