Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Murat Kurum: Konya metroya kısa zamanda kavuşmuş olacak

Konya basınını ağırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya yatırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, birlik ve beraberlik içerisinde Konya’yı 2023’e kadar “Marka Şehir Konya” vizyonuyla hizmet edeceklerini kaydetti. Kurum, "Metro projesinin ilk etabının ihalesi 2 Ekim’de yapıldı. Konya metroya kısa zamanda kavuşmuş olacak. Bu da Konya için önemli bir yatırım.” dedi.

Murat Kurum: Konya metroya kısa zamanda kavuşmuş olacak
Geçtiğimiz yıl döviz kurlarındaki yükselmeyle birlikte ekonomide yaşanan bazı sorunların beraberinde gelmesi, birçok sektörü olduğu gibi yerel basını da olumsuz etkiledi.

Yaşanan olumsuzluklara karşı direnen ve ayakta durma mücadelesi veren Konya basını da birlik ve beraberlik içerisinde bu sorunların çözümü için gerekli girişimlerde bulunuyor. Bu kapsamda, Konya basınının temsilcilerinden oluşan bir heyet Ankara’ya çıkarma yaptı.

Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, KONTV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy, ANMEG Yönetim Kurulu Üyesi İlker Özkan ve gazeteciler Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la biraraya gelerek, yerel basının sorunlarını Bakan Kurum’a aktardı, sorunların çözümü için Bakan Kurum’dan destek istendi. 


KONYA BASININA TEŞEKKÜR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, Konya basınının kendisine yapmış olduğu ziyaretten oldukça memnun olduğunu söyledi. Konya basınının milli, manevi noktalarda gösterdiği hassasiyetten dolayı memnuniyet duyduğunu dile getiren Bakan Kurum, “Konya’da 12 Gazete, 18 radyo, 4 televizyon kanalımız var. Benim sizlerden de istirhamım şudur; doğruları yansıtmak. Haberciliğin gereği de budur diye düşünüyorum. Halkı doğru bilinçlendirmek lazım. Biz Konyalı hemşehrilerimizin, Konya basınının bu duruşu her zaman sergilediğini düşünüyoruz. O yüzden sizlere teşekkür ediyoruz” dedi. 

KONYA’NIN SORUNLARINI ÇÖZMEK GÖREVİMİZ 

Bakan Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu günden buyana bir Konyalı olarak Konya’ya her zaman destek verdiğini söyledi. Bu kapsamda Konya yatırımlarını ve sorunlarını yakından takip ettiğinin altını çizen Bakan Kurum, şunları kaydetti, “Konya’ya 14 kez gelme fırsatı buldum. Bilhassa 31 Mart seçimlerinde hemen hemen bütün ilçelere gitmeye gayret gösterdik. Ama tüm belediye başkanlarımızla biraraya gelmek suretiyle bakanlığımızla ilgili sorunlarını, taleplerini dinledik. Onların sorunlarını giderecek adımlar atmaya gayret gösteriyoruz. Konya 31 Mart seçimlerinde yüzde 71 oy vererek yerel seçimlerde Cumhurbaşkanımıza olan vefasını, samimiyetini, sadakatini yine gösterdi.  Bu da memleketim ve benim adıma sevindirici bir durum. Bu anlamda Cumhur İttifakı’nın büyük destekçisi oldu. Buradan hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Bir Konyalı olarak Konya’nın sorunlarını çözmek de bize düşüyor. Konya her zaman vefalı bir şehir oldu. Yıllardır o vefasını siyasette gösterdi. Hem milli mücadele döneminde hem milli mücadele sonrasında bu böyledir. Bu vefa hizmet etmeyi hakkediyor. Biz de bir bakan olarak, bir hemşehri olarak hizmet etmek zorundayız. Hem tarihi hem de milli manevi değerleri ile birlikte Konya ayrıcalıklı bir şehir. Hz. Mevlana’nın şehri, Konevi’nin şehri, Selçuklu’ya başşehirlik yapmış bir şehir. Bu anlamda yapılması gerekenleri hızlı bir şekilde yapmak durumundayız.”

