Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı: Ya cehalettir ya da art niyetli bir değerlendirmedir

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, "Merkez Bankasının öz kaynakları arasında bulunan yedek akçelerin, bilançonun aktifinde karşılığının olmadığını söylemenin ve buradan hazineye aktarma yapabilmek için para basılacağını iddia etmenin hiçbir dayanağı yoktur, külliyen yalandır" dedi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı: Ya cehalettir ya da art niyetli bir değerlendirmedir
 AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, "Dünyada merkez bankaları karlarının ortalama yüzde 85'ini hazineye aktarırken Türkiye'de bu oran yüzde 67'dir. Bu açıdan bakıldığında, yedek akçe devrinin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından para basılması anlamına gelmediğini de ifade etmek gerekmektedir." dedi. 

TBMM Genel Kurulunda, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri devam ediyor.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde söz alan İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, düzenlemenin hasılat esaslı vergilendirme kavramının yeniden canlandırıldığını söyledi.

Yegane amacın ilave kaynak bulmak olduğunu öne süren Yılmaz, "Bu düzenlemelerin sonucunda elde edilebilecek kaynak, ihtiyaç duyulan kaynağı karşılayacak mı sorunları çözecek mi? Bence cevap hayır." dedi.  

Yılmaz, ekonomik sıkıntının faturasının Merkez Bankasına kesildiğini ve Merkez Bankası başkanının görevden alındığını savundu.

Üretimi, imalat sanayini, büyümeyi ve refahı konuşmak istediklerini, artık faiz ve kur konuşmaktan bıktıklarını ifade eden Yılmaz, "Merkez Bankasının elini bırakmazsanız bunlar konuşulmaya da devam edecek. O nedenle samimiyete davet ediyorum. Bunun başka bir alternatifi yok, çünkü sizin bu ikircikli tavrınız ekonominin, toplumun üzerine yük bindiriyor." dedi. 

- "Milletimize yanlış bilgi vermek doğru değildir" 

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, teklifin ikinci maddesiyle yeni bir "varlık barışı" düzenlemesi yapıldığını belirterek, uygulamanın, suç teşkil eden faaliyetlerden elde edilmiş varlıkları kapsamaması için gerekli denetimlerin yapılmasının şart olduğunu vurguladı. 

Teklifin, Merkez Bankasının "ihtiyaç akçesine" ilişkin düzenlemesine değinen Kalaycı, "Merkez Bankası bilançosunda yer alan ihtiyat akçesinin karşılığının olmadığını, buradan hazineye aktarım yapabilmek için para basılacağını iddia etmek ya cehalettir ya da art niyetli bir değerlendirmedir. Zira, az buçuk muhasebe bilgisine sahip olanlar bilirler ki bilanço, bir işletmenin belli bir tarihteki varlıklarını ve bu varlıkların sağlandığı kaynaklarını gösteren mali tablodur." diye konuştu. 

"Bilançoda her varlığın mutlaka bir kaynağı vardır. Çünkü bir varlık alınabilmesi için bir kaynak olmalıdır." diyen Kalaycı, bu kaynakların öz kaynaklar veya yabancı kaynaklar olabileceğini söyledi.

Kalaycı, şöyle devam etti:

"Merkez Bankasının öz kaynakları arasında bulunan yedek akçelerin, bilançonun aktifinde karşılığının olmadığını söylemenin ve buradan hazineye aktarma yapabilmek için para basılacağını iddia etmenin hiçbir dayanağı yoktur, külliyen yalandır. Milletimize yanlış bilgi vermek doğru değildir. Para basma söz konusu olmayacağı gibi bir parasal genişleme de olmayacaktır. Zira, Merkez Bankası, faaliyetlerinden dolayı elde ettiği kar nedeniyle piyasadan çektiği parayı hazine kanalıyla tekrar piyasaya vermektedir. Ayrıca Türk bankacılık sisteminde ciddi bir likidite açığı bulunmakta olup, yapılan aktarmanın buna da olumlu etkisi olacaktır."  

Kalaycı, "Merkez Bankasının ihtiyat akçesine el konuluyor." iddiasının da sakat bir yaklaşım olduğunu kaydederek, "Kanun gereği, hazineye ait paranın aktarımı yapılmaktadır. Aslında, bu kanun teklifiyle yapılan düzenleme, Türk Ticaret Kanunu'nun kabul edildiği 2011 yılında yapılmış olsaydı ihtiyat akçesinin bu kadar yüksek seviyeye çıkması söz konusu olmayacak ve her yıl karın yüzde 20'si olarak ayrılan ihtiyat akçesi de otomatik olarak zaten hazineye aktarılmış olacaktı." değerlendirmesinde bulundu. 

Konuşmaların ardından teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, birinci bölüm üzerindeki görüşmelere geçildi. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • T
    tamer
    5 yıl önce

    Tabi ya hiç sıkıntı yok ekonomide, olur mu hiç.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English