Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Meslek kurslarıyla dünyaya örnek oluyorlar

Konya'daki dezavantajlı gruplarının yoğun olarak yaşadığı Yeni Mahalle'de 3 yıl önce açılan Mevlana Sanat Merkezi, sadece Türkiye'ye değil dünyaya örnek oluyor.

Anadolu Ajansı haberine göre;
Karatay Halk Eğitim Merkezi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Karatay Kaymakamlığı ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle 2011 yılında açılan merkezdeki çalışmaları incelemek için Hollanda, Almanya, Romanya ve Avusturya'dan gruplar geldi.
 
Dezavantajlı grupların topluma entegre edilmesi ve madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında açılan 93 ayrı kursa katılanların bir çoğu istihdam edildi, meslek sahibi olanlar aile bütçelerine katkı sağlamaya başladı.
 
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Osman Öz,  yaptığı açıklamada, Yeni Mahalle'deki dezavantajlı grupların topluma entegre edilmesi ve madde bağımlılığının önlenmesine yönelik olarak Konya Büyükşehir Belediyesi, Karatay Kaymakamlığı, Sosyal Rehabilitasyon Merkezi (REHADER) Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfı (SADAV) işbirliğinde 2011 yılında mahallede Mevlana Sanat Merkezi'nin açıldığını söyledi.
 
Merkezin açılması öncesinde mahallenin kanaat önderleriyle irtibata geçtiklerini belirten Öz, şöyle konuştu:
 
"Burası özellikle dezavantajlı grupların yaşadığı bir mahallemiz. Toplumdan fazla hizmet almayan ve toplumdan kendilerini tecrit etmiş gruplara yönelik bir faaliyet başlattık. Öncelikle kanaat önderlerini mahallede ziyaret ederek görüşlerini aldık. Mahalle içerisindeki insanların evlerini ziyaret ettik. Onlarla birlikte oturduk, düğünlerine ve cenazelerine gittik. Onların ihtiyaçlarını tespit etmeye yönelik çalışmalar yaptık. Mahallede madde bağımlılığı noktasında sıkıntılar olduğunu gördük. Uğraş eğitimi ve meslek edindirme yoluyla mücadele etmek için kanaat önderleri vasıtasıyla harekete geçtik."
 
Kurslar ilginin sürekli arttığını ifade eden Öz, 2011 yılından buyana 93 kursta 1854 kişiye eğitim verildiğini, bunlardan bazılarının Kur'an-ı Kerim, aerobik, makine nakış, dikiş, giyim, sulama budama, çini, futbol gibi kurslar olduğunu dile getirdi.
 
Öz, "Mahalleliye yönelik olarak bu kurslarla birlikte soba zehirlenmesi, hijyen gibi konularda eğitimler verildi. Sosyal kültürel etkinlikler düzenledik. Sürekli çalışmalar yaptığımız ve dikkatli hareket ettiğimiz bir alan. Mahalleliyi meslek edindirme yolu ile madde bağımlılığından ve kötü alışkanlıklardan koruma, topluma entegre etme noktasında çalışmalar devam ediyor. Çocuklara, erkeklere ve bayanlara ayrı olarak ayrı kurslar düzenliyoruz. Onların istek ve ihtiyaçları konusunda kurslar planlıyoruz" dedi.
 
- Eğitimlerini tamamlayanlar işe yerleştiriliyor
 
Kurslardan sertifika alanların istihdam edilmeye başlandığını vurgulayan Öz, şu bilgileri verdi:
 
"İstihdam noktasında çini kursunda el becerileri yüksek olanlar işe yerleştirilmeye başlandı. Çini atölyelerinde iş bulabiliyorlar. Geçen gün 2 kişi bir çini atölyesinden teklif aldı. Mahalleden gittiler ve orada çalışıyorlar. Özellikle sulama budama kurslarımızı bitirenlerden sertifikalandırdığımız kişiler belediyenin park ve bahçelerinde, diğer işlerinde iş bulabiliyorlar. Belediyemiz de bu noktada yardımcı oldu. İşe aldı onları. Mahallelinin topluma kazandırılması ve madde bağımlılığı ile mücadele konusunda önemli adımlar atıldı. Büyükşehir Belediyemiz, Kaymakamlığımız ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde bu işleri yürüttük. Bu da, işbirliği kültürüyle nasıl sorunları çözebileceğimizin bir örneği de burasıdır."
 
