Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Mobilya satışlarında yüzde 30 artış bekliyoruz"

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın, asgari ücrette ve memur maaşlarında artış olduğunu, mobilyada enflasyona karşı mücadele indiriminin sürdüğünü belirterek, "KDV indirimi de uzatıldı. Bu sayede mart sonuna kadar (mobilyada) satışların yüzde 25-30, kimi firmalarda ise yüzde 50 artacağını öngörüyoruz." dedi.

“Mobilya satışlarında yüzde 30 artış bekliyoruz“
Öztaşkın, Method Research Company'e yaptırdıkları, markalı mobilya tüketicilerinin profilini, ürün kullanım ve satın alma davranışlarını ortaya koyan Mobilya Sektöründe Kullanım Alışkanlıkları, İmaj ve Marka Konumlandırma Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın, Türkiye temsili 19 ilde, 2 yıl içinde mobilya satın alan ya da almayı düşünen, evlenen kişileri kapsadığını dile getiren Öztaşkın, toplamda 2 bin kişi ile görüşme gerçekleştirildiğini söyledi.

Öztaşkın, mobilya sektöründe trendleri iyi takip etmek ve bu trendleri yakalayarak dünya pazarında söz sahibi olmak gerektiğini kaydederek, bu nedenle tüm dünyada mobilya sektörünün ortak dili konuşmasını amaçladıklarını ve bu amaçla fuarlar gerçekleştirdiklerini anlattı.

Fuarlarda artık farklı farklı dizaynlar, tasarımlar, renkler görmediklerini ve ortak dili yakalamaya başladıklarını anlatan Öztaşkın, mobilya sektörü bir araya getiren ve 6-11 Kasım 2018'de CNR Expo Yeşilköy'de düzenlenen Furniture İstanbul Fuarı'ndan bahsetti.

Öztaşkın, bu fuarında dünya mobilya sektörü tarafından tanınır bir hale gelmeye başladığını ifade etti.

- "En çok oturma odası ve yatak odası alınıyor"

Öztaşkın, araştırmaya göre Türkiye genelinde markalı mobilya tüketicilerinin ortalama yaşının 32, sosyo-ekonomik statüsünün ağırlıklı olarak C1 ve C2 grupları olduğunu belirterek, bu grupların yüzde 52'sini çocuklu çiftlerin, yüzde 19'unu çocuksuz çiftlerin, yüzde 19'unu ise kalabalık ailelerin oluşturduğunu söyledi.

Mobilya tüketicisinin ortalama konut büyüklüğünün 115 metrekare olduğunu dile getiren Öztaşkın, hanelerde en çok bulunan ürün gruplarının başını yüzde 85'lik oranla oturma odası ve yatak odası takımlarının çektiğini bildirdi.

Öztaşkın, tüketicilerin mobilyalarını ortalama 8 yılda bir değiştirdiğini kaydederek, "Tüketicilerin yüzde 33'ü 4-5 yılda bir mobilyalarını değiştirmeyi tercih ederken, yüzde 21'i ise 10-12 yılda değiştirmeyi tercih ettiğini söylüyor. 2015'te mobilyada değiştirme sıklığı 9 yıl olarak belirlenmişti. 2018 yılında değiştirme sıklığı 8 yıla düştü." diye konuştu.

- "Tercihte en önemli kriterler kalite ve fiyat"

Öztaşkın, tüketicilerin mobilya satın alırken en fazla önem verdiği kriter olarak, ürün kalitesinin ve uygun fiyatın dikkati çektiğini belirterek, özellikle Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik nedeniyle müşterilerin fiyatla ilgili hassasiyetlerinde ciddi bir artış görüldüğünü söyledi.

Daha önceki (2015) araştırmanın sonuçlarında mobilya algısında, tasarım ve dizaynın ön plana çıktığını anımsatan Öztaşkın, bu yıl "kaliteli ve fiyat" en önemli tercih kriterlerinin olduğunu bildirdi.

Öztaşkın, istatistiklere göre satın alınan ürün 8 yılda değiştirildiği için mobilyanın görselliğinden çok kaliteli olmasının müşteri için önem arz ettiğini aktardı.

