Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mistik Müzik Atölye Çalışmalarında “Cami Musikisi” anlatıldı

Hazreti Mevlana’nın doğumunun 812’nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen “16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali”nin 7’nci gününde, atölye çalışmaları programının son konuğu, festivalin sanat yönetmeni ve Türk tasavvuf müziği sanatçısı Ahmet Çalışır oldu.

Mistik Müzik Atölye Çalışmalarında “Cami Musikisi” anlatıldı
Hazreti Mevlana’nın 812’nci doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen “16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali”nin 7’nci gününde bu yıl ilk kez düzenlenen atölye çalışmaları programının son konuğu, festivalin sanat yönetmeni ve Türk tasavvuf müziği sanatçısı Ahmet Çalışır oldu. Çalışır, “Cami Musikisi” hakkında davetlilere uygulamalı olarak bir sunum yaptı.

“İslam’da Musiki, Kur'an-ı Kerim Tilaveti İle Başlar”

Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda gerçekleştirilen programda, sunumuna İslam tarihi ile ilgili ön bilgi vererek başlayan Çalışır, İslam medeniyetinde musikinin, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladığının altını çizerek sunumuna şöyle devam etti. “Camii musikisi, camide icra edilen ses musikisinden ibarettir. Camideki ibadetin esasını namaz teşkil ettiğinden cami musikisi denince akla ilk gelen şey, namazın cemaatle kılınması sırasında imam ve müezzinin çok defa irticali olarak, bir ses musikisine dayalı formlarıdır. Bu formlar esnasında herhangi bir enstrüman kullanılmadığından ses en önemli unsurdur.” dedi.

“Ezan, Camii Musikisinin Başıdır”

Camii musikisi ile ilgili detay bilgi de veren Çalışır, Ezanın camii musikisinin başı olduğunu ifade ederek, “Müezzinin ezan okuması, kıraati, kamet getirmesi, namazın cemaatle kılınması sırasında imamın ilk tekbirden selam verinceye kadar geçen süredeki kıraati, selamdan sonra müezzin tarafından okunan ibareler, tesbihat, arada okunan mahfel sürmesi, dua ve mihrabiyenin tümünün Camii musikisi olduğunu söyledi. Zaman zaman bu türler içine giren temcid, münacat, sala (salat), tardiye, tekbir, mevlid, mi‘raciye, Muhammediye, tevşih, cami na‘tı ve ramazan ilahilerinin de cami musikisinin önemli birer formu olarak ortaya çıktığını ifade eden Çalışır, cami musikisinde; hicaz, hüseyni, hüzzam, rast, saba, segah ve uşşak gibi makamların ağırlıklı olarak kullanıldığını da sözlerine ekledi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English