Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Modern teknolojiye sahip olmanın temelinde matematik bilimi vardır"

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş: "Matematik bilimi herkes için ancak en önemlisi ülke geleceği için gereklidir. Son yüzyılda insanlığa maddi refahı ve hemen her türlü modern ihtiyaç vasıtalarını sağlayan şey matematik alanındaki gelişmelerdir. Modern teknolojiye sahip olmanın temelinde matematik bilimi vardır ve matematik yüzyıllardır devam eden, uygarlığın temel taşlarıdır" "Bugün internet ortamında bankacılık işlemleri, sanal alışverişler, kısaca e-devlet denilen sağlık, vergi

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, matematik biliminin herkes için ancak en önemlisi ülke geleceği için gerekli olduğunu belirterek, "Son yüzyılda insanlığa maddi refahı ve hemen her türlü modern ihtiyaç vasıtalarını sağlayan şey matematik alanındaki gelişmelerdir. Modern teknolojiye sahip olmanın temelinde matematik bilimi vardır ve matematik yüzyıllardır devam eden, uygarlığın temel taşlarıdır." dedi.

Prof. Dr. Savaş, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Üsküdar Belediyesi ve Kanyon Koleji tarafından desteklenen ve "Uluslararası Soyut ve Uygulamalı Matematikte Yeni Gelişmeler Konferansı"nın (ICRAPAM 2019) onur konuğu oldu.

İstanbul Medeniyet Üniversitesinin Göztepe yerleşkesindeki konferansın açılışında konuşan Savaş, yaşam boyu matematiğin öneminden bahsederek, bu önemi tartışmaya dahi gerek olmadığını söyledi.

Matematiğin bilim dallarının oluşmasındaki katkısına değinen Savaş, matematiğin birçok bilim dalından çıkartılması halinde onların bilim olma özelliğini kaybedeceğini savundu.

Prof. Dr. Savaş, matematiğin tamamen akıl yürütmeyle yaşamda yer aldığını anlatarak, bilimlerin var olan olayları ifade etmek için matematiğe başvurduklarını ve bu nedenle birçok bilim dalının kapısının matematik ile açıldığını dile getirdi.

Matematik biliminin herkes için ancak en önemlisi ülke geleceği için gerekli olduğunu belirten Savaş, "Son yüzyılda insanlığa maddi refahı ve hemen her türlü modern ihtiyaç vasıtalarını sağlayan şey matematik alanındaki gelişmelerdir. Modern teknolojiye sahip olmanın temelinde matematik bilimi vardır ve matematik yüzyıllardır devam eden, uygarlığın temel taşlarıdır." dedi.

- "Bilgi toplumu ihtiyaçları da matematikte yeni araştırmaları tetiklemiştir"

Prof. Dr. Ekrem Savaş, birçok mühendislik alanında matematik yoğun olarak kullanılırken bugünün bilgi çağında şifreleme sistemlerinin, matematiği olan kriptografi biliminin bilgi güvenliğinin temelini oluşturduğunu dile getirerek, "Nitekim, bugün internet ortamında bankacılık işlemleri, sanal alışverişler, kısaca e-devlet denilen sağlık, vergi gibi kişiye özel devletin kamusal faaliyet alanındaki bürokratik işlemlerin güvenli bir şekilde yapılabiliyor olmasını, uzun yıllar önce üretilen matematik araştırmalarına borçluyuz. Bu matematik buluşları sadece teknolojik gelişmeye yön vermemiş aynı zamanda bilgi toplumu ihtiyaçları da matematikte yeni araştırmaları tetiklemiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Matematik bilimlerini desteklemenin ve niteliğini arttırmanın devletin en önemli konularından biri olduğunu kaydederek, matematik bilimine desteğin azaltılmasının, öğrenmeyi ve buna bağlı olarak bu alanda yetenek geliştirmeyi dış kaynaklara ve dış kuruluşların tasarrufuna bırakmak anlamına geldiğini ifade etti.

Prof. Dr. Savaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Günümüzde herkes Silikon Vadisi'nde yapılan buluş ve yenilikleri, bilgisayar ve ileri bilgi teknolojisini konuşuyor ve bu teknolojilerin ürünlerini kullanıyor. Bunun arka planında, İngiltere'de Alan Turing diye bir adamı yetiştiren, Macaristan göçmeni John von Neumann diye bir adamı eğiten ve var eden sistem var. Bu iki dev matematikçi olmasa bugün ne Steve Jobs olurdu ne Bill Gates ne de Mark Zuckerberg. Biz o yaratılan matematiği değil, kısa yoldan Steve Jobs'u istiyoruz. Biz hemen komşu Standford Üniversitesi'ni değil, önce Silikon Vadisi'ni istiyoruz. Şunu kafamıza sokmalıyız ki Standford ve Berkeley gibi üniversiteler olmasa bugün ne Silikon Vadisi ne de Bill Gates olurdu."

Konferansın açılışında, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Bülbül de konuşma gerçekleştirdi.

Dünyanın birçok ülkesinden matematikçilerin katılım sağlayarak güncel bazı matematik problemlerine çözüm arayacağı ve ülkelerin kalkınmasında matematik biliminin önemine dikkatin çekileceği konferans, 15 Haziran'da sona erecek.

Konferansta ayrıca, kriptolojiden finans ve biyoloji matematiğine kadar birçok alanda bildiri yer alacak.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English