Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Myanmar, Uluslararası Adalet Divanına Suu Çii liderliğinde ekip gönderiyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

YANGON (AA) - Myanmar hükümeti, Gambiya'nın Uluslararası Adalet Divanına (UAD) götürdüğü "Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması" talebine itiraz için ülke lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başkanlığında bir ekibi Hollanda'ya gönderecek.


Suu Çi'nin yürüttüğü Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanlığının Facebook'tan yapılan açıklamasında, "Myanmar'ın ulusal çıkarlarını korumak için Arakan eyaletinde yerinden edilenlerle ilgili davaya itiraz amacıyla, Suu Çii'nin liderliğinde ünlü uluslararası avukatlardan oluşan ekibin, UAD'nin bulunduğu Hollanda'nın Lahey kentine gideceği belirtildi.


Açıklamada, ekibin gidiş tarihiyle ilgili bilgi paylaşılmadı.


- Gambiya soykırımın soruşturulması için UAD'ye başvurmuştu


Batı Afrika ülkelerinden Gambiya, İslam İşbirliği Teşkilatı adına, 11 Kasım'da Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için UAD'ye başvurmuştu.


Diğer yandan Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Başsavcı Fatou Bensuda'nın 4 Temmuz'da yaptığı, "Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçlarla ilgili soruşturma" talebini 14 Kasım'da kabul etmişti.


- Myanmar UCM'nin yargı yetkisini reddetti


Myanmar hükümeti, UCM'nin kurucu anlaşması Roma Statüsü'ne taraf olmadığı için mahkemenin kararlarına uyma zorunluluğu bulunmadığını belirtmişti.


Ancak, "Myanmar'ın, Arakanlı Müslümanların güvenlik endişesiyle UCM'ye taraf ülke Bangladeş'e kaçmasına sebep olduğu" gerekçesiyle, mahkemenin Myanmar'da yargı yetkisi bulunuyor.


Birleşmiş Milletlerin (BM) yargı organı Uluslararası Adalet Divanı, devletler arası anlaşmalara konu olan sorunlara bakarken, Uluslararası Ceza Mahkemesi kuruluş belgesi Roma Statüsü olan savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakıyor.


BM üyesi her ülkenin taraf olduğu, 1946'da kurulan UAD'deki davalarda devletler yargılanırken; 2002'de kurulan UCM'de suçlardan sorumlu bireyler yargılanıyor.


Her iki mahkeme de Hollanda'nın Lahey kentinde bulunuyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English