Öz, mahalledeki çocuk ve gençlerin futbola çok meraklı olduğunu belirterek, bir çok kişinin futbol eğitimi aldıktan sonra amatör spor kulüplerinin altyapısına yönlendirildiğini, ayrıca mahallede bir de futbol takımı kurulduğunu dile getirdi.
 
Konya Büyükşehir Belediyesinin Mevlana Sanat Merkezinde yapılan bu çalışmaları içeren "Mevlana Sanat Merkezi'nde Dezavantajlı Grupların Sosyal Entegrasyonu Projesi"nin Avrupa Kentler Birliği'nden ikincilik ödülü aldığını vurgulayan Öz, merkeze Türkiye ve Avrupa'daki bir çok ülkeden ilgi olduğuna işaret etti.
 
Öz, Avrupa Birliği projesi kapsamında birçok ülkeden bu merkezdeki çalışmaları incelemek için grupların geldiğini belirterek, şunları kaydetti:
 
"201 yılında çalışmaya başlayan bu merkez yapılan proje ile ilgili Büyükşehir Belediyemiz tarafından hazırlanan proje Avrupa'da ikincilik ödülü aldı. Bu merkez sadece ülkemizde örnek olarak algılanmamalı. özellikle Avrupa Birliği Projesi kapsamında Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye gelen gruplar burayı ziyaret ediyorlar. Dezavantajlı gruplar ve madde bağımlılığı ile ilgili yapılan çalışmalara örnek olarak hep burası gösteriliyor. Hollanda, Almanya, Romanya, Avusturya'dan gruplar geldi. Burayı incelediler. Çok beğendiklerini, ülkelerinde bu tür çalışmaları yapmaları gerektiğini bize belirttiler."
 
Makine dikişi usta öğreticisi Meral Cavlak, mahalleden bir çok kadının kurslara gelerek meslek edindiğini ve aile bütçelerine katkı sağladığını söyledi.
 
Cavlak, "Amacımız dezavantajlı gruplarla mahallenin diğer insanlarının kaynaştırılması idi. Bunu başardığımızı düşünüyorum. Atölyemde üretilen ürünler satılarak ailelere katkıda bulunuluyor. Dikiş kursuna gelenlerimiz kendilerine dükkan açtılar. Evlerine makine aldılar. Kendi ihtiyaçları ölçüsünde mahalleye hizmet vererek kazanç sağlıyorlar. Şu anda böyle en az 5 öğrencimiz vardır benim kursumu bitiren. Atölyemde insanlar bilgisayarlı makinelerde çalışarak sipariş üzerine evlerine katkıda bulunuyorlar" değerlendirmesini yaptı.
 
- "Çok da faydasını gördük"
 
Merkezde üç ayrı kursta eğitim alarak meslek sahibi olan Elmas Salur da Mevlana Sanat Merkezi'nin büyük katkısını gördüğünü buraya gelmekten dolayı mutlu olduğunu ifade etti.
 
Salur, "Dikiş ve nakış kursuna katıldım. Çini kursundan çok faydalandım. Hocalarımız yardımcı oldu. Mesleğim ve gelir kaynağım oldu. Dikiş ve çini kursunu birlikte yürütüyorum. İlk kursa katıldığımızda 20'ye yakın kişi vardı. Çok da faydasını gördük. Mahalledeki diğer arkadaşlara anlattım. Onlar da istekli oldular. Yeni kurs açılması için talepte bulunduk. Açılırsa devam edeceğiz" diye konuştu.
 

 

.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English