Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Memur-Sen'den Guterres ve Adhanom'a "Mursi" mektubu

Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, dün mahkemede hayatını kaybeden Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Mısır hapishanelerinde sağlık sorunları yaşayan mahkumlar konusunda kaleme aldığı mektubu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom'a gönderdi Mektuptan: "Sessiz kalınıp görmezden gelindiği takdirde, Sayın Mursi, Mısır zindanlarında hayatını kaybeden son kişi olmayacaktır. Bu konuda sessiz kalmayarak bir an ön

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, dün mahkemede hayatını kaybeden Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Mısır hapishanelerinde sağlık sorunları yaşayan mahkumlar konusunda kaleme aldığı mektubu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom'a gönderdi.

Durmuş, sendika üyeleriyle birlikte geldiği Sirkeci PTT Şubesi'nden mektupları, Guterres ve Adhanom'a postaladı.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Semih Durmuş, Muhammed Mursi'nin göz göre göre ölüme terk edildiğini ifade ederek, "Yargılamalarda Muhammed Mursi sağlık sorunlarını dile getirmiş ancak her şeye rağmen bir hastaneye sevk edilmemiş, tedavi görememiş. Yani göz göre göre ölüme terk edilmiş." dedi.

Mursi'nin sağlık haklarının engellendiğini ve insanlık suçu işlendiğini kaydeden Durmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm dünyada sağlık, insanların temel hakkıdır. Nerede ve ne şartlarda olursa olsun insanlar sağlığa erişme noktasında mutlaka her türlü hakka sahipler. Ama bir milletin gönlünden geçerek seçilmiş olan bir devlet başkanına bile sağlık haklarını engelleyen zihniyeti buradan kınıyoruz. İnsanların gözü önünde cereyan eden bu insanlık suçunun en azından vicdanlarda bir karşılık bulması için hem DSÖ Genel Direktörüne hem de BM Genel Sekreterine buradan mektup gönderdik."

- "Sağlık imkanlarından yararlanma temel insan haklarındandır"

Mektupta, şu ifadeler yer aldı:

"Mısır halkının seçimle iş başına getirdiği ve askeri bir darbe sonucu görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mahkeme salonunda hayatını kaybetmesi nedeniyle bu mektubu size yazmış bulunuyorum.

Malumunuz, Sayın Mursi, kanlı askeri darbeyle görevinden uzaklaştırıldığı Temmuz 2013'ten beri hapishanede tek kişilik hücrede tutuluyordu. Yakınları ve avukatları, Mursi'nin sağlık durumu ve tutukluluk şartlarına ilişkin endişelerini defalarca dile getirmiş olmalarına rağmen sonuç alamamışlardır. Üstelik Sayın Mursi, baş gösteren sağlık sorunları nedeniyle çoğu zaman duruşmalara dahi katılamamıştır. Katıldığı bazı duruşmalarda da 'Sağlık durumum kötü ve günden güne kötüye gidiyor.' diyerek içinde bulunduğu hayati tehlikeyi dile getirmiştir. Ailesinin özel bir sağlık merkezine nakledilmesi talebi, mahkeme tarafından Kasım 2017'de uygun görülmesine rağmen bir türlü bu karar uygulanmamıştır.

Neticede Sayın Mursi'nin mahkeme salonunda baygınlık geçirerek hayatını kaybettiği açıklanmıştır. Bu durumu kabul etmek, ciddi sağlık sorunları olan bir kişinin göz göre göre ölüme gönderilmesi karşısında sessiz kalmak mümkün değildir. Benzer durum, Mısır hapishanelerinde tutuklu bulunan askeri darbe mağdurlarının tamamı için geçerlidir. Üstelik, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporlarında, bahse konu insanlık dışı tüm uygulamalar ve haksızlıklar açıkça ortaya konmuştur. Oysa, herkesin içinde bulunduğu koşula bakılmaksızın sağlık imkanlarından yararlanması ve hastalığının tedavi edilmesi temel insan haklarındandır. Sessiz kalınıp görmezden gelindiği takdirde, Sayın Mursi, Mısır zindanlarında hayatını kaybeden son kişi olmayacaktır. Bu konuda sessiz kalmayarak bir an önce gerekli adımları atmanızla hem sorumluluğunuzun gereğini yapmış olacaksınız hem de küresel vicdanın beklentisine cevap vermiş olacaksınız."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English