Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Malta'daki Türk şehitliği yakınına yapılması planlanan hafif sanayi tesisi projesinden vazgeçildi

Adadaki tarihi Türk Şehitliği'nin yanına yapılmak istenen ve şehitliğe zarar vereceği belirtilen hafif sanayi tesisi için yapılan teklif, başvuru sahibi tarafından geri çekildi

Anadolu Ajansı haberine göre;

ROMA (AA) - Malta'daki tarihi Türk Şehitliği yakınına yapılması planlanan hafif sanayi tesisi için Malta Planlama Kurumu'na yapılan teklif geri çekildi.


Malta'nın önde gelen gazetelerinden Times of Malta'nın haberine göre, Mimari yapısıyla adada "Osmanlı Tac Mahali" olarak anılan tarihi Türk Şehitliği yanına yapılmak istenen ve şehitliğe zarar vereceği gerekçesiyle adadaki Türk ve Maltalıların ortak karşı duruş sergilediği hafif sanayi tesisini açma planı kamuoyunda tepki yarattığı gerekçesiyle proje sahibi tarafından geri çekildi.


Haberde, proje adına başvuru sahibinin, Malta Planlama Kurumu'ndaki başvurusunu hiçbir gerekçe göstermeden geri çektiği belirtildi.



AA muhabirine bilgi veren diplomatik kaynaklar da başvurunun geri çekildiğini teyit etti.


"Malta'daki Osmanlı-Müslüman Mezarlığı" isimli kitabın yazarı ve aynı zamanda Malta Üniversitesi Öğretim Üyesi Mimar Prof. Conrad Thake, 27 Eylül'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu projenin, mezarlığa saygı duyan bir proje olmadığını belirtmişti. Thake, projeye karşı ilk itiraz başvurusu yapan isimlerden olmuştu.


Türkiye'nin Valetta Büyükelçiliğinin resmen itiraz ettiği, Türk Hava Yolları Malta Şubesinin de kamuoyu oluşmasında önemli destek verdiği projeye karşı, adada yaşayan Türkler, ata yadigarlarına, Maltalılar da kültürel miraslarına sahip çıkmak için Malta Planlama Kurumu'na eylül ayında çok sayıda itiraz başvurusu yapmıştı.


Malta Planlama Kurumu'nun 30 Kasım'a kadar söz konusu projenin akıbetine dair kararını açıklaması bekleniyordu.


- Malta Türk Şehitliği


Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz Han tarafından verilen talimatla, 1565'teki Osmanlı kuvvetlerinin kuşattığı ve aralarında Turgut Reis'in de olduğu çok sayıda kayıp verilen Malta'da 1874'te Türk şehitleri için şehitlik yapıldı.


Şehitliğin yapımını, Osmanlı Sultanı ile de arası iyi olan Malta'nın o dönemki ünlü mimarlarından Emanuele Luigi Galizia üstlendi.


Mimarisiyle ilgi odağı olan şehitlikte, Malta kuşatmasında yaşamını yitirenlerin yanı sıra 1. Dünya Savaşı'nda İngilizler tarafından çeşitli cephelerde esir edilerek Malta'ya getirilen ve burada hayata gözlerini yuman 22 Türk'ün de kabri bulunuyor.


Şehitlik, başkent Valetta'ya 5 kilometre mesafedeki Marsa semtinde yer alıyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English