“MARKA ŞEHİR KONYA” VURGUSU 

Konya’ya birçok kalıcı eser yapmaya gayret gösterdiklerini dile getiren Bakan Kurum, yatırımları rakamlarla açıkladı. “Konya’ya bugüne kadar 51 milyar TL yatırım gerçekleştirildi. Bunun 12 milyar TL’si Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmış olduğu hizmetler. Şuan devam eden 1 Milyar TL’lik yatırımımız var” diyen Bakan Kurum, sözlerine şöyle devam etti, “Bunların dışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak son 1 yıl içinde Konya’ya toplam 351 milyon liralık finansman ve bütçe desteği verdik. 166 milyon TL’lik destek için de değerlendirme süreci devam ediyor. Bunun dışında, yurtdışı finansmanıyla, İller Bankası üzerinden yaklaşık 100 milyon Euro’ya yakın ulaşım ve atık su arıtma tesisi noktasında çalışma yürütüyoruz. İller Bankası yoluyla yapılacak çok iş var bu süreç başlamış durumda. 2023’e giden süreçte Konya’nın “Marka şehir” dediğimiz statüye gelecek adımları atmasını istiyoruz ve kararlılıkla bu adımları atıyoruz. Belediye başkanlarımızdan da bu çizginin dışına çıkmasını istemiyoruz. Onlarla da uyum içinde çalışıyoruz. Bu anlamda inşallah 2023’e kadar yatırımların biri bitmeden biri başlasın istiyoruz. Bizim özümüzü, kültürümüzü, mimariyi yansıtacak projeler yürütme gayretindeyiz.”

DEVAM EDEN KONYA PROJELERİ

Bakan Kurum, Konya’da devam eden projelerle ilgili kısa kısa bilgiler verdi. Konya’da önemli projeler yürütüldüğünün altını çizen Bakan Kurum, sözlerine şöyle devam etti, “Konya’da iklim değişikliğiyle ilgili eylem planlarını açıkladık. Buna ilişkin yapılması gereken tedbirler var. Bu projeyi bölgeler halinde yürütüyoruz. Sıfır Atık Projesi var. Ülkemiz için önemli bir proje. 81 ilde 2023’e kadar uygulamayı zorunlu hale getirdi. 23 bin kamu kurum ve kuruluşta uygulamaya geçtik. Bize ve inancımıza uyan bir uygulama. İsraf etmememiz gerektiğini biliyoruz. Bu anlamda israfı engelleyen, istihdamı artıran bir proje ve çok önemsiyoruz. Düzenli depolama ve atık su arıtma konusunda önemli işler yaptık. Konya’da 2003’e kadar bu konuda hiçbir tesis yokken bugün 36 atıksu arıtma tesisiyle hizmet verir hale geldik. Proje aşamasında 19 atıksu arıtma tesisi var. Bunları da bitireceğiz ve Konya’da nüfusun tamamına hizmet veren bir sistemi kurmuş olacağız. Bu anlamda örnek bir şehri 2023’e kadar hep birlikte inşa etmiş olacağız.  Millet bahçesi konusunda adımlarımızı attık atmaya devam edeceğiz. Dutlukır’daki açıldı, Ağır Bakım’daki ve Eski Stadın olduğu yerdeki projelerde her türlü desteği vereceğiz. Bu projeleri de hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla stadyumun oradaki alana bir Selahaddin Camii projemiz var. Buraya Konya’ya yakışır bir şekilde hem bahçe hem Selahaddin Camii İnşaatını tamamlayacağız. Konya’daki sanayi dönüşümü önemsediğim bir proje. Projesini yaptık ve TOKİ bu süreci ihale aşamasına kadar getirdi. Bu Konya için önemli. Bu proje bittiği zaman Konya’nın içinde kalmış eskimiş, köhne alan gidecek ve daha modern daha ulaşılabilir, hizmet kalitesi yüksek, modern bir sanayiye kavuşmuş olacağız. Bu projeyi de 2023’e kadar etaplar halinde tamamlayacağız.  Mevlana Meydanı Projesi var. Konya ciddi anlamda turist çeken bir şehir. 2023 hedefimiz 10 milyon turist hedefi. Bu hedefi tutturabilmeniz için şehrinizi altyapı ve üstyapıyı bu hedeflere uygun hale getirmeniz gerekir. Mevlana önemli bir değeriniz. Mevlana Meydanı düzenlemeleriyle ilgili esnafla görüşmelere başladık. Kapu Camii’ye kadar olan bölgeyi turizm aksı haline getirecek bir projeyi yürütüyoruz. Alaeddin Bulvarı’nda bütün cepheleri yenileştirecek, kötü görüntüyü giderecek bir çalışma yürütüyoruz. Tarihi aksı gün yüzüne çıkarak düzenlemeleri yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Metro projesinin ilk etabının ihalesi 2 Ekim’de yapıldı. Konya metroya kısa zamanda kavuşmuş olacak. Bu da Konya için önemli bir yatırım.”

GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDASINIZ

Dış politikayla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Kurum, dünyanın farklı bir sürece girdiğini söyledi. Bu süreç içerisinde güçlü olmak gerektiğinin altını çizen Bakan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü, “Savaşların, iklim değişikliğinin, yoksulluğun arttığı bir dünyaya gidiyoruz. Açıkçası acımasız bir süreç var. Güçlü olmak zorundasınız hem bölgenizde hem dünyada söz sahibi olmak istiyorsanız ekonomik anlamda, siyasal anlamda, savunma anlamında güçlü olmak durumundayız. Biz de hamd olsun bu süreçte ilerliyoruz. Bugün eğer ABD Suriye’den askerlerini çekiyorsa ve direk ABD Başkanı “Bizim müttefikimiz güçlü bir NATO ülkesidir” diyebiliyorsa burada güçlü bir ülke olmamızdan kaynaklanıyor. Biz bir olduğumuz sürece hiçbir güç bizim karşımızda duramaz, duramayacaktır da. Bizim ülke olarak güçlü olmamız, bölgemizdeki mazlumlara hatta dünyadaki kardeşlerimize yardım edebilme adına önemli. Bu siyasal bir duruş da değil. Bütün Türk milleti olarak tek bir duruş sergiledik, sergilemeye de devam etmek durumundayız.”

ANADOLU BASININ SORUNLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR 

Konya basını adına konuşan Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir de, Bakan Kurum’a Anadolu basının sorunlarına ilişkin önemli bilgiler verdi.

Anadolu basının milli bir basın olduğunu vurgulayan Özdemir, Anadolu basının hayatiyetini devam ettirmesinin önemine değindi.

