Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Libya hükümetinden Hafter milislerine "soykırım" suçlaması

Libya hükümeti, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milisleri, Terhune vilayetinde "bir aileyi tamamen infaz etme, naaşların kuyulara atılması ve bazı kişilerin canlı canlı gömülmesi" gibi eylemleri sebebiyle "soykırım yapmakla" suçladı.

Libya hükümetinden Hafter milislerine “soykırım“ suçlaması

Libya hükümeti basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Terhune vilayeti ve başkentin Kasr Bin Gaşir bölgesinde işledikleri insanlık suçlarına işaret edildi.

"Kadın, çocuklar ve yaşlılar olmak üzere bütün bir aileyi yargısız biçimde infaz etmek, naaşları su kuyularına atmak, bazı kişileri de elleri ve kolları bağlı biçimde canlı canlı gömmek" eylemlerini işledikleri bildirilen Hafter milisleri "soykırım yapmakla" suçlandı.

Açıklamada, "Ekiplerimiz cesetlere ulaştıkça vahşetin büyüklüğü gün yüzüne çıkıyor. Yüzlerce kişi toplu mezarlara gömülmüş, bazı kişilerse hala kayıp" ifadeleri yer aldı.

Hafter milislerinin işlediği suçlara yönelik çok uluslu ortak bir tepki ve uluslarası bir soruşturma isteyen Libya hükümeti, bu eylemlerin sorumlularından, faillerini destekleyenlerden hesap sorulmasını talep etti.

Açıklamada, "Hafter milislerinin işlediği suçlar (Hafter'in) barış konusunda taraf olmayı hak etmediğini dünyanın gözleri önüne serdi." ifadesi yer aldı.

- "Çocuk oyuncaklarına mayın tuzaklama" 

Libya hükümeti, Hafter milislerinin, Trablus'un yerleşim bölgelerindeki sivillerin evlerine ve çocuk oyuncaklarına dahi mayın ve el yapımı patlayıcı tuzakladığına dikkati çekerek, "Bazı mayınların tüm bir bomba imha ekibini ortadan kaldıracak infilak gücünde olduğunu" aktardı.

Bu patlayıcılardan bazılarının, yabancı unsurlar tarafından tuzaklanmış olabileceğine dikkati çeken Libya hükümeti, Hafter milislerinin işlediği suçlara yönelik bir Birleşmiş Milletler (BM) soruşturması talep ederek, "insanlığa karşı işlenmiş bu suçlara yönelik uluslarası kınama çağrısı" yaptı.

Libya hükümeti, başkent Trablus'un güneyindeki mayın temizleme çalışmalarına katılan "dost ülkelere" müteşekkir olduklarını belirterek, sivil bölgelerine tuzaklanmış patlayıcıların temizlenmesi ve Hafter'in suçlarının araştırılması için gelecek uluslarası desteğe kapılarının açık olduğunu duyurdu.

AA muhabirinin, Libya ordusunun paylaştığı rakamlardan derlediği bilgilere göre, son 10 gün içerisinde, Hafter milislerinin tuzakladığı mayınların patlaması sonucu 30 sivil hayatını kaybederken en az 40 kişi yaralandı.

- Terhune vilayetinde toplu mezarlar

Libya ordusu, Hafter milislerinin Trablus'a yönelik saldırılarında bir yıldan uzun süredir harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları Terhune vilayetini geçen hafta kurtarmıştı. 

Terhune vilayeti hastanesinde yüzden fazla ceset bulunmuştu. Aynı şekilde Kasr bin Gaşir bölgesinde bir konteynerin içinde de infaz edilmiş ve terk edilmiş naaşlar ortaya çıkmıştı. 

Terhune vilayeti çevresinde kuyuya atılmış hapishane bahçesine gömülmüş cesetlerin yanı sıra, çevredeki arazilerde toplu mezarlar bulunmuştu. Naaşlardan bazılarının tek bir aileden kadın, çocuk ve yaşlılara ait olduğu açıklanmıştı. Aynı şekilde elleri kolları bağlanmış şekilde gömülmüş cesetlerin toplu mezarlardan çıkarıldığı belirtilmişti.

Terhune'de insan haklarını ihlal eden eylemlerde bulunmakla itham edilen Hafter'e bağlı yerel milis grubu "Kaniyat Birlikleri", kent içinde kendilerine rakip gördükleri veya muhalif addettikleri aşiret ve aileleri ayrım gözetmeksizin hedef almakla suçlanmıştı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English