Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Literatüre kazandırdığı bitki babasının ismiyle anılacak

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Biyoloji Bölümünde yaklaşık 18 yıldır bitkiler üzerine bilimsel çalışma yapan Doç. Dr. Seher Karaman Erkul, Konya'da keşfettiği bir bitki türüne babasının ismini verdi.

Literatüre kazandırdığı bitki babasının ismiyle anılacak
ASÜ Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Erkul, Konya'nın Hadim ilçesinde, babası Yüksel Karaman'la bitkiler üzerine çalışma yaptığı sırada geven (Astragalus) türünden yeni bir bitki keşfetti.

Bilim dünyası için yeni bir tür olan bitkiye babasının isminden hareketle "Astragalus Yükselii Karaman" adını veren Erkul, bu türün dünya literatüründe yerini almasını sağladı.

Erkul, yaptığı açıklamada, bitki sistematiği alanında Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Konya'da yapılan bu çalışmalardan birinde ise normal popülasyondan farklı bazı bitkilere denk geldiklerini belirten Erkul, şunları kaydetti: "Halk arasında geven otu olarak bilinen Astragalus cinsine ait bir örnek topladık. Bunu teşhis ettiğimizde diğer bireylerden farklı olduğunu gördük. Bu bitkiyi bilimsel olarak yayına hazırladık. Bitkiye babamın ismini vererek, bilim dünyasına kazandırmış bulunmaktayım. Bu türün benim için çok büyük anlamı var. Çünkü bitkiye babamın adını, yani Yüksel Karaman ismini verdim. Uluslararası isimlendirme kuralına göre çift 'i' harfi ekleyerek kayıt altına aldık. Babamın ismini vermemin sebebi, onun küçük yaşlardan itibaren benim eğitimime önem vermesi, yüksek lisans ve doktora çalışmalarımda yağmur, çamur demeden bana eşlik etmesi, gerektiğinde dağ ve tepe tırmanması oldu."

Erkul, bir kız çocuğu olarak babasına hiç unutulmayacak bir hediye verdiğini, dünya var oldukça babasının isminin de var olacağını vurguladı.

"Babam ismini bitkiye verdiğimde çok sevindi"
Babasının ilköğretim müfettişi olduğunu bu kapsamda da köy okullarına pek çok kez teftişe gittiğini hatırlatan Erkul, babasının bu ziyaretlerinde kendisini de sürekli yanında götürdüğünü anlattı.Doç. Dr. Seher Karaman Erkul, sözlerine şöyle devam etti: "Bazen yol kenarlarında laleler, papatyalar gibi bitkiler görürdük. Hemen yanında dururduk. Bunların üzerine sohbetler ederdik. Benim ilk çalışmalarım bu bitkileri defter arasında kurutmayla başladı. Tabi ki bu durum üniversitede bölüm seçmemi etkiledi. Ankara Üniversitesinde Biyoloji Bölümü okudum. Bu sevgiden dolayı yüksek lisansımı da yine bitkiler üzerine yaptım. Her zaman arkamda babamın desteğini bulmak bu anlamda beni çok rahatlattı. Arazi çalışmalarında mutlaka size destek olan birisinin olması gerekiyor. Babam ismini bitkiye verdiğimde çok sevindi. Ona bitkinin bilimsel yayınını gösterdim. Uzun süre bakıştık, sevincini kelimelere dökemedi. O da ben de çok mutlu olduk." Erkul, Astragalus cinsinin, Türkiye'de yaklaşık 480 türünün bulunduğunu belirtti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English