Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mobilya ihracatında rekor

Türkiye'nin mobilya ihracatı, bu yılın ocak-eylül döneminde ilk kez 3 milyar doları aşarak rekor kırmaya devam etti.

Mobilya ihracatında rekor
İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği verilerine göre, yılın 9 ayında Türkiye'den yapılan mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, 2020'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 28 artarak 4,97 milyar dolara ulaştı.

Mobilya ihracatındaki artış ise yüzde 20 olarak gerçekleşti. Ocak-eylül döneminde yapılan mobilya ihracatı ilk kez 3 milyar doları aşarak 3,07 milyar dolar oldu.

Söz konusu dönemde en çok mobilya ihracatı yapılan ülkeler ABD, İsrail, Fransa ve İngiltere olarak sıralandı. İhraç ürünleri arasında "çocuklar için karyola ve beşikler", "çocuklar için oturmaya mahsus mobilyalar", "yemek ve oturma odaları için ahşap mobilyalar", "metal mobilyalar", "yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilyalar" öne çıktı.

Eylül ayına bakıldığında ise mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 657 milyon dolar olurken, mobilyanın bu rakamdan aldığı pay 385,6 milyon dolar olarak gerçekleşti.

"Mobilya üzerine organize sanayi bölgeleri kurulmalı"

İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, artan ham madde maliyetleri, devam eden küresel ticaret sorunları ve yetersiz insan kaynağı sorunlarına rağmen mobilya sektörünün büyümesini sürdürdüğünü ve ihracatını artırdığını söyledi.

Mobilya sektörünün kapasite kullanım oranlarının yüzde 76 seviyelerinde olduğunu, bu oranın küçük işletmelerde yüzde 40'a kadar gerilediğini aktaran Güleç, hem üretim kapasitesi hem de kapasite kullanımının artırılması halinde dünya pazarından daha yüksek pay alabileceklerini anlattı.

Bunu başarmak için sektörde kümelenme modeli uygulamaları gerektiğini söyleyen Güleç, mobilya özelinde organize sanayi bölgeleri kurulması gerektiğini vurguladı.

Gelişmiş ülkelerin mobilya sektörünü desteklediğini anlatan Güleç, "Mobilya, bir ülkenin gelişimine katkı sağlayan en önemli sektörlerin başında geliyor. Bugün birçok gelişmiş ülke mobilya sektörüne yatırım yapıyor. Bir ülkeyi geliştirmek istiyorsanız mobilya sektörünü desteklemelisiniz" dedi.

"Dünyanın ilk 5 mobilya üreticisi arasında yer alma hedeflerimize ulaşacağız"

Ahmet Güleç, salgın sürecinde yaşanan tedarik sorunları ve artan navlun fiyatları nedeniyle küresel oyuncuların yerel üretime yöneldiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Birçok üretici de Türkiye'de üretim yapma kararı aldı. Bu kararı alan üreticilerin en sonuncusu da İsveç merkezli mobilya devi oldu. Şirket, Türkiye'deki mevcut üretimine ek koltuk, kanepe, kitaplık, gardırop ve mutfak dolapları kategorilerini de büyük montanlı olarak Türkiye'de ürettirerek Türkiye üzerinden ihraç etmeyi amaçlıyor. Mobilya devinin aldığı kararı son derece olumlu buluyoruz. Türk mobilya sektörünün büyümesinde itici güç olacak. Küresel oyuncuların üretimlerini Türkiye'ye kardırmalarıyla sektörün yıldızı parlayacak. Türk mobilya sektörü olarak, 2023 ihracat ve dünyanın ilk 5 mobilya üreticisi arasında yer alma hedeflerimize ulaşacağız."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 1
  • 3
  • 2
  • 1
  • 1
  • 1
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • VA
    Vat andaş
    3 yıl önce

    Değersiz TL nin faydaları. Bırakacaksın piyasa kendi yolunu bulacak.

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
  • S
    Selçuklu
    3 yıl önce

    Konya maalesef Mobilya Sektöründe yok denecek kadar az. Halbu ki Konya, Mobilyanın merkezi olmalıydı, Konya Mobilya'da Türkiye'de 1 numara olmalıydı. Çünkü bunun için herşeye diğer şehirlerden çok daha fazlasına sahiptir. 1-Mobilya'nın hammaddesi ağaç Mersin ve Antalya'dır. Hammadde temini diğer şehirlere göre daha kolay ve kısa nakliyat sebebiyle ucuzdur. Konya Bu iki şehir'den temin edeceği ağaçlarla mobilyada destan yazması söz konusudur. 2-Diğer bir nedeni fabrikalarının çatılarına kurulacak enerji ile bütün elektrikle çalışan makineleri ve araçları bedavaya çalıştırmak mümkündür. Halbuki bu diğer şehirlerde mümkün değil. Bu durum Konya'yı sonderece rekabetçi kılmaktadır. 3-OSB arazi fiyatları diğer şehirlere göre hem daha büyük hem de çok daha ucuza temin etek mümkündür. 4- Konya'nın havası diğer şehirlere göre çalışmaya en uygun şehirlerin başında gelir. Diğer şehirlerden Konya kadar işçiden verim almak mümkün değildir. Çünkü ya çok sıcak, ya çok soğuk yada nemlidir yani hamam gibidir. Halbuki işçi için Konya'nın havasında böyle bir sorun yoktur. 5-Pazarlamaya ve satışa en uygun şehirdir. Anadolunun heryerine başta iç pazar olmak üzere heryere Anadolu'nun kalbinde yer alması münasebetiyle kolay nakliyat söz konusudur. Daha pek çok nedeni vardır. Durum bu iken yılda 1 milyar dolar ihracat yapması gerekirken mobilyada Konya'nın esamesi dahi geçmiyor.

    • Cevapla
    • Begen (6)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English