Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Libya'nın 5 asırlık Osmanlı camisinde sosyal mesafeli cuma namazı

Başkent Trablus'ta Osmanlı dönemine ait 5 asırlık Murat Ağa Camisine gelen vatandaşlar, cemaatle namaz yasağının kalkmasının ardından sosyal mesafeli üçüncü cuma namazına katıldı Murat Ağa Camisi yönetiminden Nuri Ammar Merruş: "Cemaatle ibadete izin veren bu kararla camilere yeniden canlılık geldi." "Bölge halkı, namazlarını eda etmek için özellikle Murat Ağa Camisine gelmeye özen gösteriyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
TRABLUS (AA) - MÜCAHİT AYDEMİR - Libya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında 7 ay uygulanan cemaatle ibadet yasağının 9 Ekim'de kaldırılmasının ardından Libyalılar, önlemlere uyarak cemaatle namazlara katılıyor.

Başkent Trablus'un Tacura bölgesindeki Osmanlı dönemine ait 469 yıllık Murat Ağa Camisine gelen Libyalılar, yasağın kalkmasından sonraki üçüncü cuma namazına katıldı.

Cami cemaati, maske takıp sosyal mesafeye dikkat ederek salgına karşı önlem alıyor.

- Cemaat kendi seccadesini yanında getiriyor

Libya'da her cuma olduğu gibi, cemaatin çoğunluğu, cuma namazına verdikleri önemin bir göstergesi olarak geleneksel kıyafetleri ile camiye gelirken, koronavirüs döneminde artık kendi seccadelerini de yanlarında getiriyor.

Kuran-ı Kerim mushaflarının bulunduğu kitaplıklara da tedbir amacıyla bant şeridi çekilerek, mushafların ortak kullanımının önüne geçiliyor.

Cami yönetimi, cemaatle ibadetin kalıcılığının korunması için, namaza gelenlerin tedbirlere uyup uymadığını kontrol ederken, cemaatin bu kurallara uyduğu görüldü.

- "Camilere yeniden canlılık geldi"

AA muhabirine açıklamada bulunan, cami yönetimindeki yetkililerden Nuri Ammar Merruş (62), cemaatle ibadetin yeniden başlamasından memnuniyet duyduklarını dile getirerek, "Cemaatle ibadete izin veren bu kararla, camilere yeniden canlılık geldi. Salgına dikkat ederek ve gerekli tedbirlere uyarak cemaatle namaza yeniden başladık. Bu tedbirler kapsamında sosyal mesafeye, maske takılmasına ve ellerin dezenfekte edilmesine dikkat ediliyor. Ayrıca, ortak kullanılan eşyalarda hastalığının bulaşma tehlikesine olduğu için mushafların kullanılmasına izin verilmiyor." ifadelerini kullandı.

Bölgedeki cemaatin namazlarını eda etmek için "özellikle Murat Ağa Camisine gelmeye özen gösterdiklerini" aktaran Merrur, "Bu cami, tarihi 1551 yılına dayanan kadim bir Türk mirası. Ayrıca köklü bir medeniyet eseri ve özgün bir mimariye tarza sahip." dedi.

- Murat Ağa Camisi, Libya'daki Osmanlı mirasının en güzide örneklerinden biri

5 asırlık geçmişiyle ülkedeki en önemli tarihi mekanlardan biri olan Murat Ağa Camisi, Libya'nın fethine komutan olarak katılan ve daha sonra burada valilik yapan Murad Ağa tarafından 1551 yılında yaptırıldı.

Osmanlı dönemine ait Murat Ağa Camisi ve Turgut Reis Camisi gibi eserler Trablus’ta ayakta kalan tarihi camilerin başında geliyor.

- Libya'da vaka sayıları artmaya devam ediyor

Libya, bir yandan iç savaşın neden olduğu kriz ve zorlu yaşam koşullarıyla boğuşurken, bir yandan da son dönemde vaka sayısının gittikçe arttığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı mücadele veriyor.

Libya Hastalıklarla Mücadele Ulusal Merkezinin verilerine göre, salgın nedeniyle can kaybının 774'e yükseldiği ülkede, toplam vaka sayısı 53 bin 384'e çıktı.

Libya Hükümeti Başkanlık Konseyinin 6 Ekim'de yayımladığı karara göre, Vakıflar ve Din İşleri Genel Dairesinin Pandemi ile Mücadele Yüksek Komitesi ile yürüttüğü istişareler sonucu, 7 aylık aradan sonra 9 Ekim Cuma gününden itibaren camilerde cemaatle ibadet yeniden başlamıştı.

Kararda, cemaatle ibadetin kalıcılığını koruyacak tüm tedbirlere uyulması tavsiye edilirken, alınması gereken önlemlere dair cami yönetimlerine bir dizi talimat içeren bir program gönderilmişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English