Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mali'de geçiş sürecinin cumhurbaşkanı ve yardımcısı yemin etti

Geçiş sürecini emekli asker Bah N'Daw ve Halkın Kurtuluşu Ulusal Konseyi (CNSP) lideri Assimi Goita yönetecek

Anadolu Ajansı haberine göre;

DAKAR (AA) - Mali'de 18 Ağustos'ta yapılan darbenin ardından sivil yönetime geçiş sürecinin Cumhurbaşkanı Bah N'Daw ve yardımcısı Assimi Goita yemin etti.


Başkent Bamako'daki Uluslararası Konferans Merkezinde yapılan törende, emekli kurmay albay N'Daw ve askeri cunta Halkın Kurtuluşu Ulusal Konseyi (CNSP) lideri Goita yemin ederek resmen göreve başladı.


Törende Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) adına ara buluculuk görüşmelerinde bulunan eski Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan da hazır bulundu.


Birçok Avrupalı diplomatın da takip ettiği törende Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo ise programa katılan tek yabancı devlet adamı oldu.


- "Emekli asker sivil sayılır mı" tartışmaları


Darbenin yaşandığı 18 Ağustos'ta Mali'ye yaptırım uyguladığını açıklayan ECOWAS, yaptırımların ancak geçiş sürecine sivil bir isim liderlik ederse kaldırılacağını belirtmişti.


CNSP ise geçiş sürecinin cumhurbaşkanını belirlemek için toplumun çeşitli unsurlarıyla birkaç kez bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunmuştu.


Cumhurbaşkanını belirlemek için bir komisyon oluşturan CNSP, 21 Eylül'de bu ismin N'Daw olduğunu duyurmuştu.


Devrik lider İbrahim Boubacar Keita döneminde kısa süreliğine Savunma Bakanlığı da yapan emekli kurmay albay N'Daw'ın sivil bir isim sayılıp sayılamayacağı tartışma konusu olmuştu.


N'Daw'ın yardımcılığına da CNSP lideri Goita seçilmişti.


- Başbakanın tamamen sivil bir isim olmasının istendiği iddiası


Komisyonun bu kararının ardından 23 Eylül'de Bamako'ya giden ECOWAS ara bulucusu Jonathan, dün hem N'Daw hem de Goita ile görüşmüştü.


Jonathan, yaptırımların kaldırılıp kaldırılmayacağına yönelik soruları yanıtsız bırakarak, asıl kararın yemin töreninden sonra açıklanacağını dile getirmişti.


Bazı kaynaklar, ECOWAS'ın N'Daw isminden memnun olduğunu ancak geçiş sürecinin başbakanının askeri arka planı olmayan "tamamen sivil bir isim" olması yönünde askere şart koştuğunu belirtiyor.


- 7 komşu ülkeden 5'i yaptırım uyguluyor


ECOWAS'a üye 14 ülke, darbenin olduğu gece hava ve kara sınırlarını Mali'ye kapatmış ve bu ülkeyle ekonomik ve ticari ilişkilerini durdurmuştu.


Mali, 7 komşu ülkenin 5'inin ECOWAS üyesi olması nedeniyle yaptırımlardan ciddi anlamda etkilenmişti.


ECOWAS üyesi Gine, Fildişi Sahili, Burkina Faso, Senegal ve Nijer, Mali'yle sınırlarını kapatmış ve ticari ilişkileri askıya almıştı.


Mali'ye mal giriş çıkışı şu an sadece ECOWAS üyesi olmayan Moritanya ve Cezayir üzerinden sağlanıyor.









Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English