Her 3 kişiden birisinin mobilya alımından önce markalarla ilgili internetten araştırma yaptığını dile getiren Öztaşkın, yaklaşık 5 kişiden sadece birisinin mobilya alımı için online alışveriş sitelerini tercih edebileceğini söylediğini ifade etti.

Öztaşkın, "Araştırmada geçmiş yıllara göre, online alıma yaklaşımda daha olumlu bir eğilim izlendi ancak tüketiciler genel olarak markaları inceleyip, yenilikleri takip etmek için interneti kullandığı görülüyor. Tüketici yine de mobilyasını görerek ve ona dokunarak satın almak istiyor." ifadelerini kullandı.

- "KDV indirimi kalıcı hale gelirse ek 100 bin istihdam sağlanır"

Öztaşkın, mobilyada KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesinin 3 ay süreyle uzatılmasına ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:

"2018'in son 2 ayında KDV indirimi belki çok fazla getiri sağlamadı ama yüzde 15'lik artış oldu. Halkın gelirlerinin düşmesi nedeniyle fazla etkisi olmadı. Ancak asgari ücrette ve memur maaşlarında artış var. Enflasyonla Topyekün Mücadele indirimleri sürüyor ve KDV indirimi de uzatıldı. Bu sayede mart sonuna kadar satışların yüzde 25-30, kimi firmalarda ise yüzde 50 artacağını öngörüyoruz.

Ancak mobilya sektörünün ajandasındaki bir numaralı problem KDV'nin yüzde 18 olması. Bu oranı sektör kaldıramıyor çünkü mobilya çok ucuz bir ürün değil. Kayıtdışılığı önlemek, istihdamı artırmak için KDV'yi yüzde 8'de tutmak gerekiyor. KDV'nin yüzde 8 olması kalıcı hale gelmeli. Bunun için de sektörün zaman içerisinde KDV fazlası vermemesi için girdilerde de KDV'nin yüzde 8'e çekilmesi gerekiyor. Ağaç, sunta dediğimiz, sünger, metal ve tekstil dediğimiz kumaş var. Kumaş zaten yüzde 8 diğerleri yüzde 18. onlarda da yüzde 8'e çekilmesi gerekiyor."

Öztaşkın, Türk mobilya sektörünün iş gücü ve lojistik anlamda çok avantajlı olduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"İstihdamın korunması, tam kapasite çalışmamız için KDV indirimi kalıcı hale gelmeli. Bu sayede güçlenecek ve hareketlenecek iç pazardan iyi beslenerek mobilya ihracatını 15 milyar dolar seviyesine getirebiliriz. KDV yüzde 8'de kalırsa ihracatın da önü açılacak. İç pazarda yeterince verimlilik sağlanamazsa ihracatta da başarılı olamayız. KDV indiriminin kalıcı olması halinde 100 bin ek istihdam sağlarız diye düşünüyoruz."

- "Mobilya alımında kadınlar etkin"

Araştırmanın detayların paylaşan Method Research Company Genel Müdürü Cengiz Kılıç ise, mobilya alımında karar vericilerin yüzde 60 ile kadınların olduğunu söyledi.

Kılıç, "Karar verme noktasında babaların payı ise yüzde 40. Kadınlar daha çok mobilya alım sürecinde, erkekler ödeme sürecinde rol oynuyor." dedi. Mobilya alımında internete doğru bir yönelme olduğunu dile getiren Kılıç, artık sosyal medyanın da ciddi devrede olduğunu anlattı.

Kılıç, "Artık insanlar biraz daha 'internetten mobilya alabiliriz' moduna geldi. Nihayetinde mobilyayı dokunmadan almıyorlar ama eskisi gibi internete soğuk değiller." diye konuştu.

Kılıç, mobilya satın alınan noktalara ilişkin, "Satın alanlar ilk önce hala cadde üzerindeki markalı mağazaları tercih ediyor. 100 kişiden 70'i mobilyasını caddelerdeki mağazalardan almayı tercih ediyor. Ancak alışveriş merkezi ve mobilyacıların yoğun bulunduğu sitelerin tercih edilme oranı da artmış durumda." ifadelerini kullandı."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English