Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mali'de Cumhurbaşkanı Keita karşıtı gösteriler sürüyor

Güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan olaylarda 11 kişi yaşamını yitirdi

Anadolu Ajansı haberine göre;

DAKAR (AA) - Mali'de Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın istifası talebiyle cuma günü düzenlenen gösteriler sürüyor.


Ulusal basındaki haberlere göre, cuma günü 5 Haziran Hareketi-Vatansever Güçlerin Mitingi (M5 RFP) platformunun çağrısıyla bir araya gelen on binlerce kişinin katılımıyla yapılan protesto gösterileri, hafta sonu ve bugün de devam etti.


Hastane kaynaklarından alınan bilgilere göre, polis ve protestocular arasındaki çatışmalarda 11 kişi öldü, 124 kişi yaralandı.


Diğer yandan ABD merkezli The Brookings Enistitüsünce desteklenen The Cost of Shutdown Tool (COST) verilerinin yer aldığı NetBlocks.org'da yayınlanan araştırmaya göre, ülkede internet erişimi, cumartesi öğleden sonra yavaşlatılırken Twitter, Facebook ve WhatsApp gibi platformlara da erişim engellendi.


- İmam Dicko'dan "protestolara sakince devam" çağrısı


M5-RFP platformunun liderlerinden eski Yüksek İslam Konseyi Başkanı İmam Mahmoud Dicko, Malililerden, protestolara şiddete başvurmadan, sakince devam etmeleri çağrısında bulundu.


Mali'deki Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Misyonu temsilcilerince yayımlanan ortak açıklamada, Bamako yönetimden, protestolar sırasında gözaltına alınan muhalif liderlerin serbest bırakılması istendi.


Açıklamada, güvenlik güçlerinin gösterileri bastırmak için orantısız güç kullanması kınanarak taraflara sakin olma, diyalog, müzakere ve barışçıl yollara başvurma çağrısı yapıldı.


- Muhafet, Keita'nın istifasını istiyor


Anayasa Mahkemesi genel seçimin resmi sonuçlarını açıklarken geçici sonuçlara göre seçilemeyen 31 vekilin kazandığını duyurması, ülke genelinde protestolara yol açmıştı.


Dicko'nun başını çektiği, muhalif siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütünün oluşturduğu M5 RFP platformu, 5 ve 19 Haziran'da yüz binlerce kişinin katılımıyla Keita'nın istifasını talep eden protesto gösterisi düzenlemişti.


Platform tarafından daha sonra yapılan açıklamada, Keita'nın istifası diyalog için ön şart olmaktan çıkarılmış, Anayasa Mahkemesi ile mart-nisan aylarındaki genel seçim sonuçlarıyla oluşan parlamentonun feshedilmesi, başbakanın platform tarafından tayin edileceği bir geçiş hükümeti kurulması, sonrasında da genel seçimlerin yenilenmesi istenmişti.


Keita'nın 8 Temmuz'da parlamentoyu feshetmeyeceğini duyurması üzerine M5 platformu, gösteri ve sivil itaatsizlik çağrısı yapmıştı.


Cuma günü düzenlenen protestolarda göstericiler meclis, ulusal radyo ve televizyon binasını işgal ederek kentin ana yollarını kapatmıştı.


Cumhurbaşkanı Keita, cumartesi gecesi Anayasa Mahkemesini feshettiğini duyurmuştu.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English