Son Dakika Haberler

Almanya Başbakanı Merkel, ABD’nin Suriye’den çekilmesinin bölgedeki dengeleri değiştirdiğini ve Rusya’nın rolünü güçlendirdiğini söyledi. Merkel Türkiye ile mülteci mutabakatının önemini de vurguladı.

Merkel: Güç dengeleri değişiyor
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekâtına ilişkin endişeler sürüyor. Brüksel'de başlayacak Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde gündeme gelecek konularla ilgili olarak Federal Meclis'te konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye'ye askeri harekâta son verme çağrısını yineledi, ancak 3 milyon 600 bin Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'nin "çok önemli insani" bir katkı yaptığının da altını çizdi.

Türkiye'nin Suriye'deki harekatının kestirilemeyen riskler taşıdığını kaydeden Merkel, "Bu, büyük jeopolitik sonuçları olacak insani bir dram" diye konuştu. Operasyonun zaten yeterince acı çekmiş bir ülkeye sadece yeni insani acılar getirdiğini belirten Merkel, çok sayıda insanın yaşamını yitirdiğine, aralarında binlerce çocuğun da bulunduğu çok sayıda insanın evini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

"TÜRKİYE HEDEFLERİNE SADECE DİPLOMASİYLE ULAŞABİLİR"

Merkel Türkiye'nin Suriye-Türkiye sınırındaki güvenlik çıkarlarına askeri değil, sadece diplomatik yollarla ulaşabileceğinden emin olduklarını kaydetti. Türkiye'nin askeri operasyonunun sadece "yeni insani acılara" neden olacağını söyleyen Merkel, bu nedenle Türkiye'ye silah teslimatı yapmayacaklarını ve diğer AB ülkelerinin de bu tavrı takınacağından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı ABD'nin Suriye'den askerlerini çekmesinin bölgedeki güç dengesini kalıcı olarak değiştirdiğine dikkat çekerek, ABD askerlerinin çekilmesinin Rusya ve İran'ın rolünü büyük ölçüde güçlendirdiğini kaydetti. Merkel, bu gelişmenin sonuçlarının bugünden kestirilemediğini de sözlerine ekledi.

Almanya Başbakanı AB zirvesinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmalarının da gündeme geleceğini söyledi. Merkel Türkiye'nin bir AB üyesi ülkenin toprak bütünlüğünü "bilerek görmezden geldiğini" ve bunun zirvede ele alınacağını söyledi.

"MUTABAKATIN DEVAMI İÇİN ÇALIŞACAĞIM"

2015 yılından beri Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki mülteci mutabakatına yönelik eleştirilerin farkında olduğunu söyleyen Merkel "Ben bu anlaşmanın devamı için çalışmaya devam edeceğim. Anlaşma hayat kurtarıyor" dedi ve ekledi: "Ben bu mutabakat için çalışmaya devam edeceğim ki Türkiye'deki sığınmacılar vatanlarının yakınında AB, ve Almanya'nın da ek olarak, sağladığı finansal olanaklarla onurlu bir hayat yaşayabilsin."

Merkel savaş nedeniyle yerinden olanların bu sorunda en zayıf halde olduklarını söyleyerek "Bu nedenle Türkiye'nin Suriye'ye girmesinin etkisiyle bu vazifeden kaçamayız. AB-Türkiye mutabakatının sonlanması durumu iyileştirmez, aksine en zayıfların aleyhine daha da kötüleştirir" diye konuştu.

Türkiye ile AB arasında 2016 yılında varılan mülteci mutabakatı kaçak yollarla Yunanistan'a gelen sığınmacıların Türkiye'ye geri gönderilmesini, iade edilen her Suriyeli karşılığında da bir Suriyeli sığınmacının yasal yollardan Avrupa'ya kabul edilmesini öngörüyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English