Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Olası bir hastalık belirtisi olan çocuğun okula gönderilmemesi uyarısı

TÜSAD Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan: "Ateş, öksürük, burun akıntısı gibi bulguları bulunan, olası ya da kesinleşmiş Kovid-19 hastasıyla teması olan çocukların okula gönderilmemeleri gerekir" "Anne-babalara en az öğretmenler kadar çok iş düşüyor. Pandeminin başlangıcından bu yana evlerinde aynı zamanda öğretmen gibi destek veren anne-babalar, çocuklarının Kovid-19'dan korunma eğitmeni gibi de görev yapacaklar"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, ateş, öksürük, burun akıntısı gibi bulguları bulunan, olası ya da kesinleşmiş Kovid-19 hastası ile teması olan çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini bildirdi.


Prof. Dr. Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tüm dünya genelinde ve Türkiye'de toplum sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturmaya devam ettiğini belirtti.


Bu süreçte açılan okulların da ebeveynler, öğretmenler ve okul yönetimi açısından ekstra önlemler almayı gerektirdiğini vurgulayan Aslan, bu dönemde çocukların sağlığına her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.


Aslan, etkin bir tedavi yöntemi ya da aşı geliştirilinceye kadar uyulması gereken kuralları hatırlatarak, pandemi konusunda çocukları bilgilendirmenin önemli olduğunu, olası bir hastalık belirtisi görüldüğünde de okula gönderilmemeleri gerektiğini vurguladı.


Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, velilerin evlerinde çocuklarına maske, mesafe ve hijyenle ilgili eğitim vermeleri gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:


"Anne-babalara en az öğretmenler kadar çok iş düşüyor. Pandeminin başlangıcından bu yana evlerinde aynı zamanda öğretmen gibi destek veren anne-babalar, çocuklarının Kovid-19'dan korunma eğitmeni gibi de görev yapacaklar. Çocukların ellerini en az 20 saniye sabunla yıkamaları ve el dezenfektanı kullanımı bilgisini vermiş olmalılar. Ellerini yüz, göz, kulak ve çenelerine dokundurmamaları konusunda bilgilendirilmeliler. Okul eşyaları, bardak, su şişesi gibi özel eşyalarını başkaları ile paylaşmamaları öğretilmeli. Yine çocukların ders sırasında olduğu gibi ders aralarında da mesafe kuralına dikkat etmeleri yönünde uyarıda bulunulmalı. Ateş, öksürük, burun akıntısı gibi bulguları bulunan, olası ya da kesinleşmiş Kovid-19 hastası ile teması olan çocuklarını okula göndermemeleri gerekir. Çocukların öksürme, hapşırma sırasında mendil kullanmaları ya da dirsek iç yüzüne hapşırmaları öğretilmeli. Hijyenin okul dönüşünde de ayrı bir önemi var. Okuldan dönen çocuklar, eve gelince ellerini yıkamalı ve hemen kıyafetlerini değiştirmeli. Kıyafetlerin güzelce yıkanması gerekiyor. Ev içinde de hijyen koşullarına önem verilmeli, tuvalet ve klozetlerin dezenfeksiyonuna özen gösterilmeli."


- "Okul yönetimine ve öğretmenlere büyük işler düşüyor"


Çocukların, evde ve okulda verilen maske, mesafe ve hijyen eğitimine rağmen bunları unutabileceklerini aktaran Aslan, "Okul yönetimine, öğretmenlere de çok büyük işler düşüyor. Yıllarca eğitim idealiyle görev yaptılar, şimdi de pandemiden dolayı hijyen konularında da rehberlik etmeleri gerekiyor. Biliniyor ki Kovid-19 bulaşını önlemek için okul çocuklarının maske kullanması gerekiyor. Çocukların uygun dille uyarılmaları, eksik maske ve dezenfektanı olan öğrenciler için bunların temin edilmesi önemli. Maskelerin ara ara değiştirilmesi, yere düşen ya da kirli maskelerin değiştirilmesi için öğrenciler yönlendirilmeli." ifadelerini kullandı.


Sınıfta maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması, eşya ve yiyecek alışverişi yapılmaması, sınıfların sık sık havalandırılması ve öğrencilerin en az bir metre mesafe olacak şekilde sınıfta yerleştirilmesinin önemi vurgulayan Aslan, sosyal mesafe, öğrenci ve çalışanların maske kullanımları ve bunlara uyum konusunda ayrıntılı bilgilendirme ve tekrarlayan eğitimler yapılması gerektiğini aktardı.


Aslan, hastalık bulgusu olan çocukların hızlıca değerlendirilip, revir ya da sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi gerektiğini de ifade etti.


- Kovid-19'a karşı güçlü bağışıklık


Çocuklarda Kovid-19 sıklığının erişkinlerden daha az olduğunu ve daha hafif seyrettiğinin bildirildiğini aktaran Aslan, "Bununla birlikte çocuklar birbirinden enfekte olarak başta okul çalışanları olmak üzere evdeki anne, baba ve diğer aile büyükleri için ciddi bir enfeksiyon kaynağı olma potansiyeline sahip. İleri yaş öğretmenler ve okul çalışanları ile altta yatan hastalığı olanlar Kovid-19 açısından daha fazla risk altında." değerlendirmesini yaptı.


Aslan, Kovid-19'a kalkan görevi yapabilmesi için güçlü bir bağışıklığın ilk şartlardan biri olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:


"Çocukların sağlıklı beslenme için uygun oranda protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin içeren uygun beslenme sağlanmalıdır. Ek bir takviyeye ihtiyaç yoktur. Pandemi öncesi dönemde olduğu gibi bu dönemde de vitamin ve mineral eksiklikleri saptanır ise onlara yönelik destek verilebilir."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English