Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mısır üreticisini rekolte güldürdü, satış üzdü

Türkiye'nin önemli mısır üretim merkezlerinden Harran Ovası'nda yağışların etkisiyle rekolte artarken, satıştaki sıkıntılar üreticiye buruk sevinç yaşattı ZMO Şanlıurfa Şube Başkanı Doç. Dr. Öztürkmen: "Mısırda çiftçi bu yıl güzel ürün aldı ancak açıklanan 72 kuruşluk fiyat tüccarın eline 55'e düştü. Bunda çiftçimiz bayağı zarar gördü"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Türkiye'nin önemli mısır üretim merkezlerinden Harran'daki üreticiler, bu sezon ürünün bol olmasına karşın satıştaki sıkıntılar nedeniyle buruk bir sevinç yaşıyor.

Pamuk, buğday ve mısır üretiminin önemli merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa'da başta Harran Ovası olmak üzere diğer tarım alanlarındaki mısır hasadında sona yaklaşılıyor.

Türkiye'nin toplam mısır üretiminin yüzde 18'ini tek başına karşılayan Şanlıurfa'da bu yıl rekoltenin 1 milyon 250 bin tona ulaşması bekleniyor.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıla göre kentteki mısır üretiminin yüzde 20 arttığını söyledi.

Rekoltedeki artışa rağmen üreticinin satıştan yana sıkıntı yaşadığını kaydeden Öztürkmen, "Diyarbakır Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 500 bin ton mısır alıyor, Adana 250 bin ton, Mardin 150 bin ton. İlimizde ise ancak 30 bin tonluk mısır alımı olmuştur. TMO ilimizde yeterli silo kiralamamıştır, kendi siloları da yetmemiştir" dedi.

Öztürkmen, TMO'nun randevu sistemiyle çalışmasının, hava koşullarına göre hasat yapan çiftçiyi zorladığını savunarak, mısır alım sistemin değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

- "Çiftçimiz zarar gördü"

Türkiye'de yıllık ortalama 6 milyon ton mısır tüketildiğini belirten Öztürkmen, şöyle devam etti:

"Mısırda çiftçi bu yıl güzel ürün aldı ancak açıklanan 72 kuruşluk fiyat bu şekilde tüccarın eline 55'e düştü. Bunda çiftçimiz bayağı zarar gördü. Türkiye yaklaşık olarak her yıl 6 milyon ton mısıra ihtiyaç duymaktadır. Bu üretimin 1 milyon tonunu Şanlıurfa geçmiş yıllarda karşılamıştır. Bu yıl ise 1 milyon tondan daha fazla üretim olacağı ortadadır. Şanlıurfa'da gerek pamukta gerek mısır da gerekse de buğdayda hava koşullarının iyi olması ve sulamada problem yaşanmamasından dolayı oldukça yüksek bir rekolte elde ettik."

Öztürkmen, üreticinin satış işlemlerinde daha fazla zarar etmemesi için yetkililerin müdahale etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Üreticilerden Halil Çelik, ürününü TMO'ya satmak için bir haftadır beklediğini belirterek, "Bu sistem bizi mağdur etti. Çoğu arkadaşımız tüccarlara çok daha düşük fiyatlara mısır vermek zorunda kalıyor. Bir an önce bu konuda yardım bekliyoruz" diye konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English