Bunun için Anadolu basının sorunlarının çözüm beklediğini anlatan Özdemir, şunları kaydetti, “Bizim elbette sorunlarımız vardır ama sorumluluklarımızın da bilincinde olmuşuzdur. Biz hiçbir zaman sorunlarımızı sorumluluklarımızın önüne koymamışızdır. Ancak geçen yıl itibariyle dövizdeki dalgalanma ve ekonomideki bazı sıkıntılarla birlikte yerel basınımız zor bir sürece girdi. Bu süreçte gazetelerimizin ayakta kalabilmesi için bazı çalışmalar yapmaya gayret ettik. Konya yerel basın adına güçlü bir şehirdir. Bazı kapanmalar yaşandı ve şuanda toplam sayı 36’ya düştü. Ama yazılı basın olarak mücadeleyi bırakacak değiliz. Ayakta kalma mücadelesini sürdüreceğiz. Gazetelerimizin yanısıra Konya televizyonculukta da güçlü bir şehir. 2 tane uyduda yayın yapan 2 tane karasal da yayın yapan televizyonlarımız var. Bizler gazeteler ve televizyonlar olarak maalesef son dönemlerde sosyal medyanın, internet medyasının hayata girmesiyle birlikte geriler duruma düşmüş görünüyoruz. Bu anlamda özellikle bürokrasi kesiminde de ciddi bir yanlış algılama var. Artık önümüzdeki dönemin dijital yayına geçiş gibi görülerek şimdiden gazete ve televizyonların sorunlarının çözümü noktasında bir şaşı bakış oluştu. Biz yerel basın olarak bunlara hep hazırlıklı olduk. 2011 yılında gazetelerimiz altyapı olarak internet medyasına hazırlıklarını tamamladılar. Televizyonlarımız da her zaman teknolojiyi takip eden, ayak uyduran yayın kuruluşlarımız oldular. Bunlar ortadayken, yazılı basının bir geleceği yok gibi, yazılı basının sorunlarını çözmemek doğru değil diye düşünüyoruz. İnternet ortamında bir yasa olmadığı için vahşi bir alan. Bizler yerel gazetelerimiz ve televizyonlarımızla ilgili sizlerden destek bekliyoruz. 15 Temmuz sonrasında ihale ilanlarında ciddi düşüler yaşadık. 15 Temmuz sonrasında devletimiz haklı olarak ihalelerin doğru yere gitmesi için doğrudan alımla ilgili bir talimat verilmişti. Ama bu alışkanlık haline getirildi. Bürokrasi illerde gazetelere ilan vermek yerine doğrudan alım gerçekleştirerek gazetelerin gelirlerinde düşüşe neden oluyorlar. Bu sıkıntıların çözümü için sizlerden destek bekliyoruz.” Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Anadolu basının sorunlarına ilişkin bir dosya sundu. Görüşmenin ardından Başkan Özdemir, Bakan Kurum’a tablo hediye etti.  

Basın heyetinin bir sonraki durağı Türkiye Büyük Millet Meclisi oldu. Burada Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek ile bir araya gelindi.

AK Parti Milletvekilleri Halil Etyemez, Orhan Erdem ve Gülay Samancı da ziyarette hazır bulundu. Mesajlar yine birlik ve beraberlik üzerine oldu.

Ardından AK Parti Genel Merkez binasına geçildi. Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ile görüşüldü. Ziyarete Konya Milletvekili Abdullah Ağralı ve İl Başkanı Hasan Angı da eşlik etti.

Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Anadolu basınının sıkıntılarını el birliğiyle aşmaya çalışacaklarını söyledi.

İl Başkanı Hasan Angı da birliktelik vurgusu yaptı.

Basın temsilcilerinin son durağı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi oldu. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa Akış, heyeti tek tek dinledi, sorunların takipçisi olacaklarını ve çözümü noktasında gayret sarf edeceklerini açıkladı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 8
  • 0
  • 6
  • 9
  • 1
  • 5
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (6)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • K
    Konyali
    4 yıl önce

    Tebrikler bakan. Çalışmalarınızı takdirle izliyoruz.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • A
    apo
    4 yıl önce

    konya nın metro diye bir sorunu yok, milletin aman bu metro nerde kaldı dediğide yok, metro gelirse hayat dahada güzelleşecek gibi bir beklentide yok... Asıl sorun hayat pahalılığı... Su paralarının yüksek olması mesela... Saçma sapan gereksiz yatırmları halkın sırtına yükleyip birilerine paraları akıtmak yatırım değil halkı batırımdır..

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • K
    kenyalı
    4 yıl önce

    metromu halif raylı sistemmi bir açıklık getirin ikincisi en çok oy aldığınız mahalleleri yine en sona bırıkmışsınız her zaman olduğu gibi doğal gaz hala buraları gelmedi

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • M
    Mimar
    4 yıl önce

    Tramvay hatti gibi dip dibe duraklar mi olacak yine ?

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • S
    Seyfi
    4 yıl önce

    Yine de net somut bir açıklama neden yok?

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • O
    okan
    4 yıl önce

    seçimmi var gene metro söylentileri başladı

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English